Sizin için yine raylardayız

Güncelleme Tarihi:

Sizin için yine raylardayız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

2008’de insan hakları, 2009’da çocuk hakları temalarıyla binlerce okuruyla buluşan Hürriyet Treni, yine yollarda. Başkent Ankara’dan dün görkemli bir törenle yola çıkan Hürriyet Treni, bu kez de 12 Haziran genel seçimleri öncesi, uğradığı duraklarda, “Türkiye ne istiyor?” sorusuna yanıt arayacak, yine Türkiye’nin sesi olacak.

Haberin Devamı

ANKETE HEMEN KATILIN
 
HÜRRİYET TRENİ YOLA ÇIKTI / Foto Galeri

HÜRRİYET Gazetesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Hürriyet Hakkımızdır Treni, dün Ankara’dan yola çıktı. 2008’de “İnsan hakları”, 2009’da “Çocuk hakları” temalarıyla yola çıkan Hürriyet Treni, 12 Haziran seçimleri öncesi uğradığı duraklarda, “Türkiye ne istiyor?” sorusuna yanıt arayacak. Treni uğurlayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Hürriyet’e teşekkür ederek, trenin sloganının “Hürriyet Hakkımızdır” olmasını çok anlamlı bulduğunu belirtti. Çiçek, “Çağımız hürriyet, hak ve özgürlükler çağıdır. Yükselen değerler bunlardır” dedi. Ulaştırma Bakanı Habib Soluk da, Hürriyet Treni’nin bundan sonra sınır ötesine yolculuk yapmasını temenni ederek, “Umarım bu tren Doğu’da Pekin’e, Batı’da Londra’ya kadar yolculuğunu devam ettirir” dedi.

Ankara’dan görkemli törenle uğurlandı

Haberin Devamı

HÜRRİYET TRENİ YENİ YOLCULUĞUNA BAŞLADI / WEB TV

Hürriyet Hakkımızdır Treni, ilk durağı olan Ankara’dan dün törenle yola çıktı. Törene Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Erdik, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü İsmail Barış, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı H. Hasan Yılmaz, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Mali İşler Grup Başkanı Dursun Ali Yılmaz, Pazarlama Grup Başkanı Tijen Mergen, Hürriyet İnternet Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Hürriyet yazarları Yalçın Doğan, Ertuğrul Özkök, İsmet Berkan, Erdal Sağlam, Erman Toroğlu, Hürriyet çizeri Latif Demirci, Hürriyet İnsan Kaynakları Müdürü Sancak Basa, Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Temsilci Yardımcısı Uğur Ergan, Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Hürriyet İdari Koordinatörü Barbaros Muratoğlu, Hürriyet Yan Yayınlar Yönetmeni İskender Baydar, Radikal Gazetesi Yayın Koordinatörü Bülent Mumay, Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş ve Hürriyet İzmir Temsilcisi Deniz Sipahi katıldı. Bütün davetliler törenden sonra Hürriyet Treni’nin vagonlarını tek tek gezip stantlar hakkında bilgi aldı. Konuşmaların ardından Ankara Valisi Yüksel, Vuslat Doğan Sabancı’ya plaket sundu.

Tartışmamız gereken hak ve özgürlükler

TÖRENDE Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de şöyle konuştu: “Projeyi çok anlamlı buluyorum. Vatandaşların talepleri dinlenecek ve ve bunlar

/images/100/0x0/55eac2c3f018fbb8f894fda8
değerlendirilecek. Dünyanın hemen her yerinde, Türkiye’nin yakın çevresinde de hak ve özgürlük taleplerinde bulunuluyor.”

