Smokin giyecek

Güncelleme Tarihi:

Smokin giyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Gül, bugün Türkiye’ye gelecek İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth onuruna akşam Çankaya Köşkü’nde yemek verecek. Gül, yemekte ilk kez smokin giyecek, Kraliçe de tacını takacak.

İNGİLTERE Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip’in bugün başlayacak üç günlük Türkiye ziyaretinde, merakla beklenen protokol uygulaması netleşti. Buna göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu akşam Çankaya Köşkü’nde Kraliçe onuruna vereceği eşli yemekte ilk kez smokin giyecek, II. Elizabeth de taç takacak. Yemek davetiyesinde, erkeklerin smokin, kadınların da "mesdress ve tuvalet" giymesi istendi. Gül, Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Ağustos 2007’de TBMM’deki yemin töreni dahil, frak veya smokin giymemişti. "First Lady" Hayrünnisa Gül’ün yemekte tuvalet giyeceği öğrenildi. Hayrünnisa Gül’ün, türbanını şapka formunda kullanması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da yemeğe katılıp katılmayacağı merak ediliyor. Başbakan Erdoğan’ın koyu renkli takım elbise giyeceği bildirildi.

Önce Anıtkabir’e gidecek Bugün akşama doğru Ankara’ya gelecek olan Kraliçe Esenboğa Havaalanı apronundan doğrudan Anıtkabir’e gidecek. Kraliçe için resmi karşılama töreni Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Karşılamadan sonra ise Gül çifti ile Kraliçe ve eşi 20 dakika görüşecek.

757 yabancı gazeteci Kraliçe’nin Türkiye ziyaretini izlemek için dünyadan 757 gazeteci akredite başvurusu yaptı. Ankara’nın dışında İstanbul ve Bursa’ya da gidecek olan Kraliçe, gece konaklamasını sürekli Ankara’daki Sheraton Oteli’nde yapacak. II. Elizabeth, perşembe günü İstanbul’da "Queen Elizabeth HMS Illustrious" isimli savaş gemisinde de Cumhurbaşkanı Gül ve eşi onuruna yemek verecek. Kraliçe ve eşi 16 Mayıs’ta Köşk’teki Atatürk Müzesi’ni gezecek, İngiltere Büyükelçiliği’nde vereceği resepsiyon sonrası öğle saatlerinde Türkiye’den ayrılacak.

37 yıl önce İstanbul’daydı

İngiltere Kraliçesi Elizabeth II, 1971’de 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın konuğu olarak Türkiye’yi ziyaret etmişti. 18-25 Ekim tarihleri arasındaki gezisinde eşi Edinburgh Dükü Philip ve o zaman 21 yaşında olan kızı Prenses Anne’le İstanbul’a da gelen Kraliçe, üstü açık bir Cadillac’la, ağaçlara çıkıp, pencerelerden sarkan İstanbullular’ı selamlamıştı.

Büyükanıt ve Baykal yok

Çankaya Köşkü’ndeki yemeğe, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt katılmayacak. Büyükanıt, daha önceden programlı olan 12-18 Mayıs tarihlerinde yapılacak NATO Askeri Komite toplantılarına katılmak için dün Brüksel’e gitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!