SKY TV'de bir Türk

Güncelleme Tarihi:

SKY TVde bir Türk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin en fazla izlenen özel TV'si SKY'ın en gözde muhabiri, birbirinden özel haberle hergün ekrana gelen bir Türk kadın gazeteci. Babası İstanbullu, annesi Belfastlı Leyla Daybelge, diplomat ve gazeteci yetiştiren ünlü 'Belge' ailesinin geleneceğini, Türkiye'den sonra İngiltere'de de sürdürüyor.

Türkiye de dahil dünyanın her köşesinden izlenen SKY Haber bültenlerinin değişmez muhabirlerinden 30 yaşındaki Leyla Daybelge, İngiliz bir avukatla evli olmasına rağmen mesleğinde Türk soyadını kullanmayı tercih ettiğini söylüyor. İstanbul Üniversitesi Havacılık Profesörü Umur Daybelge'nin tek kızı olan Leyla, Belfast doğumlu. İki yaşındayken anne ve babasının ayrıldığını, hayatının Belfast'da geçtiğini belirten Leyla, IRA'nın terör estirdiği en kanlı günleri yaşadığını, bu nedenle de gazeteci olmaya karar verdiğini ifade ediyor.

İngiltere'de 6,5 milyon aboneyle, en fazla seyirciye sahip özel TV kanalı olan SKY, 24 saatlik haber bülteniyle tüm kanallara fark atıyor. Leyla Daybelge, Londra Üniversitesinde 'İngilizce' ve 'Sanat' eğitimi yaptıktan sonra Amerika'nın Boston kentinde gazetecilik okuduğunu, çeşitli gazete, dergi, hatta tele-tekste çalıştıktan sonra SKY'a girdiğini belirterek, şöyle devam ediyor:

‘‘Çocukluğum, Belfast'ın terörle dolu, en kanlı günlerinde geçti. 18 yaşına kadar annem, iki yaş küçük erkek kardeşim Roger ile Belfast'ta yaşadım. Daha sonra Londra'ya geldim. Üniversiteyi bitirdikten sonra Boston'da, Emerson Kolejinde gazetecilik öğrenimi yaptım. Çalışmak üzere Londra'ya döndüm. Annem ile babam, California'da Stanford Üniversitesinde tanışıp, evlenmişler. Kuzey İrlanda'ya yerleşmişler. Ben ve kardeşim orada doğmuşuz. Ben iki yaşındayken annem-babam ayrıldılar. Babam şimdi bir Türk hanımla evli. İki oğlu var. Türkiye'yi çok seviyorum. 5 ve 18 yaşlarında Türkiye'yi ziyaret ettim. En son 5 yıl önce yine gittim. Babam ile fazla görüşemiyoruz. Ancak gazetecilikle, yazarlıkla haşır-neşir bir aileden geldiğimi biliyorum. Sanıyorum yazmak, gazetecilik genlerimde var’’.

BÜYÜK AMCAM'

Duru beyaz teni, masmavi gözleri , simsiyah saçları ile görenleri büyüleyen Leyla Daybelge, asıl aile soyadlarının 'Belge' olduğunu söylüyor. Yaptığı evliliklerle tanınan Zsa Zsa Gabor'un ilk eşi diplomat Burhan Belge'nin , babasının amcası olduğunu da ifade eden Leyla, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

'- Ailemin Türk yanını ne yazık ki fazla tanımıyorum. Babama benzediğimi söylüyorlar. Öğrendiğim kadarıyla, büyük halam Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile evliymiş. Büyük dedem gazeteciymiş. Tanınmış gazeteci-yazar Murat Belge kuzenim. Yani yazarlık, gazetecilik genlerimde var. Haberciliği çok seviyorum. SKY'da ekonomi haberlerine bakıyorum. Ekran karşısında nasıl davranmamız gerektiği konusunda bize bir eğitim vermiyorlar. Zaman öyle kısıtlı ki, herşey size bağlı. Bence bu işin sırrı, doğal olmak. Bir arkadaşınıza haberi anlatıyor gibi ekrana konuşmak. Eğer anlattığınızı kendiniz anlamıyorsanız, hiçkimseye anlatamazsınız. Tabi anlattığınız konuyu çok iyi bilmeniz de şart. Önümüzdeki yıl haber spikerliğine başlayacağım. Ayrıca aylık ' Medya' programı yapımı ve sunuculuğunu yapacağım. Güne her sabah 8'de editörümün , o günkü görevimi belirten telefonuyla başlıyorum. Gün boyu Westminster'daki stüdyomuz ile merkez binamız arasında mekik dokuyoruz, saate karşı yarışıyoruz. Şimdilik ekonomi dalında görevliyim. Önümüzdeki yıl haber spikerliğine başlıyorum. Hem de kendi hazırlayıp, sunacağım 'Media Monthly' (Aylık Medya) programını yapacağım. En büyük arzum, sanatla ilgili belgesel programlar hazırlayıp, sunmak. Baba memleketim Türkiye bu konuda çok zengin. '

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!