Siyasi ahlak dönemi

Güncelleme Tarihi:

Siyasi ahlak dönemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet programının giriş bölümünde, yeni hükümetin, Refahyol'un Türkiye'yi düşürdüğü rejim ve devlet bunalımından kurtarmayı hedeflediği belirtildi. Programda ‘İçerde ve dışarda kaybolan güveni sağlamak, uzlaşmayı güçlendirmek, ahlaki yozlaşmayı durdurmak' ifadesi de yer aldı. Programda, ana başlıklar halinde şu önceliklere yer verildi:

DEMOKRATİKLEŞME

Hükümetimiz, cumhuriyetin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerini koruyarak, düşünce ve anlatım, vicdan ve dini inanç özgürlüklerini toplumsal hayatın vazgeçilmez ilkeleri saymaktadır.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Basında otokontrol esastır. Bunun nasıl yapılacağı basın kuruluşları ile hazırlanacak bir yasa ile düzenlenecektir.

YENİ DEVLET

Devlet hizmet sunan, vatandaşlarına güvenen ve bireyi ön plana çıkaran bir yapıda olacaktır. Yeniden yapılandırma ile merkezi yönetim hantallıktan kurtarılacak.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu'nun yetkilerini bağımsız olarak kullanması sağlanacak.

DOKUNULMAZLIK

Milletvekili dokunulmazlığı ve kamu görevlilerinin yargılanmalarındaki ayrıcalıklar daraltılacak.

ÇETE İLE MÜCADELE

Organize suç örgütleriyle etkili ve kararlı bir şekilde mücadele edilecektir. Yeni yasal düzenlemeler yapılacaktır.

YOLSUZLUKLAR

Yolsuzlukları önlemede temel ilke, devlet gücünü kullanan her seviyedeki sorumluların denetime açık olmasıdır.

EMNİYET

Polis teşkilatında şeffaflık sağlanacaktır.

GÜNEYDOĞU

Bölgede yeni yatırım sahaları açılacak. Girişimcilere teşvik verilecek. Bölge yatılı okullarının açılması sağlanacak.

OHAL

Maalasef Olağanüstü Hal'i kaldıracak şartlar oluşmamıştır. Vatandaşın terörden kaynaklanan zararları karşılanacaktır.

ÖZEL TİM

Özel time düzenleme getirilecektir. Koruculuk sisteminin nitelikli elemanlarından uygun görülenler güvenlik güçleri içerisine alınacak. Diğerleri güvenlik dışında istihdam edilecektir.

SAVUNMA

TSK'nın modernazisyonu yürütülecek, 10 yıllık tedarik planları uygulanacaktır.

DIŞ POLİTİKA

Bölgesel dayanışma ve işbirliğine öncülük edilecektir.

AB

Tam üyelik gayretleri hızlandırıcaktır. Türkiye ile AB arasındaki mali işbirliğine işlerlik kazandırılacak, AB'nin Türkiye'ye yönelik yükümlülüklerinde ısrarlı olunacak.

KIBRIS

Hükümetimiz, Kıbrıs'ın yalnız KKTC için değil, doğrudan doğruya Türkiye'nin güvenliği açısından da yaşamsal önem taşıdığının bilincindedir. Ege'de yaşamsal çıkarlarımızı ilgilendiren konuların karşılıklı anlayış ve yapıcı, barışcı bir diyalog ile çözülmesine inanmaktayız. Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından şartsız çekilmesi ve diyalog yoluyla çözülmesi girişimleri desteklenecektir.

GURBETÇİ KURULU

Yurtdışındaki vatandaşlarımızın sorunlarını yakından izleme ve çözümler bulmak için yurtdışındaki vatandaşlarımızın da temsil edileceği Yurtdışı Vatandaşlar Üst Kurulu oluşturulacaktır.

EĞİTİM

8 yıllık zorunlu ve kesintisiz öğretim uygulanmaya konulacaktır. İlk ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu din kültürü ve ahlak öğretimine devam edilecek. Bunun dışındaki din eğitimi ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. İsteğe bağlı Kuran kurslarından ve hafızlık eğitiminden Diyanet İşleri Başkanlığı sorumludur. 8 yıllık öğretime geçilirken, mesleki ve teknik liseler bünyesindeki ortaokullara devam etmekte olan çocuklarla, çıraklık eğitimi gören çocukların kazanılmış hakları korunacaktır. Üniversiteler, tam özerkliğe kavuşturulacak, öğrencilerin yönetimlerde temsiline olanak sağlanacaktır.

VAKIFLAR

Vakıflar mevzuatına uymayan bir uygulama içine girilmiştir. Bu konuda yeni düzenleme yapılacaktır.

KADIN VE AİLE

Kadının toplumsal konumunun yükseltilmesi için yasalarımızdaki ayrımcılık içeren maddeler günün şartlarına göre yeniden düzenlenecektir.

TURİZM

Akdeniz-Ege Turizm Altyapısı ve Kıyı Yönetimi Projesi'nin uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. ‘Kullanan öder-kirleten öder' ilkesince, kamu eliyle yapılacak teknik altyapının finansmanına kullanıcıların katılımı sağlanacak.

DENİZCİLİK

Deniz kirliliğini önleyici tedbirler alınacak, yurtiçinde deniz taşımacılığı teşvik edilecek ve Denizcilik Bakanlığı kurulacaktır.

ÇEVRE

Ülke topraklarının erozyonla yok almasını önleyen ve aynı zamanda verimliliğini artırıcı tedbirler alınacaktır.

SONUÇ

Zor şartlarda görev üstlenmemizdeki tek amaç, devletimiz ve milletimizi demokrasi içinde esenliğe ulaştırmaktır. Hükümetimizin mücadelesi, demokrasi ve fazilet mücadelesidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!