“Tartışmamız gereken, hak ve özgürlüklerin yokluğu, yetersizliğinin yanında bu taleplerin de nasıl olacağı, hangi çerçevede talep edileceği, bununla ilgili yol ve yöntemlerdir. Hak ve özgürlük talep ederken, bunları getirir C-4 patlayıcıya bağlarsanız, molotof kokteylinin içerisine koyar onu da çocukların ve kadınların eline tutuşturur, ondan sonra talep ederseniz olmaz. Barış ve özgürlük taleplerini plastik patlayıcıyla ambalajlar, masum insanların olduğu yerlere koyarsanız, bu olmaz. Terör yol ve yöntemleriyle hak ve özgürlük taleplerini yan yana getiremezsiniz. Çünkü birinde insanı yüceltmek var, öbüründe ise insanlığa karşı işlenen ve işlenecek bir suç var. Kaldı ki insanlığa bu suç noktasında da uluslararası yeterli bir dayanışma yok, yeterli bir işbirliği yok. Bunu hep söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Özellikle bu alanda yeterli işbirliği yapılmayan, yapılamayan, destek verilmeyen ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Bu, bizim uzunca bir tecrübeden sonra geldiğimiz noktadır. Kimsenin alınmasına da gerek yok.”

Amacımız ülkeyi sıcak bağlarla örmek
/images/100/0x0/55eac2c3f018fbb8f894fdaa

HÜRRİYET Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, trenin ülkeyi bir baştan ötekine sıcak bağlarla örmeyi amaçladığını belirterek, şunları söyledi:

“Bugün buradan bir tren kalkıyor. 92 yıl önce de bir başka şehirden bir gemi kalkmıştı. Bu geminin menzili kısaydı ama misyonu tarih kadar uzundu. Bu geminin bu misyonunu yüklenen büyük bir yolcusu vardı. Cumhuriyetimizi karanlık bir gecede, İstanbul’dan hareket eden küçük bir gemiyle kurmaya başladık. O geminin olağanüstü yolcusu Mustafa Kemal’di ve o yolcu tarihimizin belki de en önemli savaşını başlatmak üzere Samsun’a gidiyordu. Atatürk tarihin kendine verdiği görevi hakkıyla yerine getirdi.Bugün önünde tören yaptığımız bu bina ve tarihi Ankara Garı Cumhuriyetimizin kuruluşuna tanıklık etmiştir. İşte trenimiz 32 günlük yolculuğuna buradan çıkıyor. İlki yine buradan başlayıp, Eskişehire, Konya’ya, oradan İstanbul’a gidecek; ancak bizim trenimiz hızlı tren değil. Ülkenin dört bir yanındaki istasyonlara uğrayacak. Doğuya, Batıya gidecek. Kuzeye çıkacak, güneye inecek üniter bir devletin çağdaş manasına uygun bütün renklerini katedecek.

Atatürk bu ülkeyi demir ağlarla ördü

Atatürk 10. yılda bu ülkeyi demir ağlarla örmüştü biz 100. yılda bu ülkeyi sıcak insan bağları ile örmeliyiz. Sıcak insan bağları, özgürce yaşayabilen, korkusuzca düşünebilen, ifade edebilen, dili ile kültürü ile inancı ile etnik aidiyeti ile kendini bu ülkenin vatandaşı olarak hissedebilen insanlarla kuruluyor. Çocukların, kadınların, aile içinde ve sokakta dayak yemedikleri, toplumun nimetlerinden eşit birer vatandaş olarak yararlandıklarında örülebiliyor. Engelli insanların, kendilerini hayat karşısında engelsiz hissedebildiklerinde örülüyor.

Çok özel bir dönemde yolculuğa başladık

Türküyle, Kürdüyle, Sunnisi, Alevisiyle, Karadenizlisi, Akdenizlisi, Doğulusu Güneylisi, Trakyalısı ve Egelisiyle bu duyguları paylaşmak istiyor. İnanıyoruz ki gerçek demokrasiler vatandaşların hak kavramını bütün bilinçleri ile benimsedikleri iklimlerde gelişiyor. Trenimiz çok özel bir dönemde yolculuğa başlıyor. 12 Haziran’da yeni bir meclis oluşacak. Trenimiz bu meclis üyelerine Türkiye’nin beklentilerini iletmek gibi bir görev de üstlendi. Bu yolculuğumuzda Türkiye ne istiyor sorusuna da cevap arayacağız. Bu projede çok önemli bir ortağımız var. TCDD’ye bu üçüncü sefere de destek verdiği için çok teşekkür ediyoruz. Sayın eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da desteği olmadan bu projeyi gerçekleştiremezdik.”
/images/100/0x0/55eac2c3f018fbb8f894fdac


