Soğuğa dayanıklı bitki araştırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Soğuğa dayanıklı bitki araştırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Barbaros Nalbantoğlu, soğuk havaya karşı bitkiyi koruyan proteini bulduklarını belirterek, amaçlarının bu proteini diğer bitkilere taşıyabilmek olduğunu bildirdi.

Nalbantoğlu, uzun bir araştırmadan sonra bitkileri soğuk hava şartlarına karşı koruyan ve "Antifriz" adı verilen proteini tanımladıklarını belirterek, konu üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdıklarını, hedeflerinin söz konusu proteini diğer bitkilere taşıyarak, soğuk hava şartlarında bitki üretimini sağlamak olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili araştırmalarını, Doğu'da kış mevsiminde kendini koruyabilen ve "kışlık buğday" adı verilen bir bitki türü üzerinde yaptıklarını belirten Nalbantoğlu şunları söyledi:

"Bahsedilen buğdaya genellikle Doğu'da sıkça rastlanıyor. Buğday, ekildikten sonra kış mevsimine kadar sağlıklı bir şekilde yetişiyor.

Kış mevsimi bitinceye kadar canlılığını koruyor ve mevsim bittikten sonra gelişimine devam ediyor. Bunun neden kaynaklandığını, diğer bitkiler kış mevsiminde tamamen ölürken, bu bitki türünün neden canlı kaldığını araştırdık. Sonunda, "antifriz" adında proteini tanımladık. Bu protein bitkiyi soğuğa karşı koruyor ve daha sonra gelişimine devam etmesini sağlıyor."

Nalbantoğlu, laboratuvarlarda yaptıkları deneylerde antifriz proteinin, söz konusu bitkide soğuk hava şartlarında ekstra olarak üretildiğini, normal sıcaklıkta ise bu proteinin üretilmediğini ortaya çıkardıklarını söyledi.

Türkiye'de ilk defa böyle bir araştırmanın yapıldığına dikkat çeken Nalbantoğlu, araştırmalarının yabancı bilim dergilerinde yayımlandığını, şimdi hormonlarla, bitkilerde antifriz proteini oluşturarak soğuğa dayanıklı bitki üretimi gerçekleştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Araştırmayı başarıyla sonuçlandırabilmeleri halinde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde batıda yetişen birçok bitki türünün yetiştirilebileceğini kaydeden Nalbantoğlu, bunun ekonomi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.(a.a)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!