Siz de Mavi Melek olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Siz de Mavi Melek olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2003 01:46

Ebe Mükerrem Arın, 18 yıl önce Amerika'da çocuklarını ziyarete gitti. Orada hastanelerin hayırsever kadınlarla dolu olduğunu gördü. Kendi ülkesinde zamanı olan bir sürü kadının niçin bunu yapmadığını düşündü.

Türkiye'ye döndüğünde ilk işi Mavi Melek'leri kurmak oldu. Onun Okmeydanı SKK Hastanesi'nde ilk adımını attığı bu gönüllü çaba şimdi 6 SSK hastanesine yayıldı, meleklerin sayısı 117'ye çıktı.

''Eğer yüreğiniz sevgi doluysa, yaşama gerçekten bağlıysanız, zamanınız başkalarına ayırmaya uygunsa ve en az ortaokul mezunuysanız bu kutsal projeye katılabilirsiniz'' diyor Mavi Melekler'i 18 yıl önce kuran ve halen başkanlığını yürüten emekli ebe Mükerrem Arın.

Bugün sayıları 117'ye oluşan gönüllüler ordusu için Mükerrem Arın'ın eseri desek, yeridir. Mavi Melekler'in çoğunluğu emekli ya da ev kadını. İsim babaları ise ünlü sunucu Orhan Boran.

Mavi Melekler’in başarıları dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın da dikkatini çekti. 2001 Ağustosu'nda tüm SSK hastanelerine gönderilen yazıyla kendi Mavi Melekler'ini kurmaları istendi.

SSK Okmeydanı Hastanesi'ndeki Mavi Melekler'in başarısında ciddi ve disiplinli çalışmak yatıyor. Diğer hastanelerde Mavi Melekler birer komite olarak örgütlenirken, onlar SSK Okmeydanı Hastanesi'nde Onkoloji ve Nükleer Tıp Merkezi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği içinde yapılandılar. 74 Mavi Melek'ten her biri aynı zamanda derneğin üyesi. Adaylar önce 3 ay deneniyor. Başarılı olanlar gruba alınıyor. 1 yıl görevden sonra da rozet takmaya hak kazanıyor. Görevdeyken hastanede özel işlerini takip etmeleri yasak.

NASIL ÇALIŞIYORLAR?

Melekler, grup grup görev yapıyor. Her gönüllüye haftada bir kez sıra geliyor. 07.30-15.00 arasında nöbetleşe çalışıyorlar. Göreve gelemeyecek olan izin almak zorunda. Asla tıbbi müdahalede bulunmuyorlar. İşleri hastane personeli ve hastaların hayatını kolaylaştırmak.

Hastalara dosyalarını dağıtıp gidecekleri ünitelere yönlendiriyor bağış karşılığı fotokopilerini çekiyorlar. Alınan kanları sıraya diziyor, nükleer tıp raporlarını dağıtıyorlar. Hastaları dolaşarak istek ve dileklerini yetkililere ulaştırıyorlar. Her gün 14.00'te hastalara çay ve yiyecek ikramı yapıyorlar. Bir dost gibi hastaları dinliyor ve sorunlarına çözüm arıyorlar. Düzenledikleri organizasyonlar ve topladıkları bağışlarla klinik, poliklinik, kemoterapi, konferans salonu, kanser cihazlarının yenilenmesi, tetkik ve tedavi için gerekli alet ve cihazların temini, kan alma odalarının genişletilmesi gibi hizmetler yaptılar.

Bir model de Taksim Hastanesi'nden

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Gönüllüler Servisi bir sivil toplum örgütü gibi çalışıyor. 50 gönüllü kadının yer aldığı servis 2000'de kuruldu. Bugüne dek, 380 hastaya Yeşil Kart çıkarılmasında yardımcı oldu. Bin 500 hastaya ilaç temin etti. 30 hastaya kan buldu. 500 hastanın hasta bezi gibi temel ihtiyaçlarını, 50 hastaya ameliyat malzemesini sağladı. Hastaneye terkedilen 30 bebeği giydirdi. Mama, biberon, bez, emzik aldı. Yatan ve giyeceği olmayan 3 bin hasta için pijama, çamaşır topladı. 10 hastaya protez ayak takıldı. 5 hastaya koltuk değneği aldı. Gönüllüler, belediye başkanı, kaymakam, muhtar, çevre esnaf arasında koordinasyonu sağlayarak yardımcı oluyorlar.

Hastaları giydiriyor, tıraş ediyor, müzikli saatler düzenliyorlar

SSK Göztepe Hastanesi'nin Mavi Melek komitesinde 45 gönüllü çalışıyor. Ancak ihtiyaç duyulan Mavi Melek sayısı en az 100 kişi. Şimdilik sadece çocuk ile kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde görev yapıyorlar.

SSK Bakırköy Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde 17 Mavi Melek var. Poliklinik ve acil ünitesinde hastaları yönlendiriyorlar. Sağlık kurulu, kadın doğum, kan alma ve laboratuvara yardım edip, tahlil sonuçlarını dağıtıyorlar.

SSK Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 20 Mavi Melek var. Hastaların temizliği, tıraşı, giyimi gibi özel ihtiyaçlarıyla ilgileniyor, çay sohbetleri, müzik dinletileri düzenliyor, kermesler yapıyorlar.

SSK Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde hepsi Lions 16 Mavi Melek var. Gelir sağlamak için hastanede çay ve poğaça satıyor, kermes düzenleyip, hastalara el işleri yaptırıyorlar.

SSK Paşabahçe Hastanesi'nde görev yapacak 5 Mavi Melek belirlendi ancak aktif çalışmaya geçilmedi.

Onlar da Pembe Melek

Balat Or-Ahayim Hastanesi'nde 50 gönüllü kadın Pembe Melekler adıyla faaliyet gösteriyor. Sara Ovadaya'nın başkanlığını yaptığı gönüllüler ağırlıklı olarak hastanede kalan yaşlılarla ilgileniyor. Haftanın her günü, 5-6 kişilik gruplar halinde hastaneye gelen gönüllüler, yaşlıların saç, el bakımı, giysi temini gibi tüm ihtiyaçlarını gideriyorlar. Daha önce de Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde Pembe Melekler adıyla bir gönüllü grup çalıştı. Fakat çabaları günümüze kadar gelemedi.

Kimler Mavi Melek olabilir?

Ücretsiz ve gönüllülük esasına göre hasta ve yakınlarına destek vermeye istekli olmak, Sağlık, psikolojik, sosyal ve adli yönden bir sakıncası olmamak, En az ortaokul mezunu olmak, Hastalarla sakin iletişim kurabilmek, Toplumun örf ve adetlerine saygılı olmak, Hastaların haklarına saygılı olmak, Hastaların özel yaşamı ve tedavisiyle ilgili bilgilerin hiçbir şekilde hastane dışına çıkarılmaması konusunda bilinçlenmiş olmak, Kişisel yarar sağlamamaya yönelik faaliyetlerde bulunmamayı taahhüt etmek, Çalışma saatlerine uymaya istekli olmak ve bunun için zaman ayırabilmek, 18 yaşını doldurmak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!