Sokağı yabancılara kaptırdılar

Güncelleme Tarihi:

Sokağı yabancılara kaptırdılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'daki fuhuş sektörü yabancı uyruklu kadınların eline geçti. Uzun zamandır fiyat düşürerek yabancı uyruklu kadınlara direnen travestilere bir darbe de ekonomik kriz vurunca sokaklardan çekilmek zorunda kaldılar. Polis kayıtlarına göre, fuhuşa karışan kadın sayısı her yıl katlanarak artarken, tescillenen travesti sayısı katlanarak azalıyor.

İstanbul'un suç profilinde en önemli yerlerden birini tutan fuhuş sektöründe ilginç gelişmeler yaşanıyor. Sınır kapılarından akın akın giriş yapan yabancı uyruklu kadınlardan bir kısmı fuhuş sektörünü altüst etti. Buna ekonomik kriz de eklenince travestiler piyasadan çekilmek zorunda kaldı.

Bunun en somut göstergesi, polisin fuhuşa ilişkin suç istatistikleri. Asayiş Şube Müdürlüğü'nün son üç yılı kapsayan rakamları, fuhuş sektöründe inanılmaz bir patlama yaşandığını ortaya koyuyor. Ama bu patlama yalnızca kadınlar için geçerli. Daha önce İstanbul caddelerinde boy gösteren travestilerin ise, geri çekildikleri anlaşılıyor. Son üç yılda fuhuşa karışan kadın sayısında yaşanan artış yüzde 200'ü aşıyor. Hastaneye sevkedilen kadın sayısı da üç yılda dört kat artmış durumda. Buna karşılık aynı süre içinde fuhuştan para kazandığı saptanarak tescillenen travesti sayısı yalnızca 2. Hastaneye sevkedilen travesti sayısı da bu süre içinde yarı yarıya azalmış durumda.

Ahlak masası

Bu tablonun nedeni travestilere göre basit: ‘‘Ekonomik kriz ve yabancı kadın sayısındaki artış’’. İstanbul Ahlak Masası yetkilileri ise, polisin etkili çalışmaları nedeniyle bu sonucun sağlandığını söylüyor ama polisin aynı etkiyi yabancı kadınlar üzerinde gösterememesi ekonomik kriz ve yabancı kadın sayısındaki artışın rolünü ortaya koyuyor.

18 Nisan'daki seçimlerde ÖDP'den Beyoğlu bölgesi 3. sıra milletvekili adayı olan Demet Demir, yaşanan gelişmeler hakkında şunları söylüyor:

‘‘Aslında yabancı kadınlara giden erkeklerle, travestileri tercih edenler birbirinden farklı. Dolayısıyla direkt olarak birbirini etkilememesi gerekiyordu. Ama yurtdışından gelen kadın sayısı o kadar çok ki, fiyatlar inanılmaz derecede düştü. Buna ekonomik kriz de eklenince travestiler gerçekten zor duruma düştü. Kulüplerdeki travestiler de, otostop yapan travestiler de kan ağlıyor.’’

Travesti müşterisi

Travesti müşterisinin profilini de çizen Demir, ‘‘Her kesimden insan var. En zengininden en fakirine kadar pek çok kişi travestilerle birlikte olurdu. Tabii ekonomik kriz boğaz derdine düşmüş olan orta halli kesimi ortadan kaldırdı’’ diyor.

Ahlak Masası yetkilileri ise, polisin uzun süredir fuhuş olaylarının üzerine inatla gittiğini vurguluyor. Bir ahlak masası yetkilisi, ekonomik krizin de, yabancı kadın sayısındaki artışın da etkili olduğunu doğruluyor. Yetkiliye göre, bu kadar düşük fiyatla iş yapan kadının olduğu şehirde travestilerin rağbet görmemesi normal. Doğu Avrupa ve Rusya'dan gelen yabancı kadın sayısının geçen yıl 500 bini aştığını bunların çok büyük bir bölümünün ise, İstanbul'a geldiğini söyleyen yetkili, ‘‘İstanbul'u ziyaret eden her üç turistten biri Rusya, Ukrayna, Romanya gibi ülkelerden geliyor. Bunların yarıya yakınının amacı fuhuştan para kazanmak. Durum böyle olunca da değil travestiler, yerli kadınların bile etkilendiğini söylemek mümkün’’ şeklinde konuşuyor.

PİYASADA REKABET

Polisin son üç yıla ait fuhuşa ilişkin suç istatistikleri, tescillenen ve hastaneye sevkedilen homoseksüel sayısında göze çarpan bir azalmayı, buna karşılık fuhuşa karışan kadın sayısında yüzde 200'leri aşan bir artışı ortaya koyuyor.

OLAY 1996 1997 1998

Tescillenen kadın 601 464 1580

Tescillenen travesti 28 7 2

Hastaneye sevkedilen kadın 1963 6193 5773

Hastaneye sevkedilen travesti 352 157 207

Kapatılan ev 84 94 298

Kapatılan otel 135 96 149

Fuhuşa aracı 272 298 261

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!