Snoopy’nin vedası

Güncelleme Tarihi:

Snoopy’nin vedası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yaratıcısı Charles Schulz kansere yakalandı, Snoopy’nin yayın hayatı bitti, Clinton yasta

Elli yıldır aralıksız yayınlanan Charlie Brown ve arkadaşları Peanuts (Fıstıklar) dün, son karikatür bandıyla okuyucularına veda etti.

Charlie Brown, köpeği Snoopy, arkadaşları Linus ve Lucy'nin serüvenlerini iyimser bir bakış açısıyla milyonlarca kişiye ileten Schulz'un, artık çekilmez hale gelen kanser hastalığı nedeniyle çizgi bantına son vermesi, tüm dünyadaki okuyucularının yanı sıra ABD Başkanı Bill Clinton'ı da yasa boğdu.

Clinton, Schulz'un hayatta kendisine en fazla ilham veren kişilerden biri olduğunu, Charlie Brown ve Snoopy'yi çok arayacağını söyledi.

Geçen aylarda kansere yakalandığı bildirilen 77 yaşındaki Schulz, 'Artık kendimi işime değil, yaşadığım günlere adayacağım' diyerek, 2000 yılı başında Charlie Brown'ın yayınına son vereceğini açıklamıştı.

Yardımcı kullanmadan çalışan Schulz, kendisinden sonra kimsenin Charlie Brown'ı çizmeye devam etmesini istemiyor.

Dünyanın şu aralar en sevilen çizgi kahramanı Dilbert'ın yaratıcısı Scott Adams da, 'Schulz, bütün zamanların en önemli, en iyi çizeriydi. Onun yokluğu beni de derinden etkileyecek' diyor.

Charlie Brown, dünya çizgi bantlar tarihinde iki önemli özelliğe sahip: Birden fazla kahramanı olan tek çizgi bant ve 1984 yılında dünyada yayınlanmakta olan 2 bin (2000) gazeteye satılarak Guinness rekorlar kitabına girecek bir rekorun sahibi.

Fıstıkların en belirleyici özelliği, karşımıza hep çıkan, çevremizde hep var olan tipleri içermesi; onları en karakteristik özellikleriyle karikatürize etmesi. Fıstıklar'dan biri her şeyi bilen'i oynuyorsa diğeri hiçbir şeyi beğenmiyor; biri illa patron olmak istiyor; öbürü hayatı pek takmıyor ve bu tiplerin hepsi birbiriyle ilişki içerisinde ortak bir hayatı yaşıyor.

Tipler, büyümüş de küçülmüş çocuklar. Bu yüzden hem çocuklar hem de büyükler çizgi bantta kendilerinden bir parça buluyor.

Serüvenler, sayısız kahramanın başından geçiyor. Bir bantta Charlie başrolde ise, diğerinde Snoopy, Franklin, Lucy, Sally, Woodstock ya da Linus başrol oyuncusu oluyor. Bant kahramanları sürekli birbirlerinden rol çalıyor.

Çizgi bantın baş kahramanı Charlie'nin en önemli özelliği, hayata sürekli olumlu yanıyla bakması. Charlie, bir yandan hayatı sorgularken, kara karamsarlıkların batağına düşmüyor.

Fıstıkların Charlie'si, tüm dünyaya olumlu düşünmeyi öğretiyor.

Fıstıklar'la ilgili her türlü ayrıntıya internetteki şu adresten erişebilirsiniz: http://www.snoopy.com/

KİM KİMDİR?

Dünya çizgi bantlar tarihinde Peanuts kadar çok ve belirleyici karakteri olan başka çizgi roman yok. Kahramanların karakter özellikleri bu çizgi romanın bunca yıl bütün dünyada neden bu kadar çok tutulduğunu da açıklıyor. İşte bu çizgi bantın kahramanları:

CHARLIE BROWN: Hayatta kaybederken bizim gönlümüzü kazanmakta ustadır. Sürekli hayatın anlamını sorgulayan bir tiptir. Hayatı sorgularken, çoğumuzun yaptığı gibi, derin karamsarlıklara saplanıp kalmaz; sorgulama hep olumlu bir çıkarsama ile nihayetlenir; Charlie bize hayata olumlu bakmayı öğretir.

SNOOPY: Charlie Brown'ın köpeği, insanlar gibi davranır ama hiçbir zaman konuşmaz, sadece düşünce balonlarıyla biz onun ne düşündüğünü biliriz; kendileri bir hayat virtüözüdür...

