Şizofrenlerin beyni nasıl işliyor

Güncelleme Tarihi:

Şizofrenlerin beyni nasıl işliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 15:15

İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, University of Montreal'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre şizofrenide kadınlarla erkeklerin beyinleri arasında ortaya çıkan farkı bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecek.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmada şizofrenide kadınlarla erkeklerin beyinleri arasında büyük farklılıklar ortaya çıktı. Araştırmada şizofrenlerin beyinlerinde bu farklılıkların ters yüz olduğu görülüyor. Genel popülasyonla karşılaştırıldığında, şizofren kadın hastaların beyinleri maskülen, erkeklerinki ise feminen özellikler gösteriyor.

Araştırmada deneklere biri hüzün, diğeri öfke içeren iki filmden bölümler gösterildi, bu arada fMRG çekimleri yapıldı. Hüzünlü film erkek hastalarda belli bir beyin bölümünü aktive ederken, kadınlarda her hangi bir tepkiye yol açmadı. Oysa öfkeli bölümlerin erkeklerde daha girift ve yoğun reaksiyonlara sebep olduğu saptandı. Kadın Psikolojisi ve Duyguların Dili kitaplarının yazarı Prof. Tarhan, kadınların genelde duygusal yönden erkeklerden daha ekspresif olduğu düşünüldüğünde çıkan sonuçların ne anlama geldiğini İyi Bak Kendine programına yorumlayacak.

Haberin Devamı

Aklını kaybetme korkusu yaşayan kişilerin bu korkuları ve eşlik eden psikiyatrik hastalıkların tedavinin de neler yapıldığı, terapide ne gibi yöntemlerin uygulandığı gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, 'iyibakkendine@ulketv.com.tr' adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.

Uğur Canbolat'ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala'nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların 'Koruyucu Ruh Sağlığı' programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30'dan sonra ÜLKE TV'de..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!