Vagonları gezdiler

Fahir ARIKAN / ANKARA
Hürriyet Hakkımızdır Treni ilk durağı olan Ankara’dan görkemli bir törenle yola çıktı. Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet İcra Kurulu BAşkanı H. Hasan Yılmaz, törene katılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile beraber Hürriyet Treni’nin vagonlarını tek tek gezip, yetkililerden bilgi aldı.

Ulaştırma Bakanı Habib Soluk
Dilerim bu tren sınırları aşar


“Üçüncü kez yola çıkan Hürriyet Treni ilk seferini Kars’tan, ikincisini İzmir’den gerçekleştirdi, bu yıl Ankara Gar’dan yola çıkıyor. Dilerim bundan sonra da kesintiye uğramadan, başka illerimizden, başka seferlere çıkar. Hatta biraz da öteye giderek doğuda Pekin’e, batıda Londra’ya kadar, Marmaray’ı açtıktan sonra bu yolculuğu devam ettiririz.”

TCDD G.Müdürü Süleyman Karaman
Tren sosyal hayata girecek


“Bir ay boyunca 25 demiryolu kentimizde çok güzel etkinlikler gerçekleşecek. Eğlenirken öğreneceğiz, ortak akıl oluşturmaya çalışacağız. Su kadar, hava kadar ihtiyaç duyduğumuz Hürriyet’in adını alan trenimiz, sosyal sorumluluk projelerinin lokomotifi olmuştur. Bu proje sonrasında tren kültürel ve sosyal hayatımıza yeniden hizmet etmeye başlamıştır.”

Tam 596 saatte 8 bin kilometre

Hürriyet Hakkımızdır Treni, 32 günde 594 saat yolculuk yapıp 8 bin 54 kilometre yol katettikten sonra 10 Haziran’da İstanbul Haydarpaşa Garı’na ulaşacak. Tren sırasıyla Kayseri, Erzincan, Kars, Sivas, Samsun, Amasya, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Elazığ, Muş, Tatvan, Adana, Mersin, Konya, Afyon, Uşak, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Eskişehir’de konaklayacak. Tren, 6 Haziran’da Avrupa yakasına geçecek ve Kırklareli ile Edirne’ye gidecek.

Hürriyet Treni’nde neler var

Hürriyet yazarlarının yanı sıra, Türkiye’nin sorunlarına duyarlı aydınları ve gazetecileri de okurlarıyla bir araya gelerek sohbet edecek.

Dileyen herkese doğum gününde yayınlanan Hürriyet Gazetesi’nin 1. sayfası hediye edilecek.

Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu, her durakta “Nasreddin-İnadın Sonu” adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Zil Zurna Perküsyon Grubu, beden perküsyonu atölye çalışmaları, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, “çocuklarla haklar atölyesi” düzenleyecek.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu “deprem simülasyon vagonu” kuracak, Türkiye Futbol Federasyonu, “HERKESiçinFUTBOL” (HiF) programı ile futbolu çocuklarla buluşturacak.

Hürriyet Gazetesi’nin Aile İçi Şiddete Son Kampanyası çerçevesinde yedi yıldır yapılmakta olan eğitim çalışmaları bu kez muhtarlarla gerçekleştirilecek.

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen “Barış Karikatürleri” adlı sergi trende yer alacak. “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması”ndan 50 barış karikatürü izleyiciyle buluşacak.

Kadınların siyasette ve kamusal alanda eşit temsilinin sağlanmasına ilişkin taleplerini kamuoyuyla paylaşacak olan Haklı Kadın Platformu da, kadın milletvekili adaylarıyla buluşacak.