LUCY: Lucy Van Pelt, sıkı çalışan, patron edalı, yarı çatlak ve bencil bir tip.

LİNUS: Linus Van Pelt, Lucy'nin kardeşi ve çizgi bantın entel tipidir. Ortaya çıkan felsefi sorunları o çözer. Ne çekerse ablasından ve Charlie'nin kardeşi Sally'den çeker...

WOODSTOCK: Fıstıklar'ın boyut olarak en küçük yaratığı. Kendisi bir kuştur. Çok şakacıdır; sürekli oynamak ister; bu özelliği diğerleri için rahatsız edici olur...

FRANKLİN: Franklin ile Charlie ilk kez 1968 yılında, sahilde tanışırlar, hayattan beklentilerini diğerleri kadar abartmaz.

SALLY: Charlie'nin kız kardeşidir, bilmece gibi konuşmaları ve münasebetsizliği ile tanınır. Çok istemesine rağmen Linus'un kalbini kazanamaz.

MARCİE: Gözlükleri zaten onu ele veriyor. Marcie, Fıstıklar'ın en akıllı tipi. Ama hayat cahili.

PETTY: Ona peppermint (karabiber) diyorlar. Charlie'ye Chuck diyen tek kişi. Sınıfta uyanık kalmayı bir türlü beceremiyor.

ZAMAN TÜNELİ

2 Ekim 1950 - Peanuts, ilk kez yedi Amerikan gazetesinde birden yayınlanmaya başladı.

1950 - Çizgi bantın ilk yayınından iki gün sonra, Snoopy ilk kez okur karşısına çıktı.

1955 - Charles M. Schulz'a, National Cartoonists Society (Ulusal Çizgibantçılar Derneği) tarafından Amerika'nın en önemli ödüllerinden biri verildi.

1958 - Snoopy'nin plastik heykelleri piyasada satılmaya ve bu yılla birlikte Snoopy, iki ayakları üzerinde yürümeye başladı; Yale Üniversitesi Schulz'u yılın çizgi bantçısı seçti.

1960 - Amerika'nın en büyük kartpostal üreticilerinden biri, Fıstıklar'ı (Peanuts) üç boyutlu kartpostal yaptı.

1962 - ABD National Cartoonists Society (Ulusal Çizgibantçılar Derneği), Fıstıklar'ı yılın en iyi çizgi bantı seçti.

1965 - İlk Fıstıklar çizgi filmi 'A CHARLIE BROWN CHRISTMAS', Amerikan CBS televizyonunda yayınlandı ve tv programlarına verilen Emmy ödülünü kazandı.

1967 - Ünlü Life dergisi SNOOPY ile Charlie Brown'u Mart sayısında kapak yaptı.

1969 - SNOOPY ve Charlie Brown, astronot olup Apollo X'la birlikte uzaya açıldılar.

1973 - Fıstıklar'ın bir çizgi filmi daha yapıldı ve 'A CHARLIE BROWN THANKSGIVING,' adıyla yine CBS'de yayınlandı; yine televizyon dünyasının Oscar'ı sayılan Emmy'yi kazandı.

1975 - Bir çizgi film daha: 'YOU'RE A GOOD SPORT, CHARLIE BROWN'; yine CBS, yine Emmy ödülü...

1980 - 'Hayat bir sirktir' adlı çizgi filmi yapıldı ve eşine zor rastlanır bir rekorla 5. kez Emmy ödülü kazandı.

1983 - 'Bizler Charlie Brown'dan ne öğrenebiliriz' konulu tv programı, türünün en iyi örneği olarak ödül kazandı.

1984 - Fıstıklar, dünyada 2 bin gazetede birden yayınlanıyor olması dolayısıyla, 'dünyanın en çok satan çizgi bantı' rekoruyla ünlü Guinness rekorlar kitabına girdi.

1988 - Tek tek çizgi filmler dönemi bitti; seri çizgi film dönemi başladı: 'This is America'

1990 - Paris'teki Louvre Müzesinde 'SNOOPY IN FASHION' sergisi açıldı. Anglo Sakson kültür istilasına karşı en ciddi refleksi gösteren Fransızlar bile Charlie'yi benimsedi.

1992 - Roma'da 'Dünya malı Snoopy' sergisi açıldı.

1993 - Charlie Brown'un kurduğu beyzbol takımı 43 yıllık tarihinde ilk kez bir maçı kazandı... (Schulz, o güne kadar kazanmalarına hiç izin vermemişti.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!