Soğuk ve stres ağrıyı artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Soğuk ve stres ağrıyı artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2001 00:00

Haberin Devamı

Ağır iş yükü, yorgunluk gibi faktörlerin yanısıra soğuk hava ve stresin de ağrının artmasında önemli payı var. Bilim adamları yan etkisi olmayan ağrı kesicinin peşinde.

Ağrıyı artıran faktörlerin başında soğuk hava, yorgunluk, stres, ayakta durma, ağır iş yükü ve gerginlik geliyor. Sert zeminde yatma, masaj, uyuma, sıcak hava ve dinlenmenin ise ağrıyı azaltıcı etki yapıyor.

Türk Eczacıları Birliği ile Türk Algoloji Derneği tarafından hazırlanan 'Türkiye’deki Erişkinlerin Ağrı Sıklığı ve Başetme Yöntemleri' başlıklı araştırmada, ağrının oluşmasına zemin hazırlayan faktörler ve başetme yöntemleri sıralandı.

Ağrıyı arttıran faktörlerin başında yüzde 13 ile soğuk hava, yüzde 11 ile yorgunluk, yüzde 10 ile stres ve yüzde 7 ile ayakta durma geliyor. Araştırmada, ağrıyı attıran diğer faktörler sırası ile ağır iş yükü, gerginlik, egzersiz, yağışlı hava, ev-el işi, ani hareket, gürültü, yemek yeme, ani sevinç-üzüntü, yataktan kalkma, açlık olarak açıklandı.

Araştırmada, ağrıyı azaltan faktörlerin neler olduğu da bildirildi. Ağrıyı azaltan faktörlerin başında yüzde 18 ile sert zeminde yatma, yüzde 15 ile masaj, yüzde 12.5 ile uyuma, yüzde 10 ile sıcak hava yer aldı. Araştırmada, ağrıyı azaltan diğer faktörler sırası ile oturma, tokluk, yürüme, soğuk uygulama, egzersiz, moral olarak kaydedildi.

Araştırmada, ağrının stres ile pozitif bir ilişkisi bulunduğu ifade edildi.

Ağrıya yeni tedavi

ABD’li ve İngiliz bilim adamları, yan etki yaratmayan ve sadece hastada ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan yeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı.

'Axonal transport' adı verilen yöntemle, omurga sinirlerine enjekte edilen düşük dozdaki ağrı kesicinin, sinir hücreleri vasıtasıyla sadece ağrının bulunduğu bölgeye nakledilebildiği ve böylece hastanın birkaç gün ağrıdan uzak kalabildiği belirtildi.

Axonal transport yönteminin daha önce binlerce araştırmada denendiğini açıklayan bilim adamları, fareler üzerinde yapılan laboratuvar denemelerinde, ilk kez olumlu sonuç alınabildiğini bildirdiler.

Günümüzde yüksek dozda kullanılan ağrı kesicilerin, hastaların kan dolaşımına karışarak tüm vücudu dolaştığı ve bunun neticesinde hastalarda mide bulantısı, uyuşukluk ve nefes darlığı gibi yan etkilerin oluştuğu anımsatıldı.

Dr. Filler, ’’21. yüzyılın ağrı kesici yöntemi’’ adını verdikleri Axonal transport sayesinde hem ağrının daha uzun müddet durdurulabileceğini, hem de hastanın ağrı kesicinin yan etkisinden uzak kalabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili araştırma raporu, New Orleans’ta başlayan Sinir Bilimi kuruluşunun konferansında açıklandı.

Yeni yöntem, inme ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta, ilaçların hastalıklı bölgeye naklinde de kullanılabilecek.

Yeni yöntemin insanlar üzerindeki klinik deneylerine 2002 yılında başlanacağı açıklandı. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!