Haberin Devamı

KAYSERİ VALİSİ BİLİCİ: MODERN ŞEHİR KAYSERİ'NİN İNSANLARI DA MODERN

Devlet Demir Yolları (TCDD) ve Hürriyet  Gazetesi'nin işbirliğiyle düzenlenen 'Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür' özel  treni Kayseri'ye geldi.

Sabah saatlerinde Kayseri Garı'na gelen trenin vagonlarında çeşitli  etkinliklerle öğrenci ve gençlerin sorunları ele alınarak, çözüm yolları  konusunda gençlere bilgiler veriliyor.

Trenin vagonunda oluşturulan Deprem Sigortası (DASK) standında deprem  simülasyonu gerçekleştirildi. Tiyatro sahnesine dönüştürülen vagonda da gençlere  yönelik tiyatro oyunları sahneleniyor.

Hürriyet Treni'ni ziyaret eden Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Hürriyet  Gazetesi'nin trende yaptığı gündem toplantısına da katıldı. Burada Hürriyet  Gazetesi yazarlarıyla editörlerinin sorularını da yanıtlayan Bilici, Kayseri'nin  3 önceliği bulunduğunu bunların eğitim, ağaçlandırma ve ilçelerin kalkındırılması  olarak sıralanabileceğini ifade etti.

Kayseri'de okullaşma oranının yüzde 99, ilköğretimi bitirme oranının da  yüzde 95 civarında olduğunu belirten Bilici, şöyle devam etti:

“Okul öncesi eğitimde biraz eksiğimiz var ama bizim ağırlıklı  çalışmamız, eğitim kalitesinin yükseltilmesine yönelik oluyor. Bu sayede de  Kayseri, Türkiye'nin eğitim alanında önde gelen illeri arasında bulunuyor.  Hayırseverlerimiz, eğitim, yurt ve hastane yapımı konusunda önemli katkı  sağlıyorlar. İkinci önceliğimiz olan ağaçlandırma konusunda da son 4 yıl içinde  30 milyona yakın fidan diktik. Bizim fidan dikerken karşılaştığımız en önemli  sorun, ağaçlandırılacak uygun arazi bulamamak. Ağaçlandırma için düşündüğümüz  arazilerin bir kısmı mera, bir bölümü de özel mülkiyet çıkıyor. Üçüncü  önceliğimiz olan ilçelerin kalkınmasına da ağırlık veriyoruz. Çünkü ilçelerimiz,  Kayseri merkezinin kalkınmışlığını yansıtmıyor. Bu nedenle ilçelerimizin yapısına  uygun, ekonomik anlamda kazanç sağlanacak yatırımları uyguluyoruz.”

Kayseri'nin en büyük sorunlarından birinin de, dışarıdan bakıldığında  sanayi ve kentleşme anlamında kalkınmış modern bir şehir olarak görülen Kayseri  halkının bu modernliğe ayak uyduramadığı gibi bir algı görüldüğünü ifade eden  Bilici, “Türkiye'nin batısından bakıldığında Kayseri taşra olarak görülüyor. Çok  tutucu bir kent olarak görülüyor ama böyle değil. Modern şehir Kayseri'nin  insanları da modern. Kayseri'den çok önemli sanayiciler çıkmıştır. Ancak bunlar,  çok lüks yaşamak yerine, hayır işleri yaparak kendi memleketine çok eserler  bırakmışlardır, bu hayırseverlik anlayışı halen de devam etmektedir” diye  konuştu.

Toplantıda, ayrıca, Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Emel  Armutçu, yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

2008 yılında 'İnsan Hakları', 2009 yılında 'Çocuk Hakları' temasıyla yola  çıkan Hürriyet Treni'nin bu yıl 25 demiryolu kentinde 'Türkiye Ne İstiyor'  sorusuna yanıt arayacağı, gün boyu Kayseri'de kalacak olan trende ve garda  çeşitli etkinliklerin düzenlenmesinin ardından, terinin Kayseri'den ayrılacağı  bildirildi.
    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!