Siyasallaşma kongresi

Güncelleme Tarihi:

Siyasallaşma kongresi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Öcalan'ın silah bırakma çağrısını kabul ettiğini açıklayan PKK, olağanüstü kongre kararı aldı. PKK merkez komitesinin genişletilmiş toplantısında alınan kararda, silahlı mücadelenin önemini kaybettiğine işaret edildi ve siyasallaşmanın gerekliliğine dikkat çekildi.

Terör örgütü PKK, İmralı'da yargılaması sonucu ölüm cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın silahları bırakma ve yurtdışına çıkma kararına uyacağını açıklamasından sonra, ‘olağanüstü kongreye gitme’ kararı aldığını açıkladı. Almanya'da PKK'ya bağlı DEM ajansın haberine göre, 23-29 Temmuz tarihleri arasında PKK merkez komitesinin genişletilmiş 2'nci toplantısının yapıldığı ve bir çok önemli karar alındığı belirtildi. Kararların, Öcalan'ın silah bırakma çağrısından önce alınmış olması dikkat çekti. Öcalan'ın yaptığı açıklamaların örgüt olarak bir kez daha desteklendiği belirtilen toplantıda ‘Yeni Dünya Düzeni’ kapsamında çatışma yerine siyasi karaktere ağırlık veren mücadelelerle sonuç alınmaya çalışılacağı ifade edildi.

DEVİR DEĞİŞTİ

‘‘Cepheden savaşım ve silahlı mücadelenin vazgeçilmez tek yöntem olma gerçeğinin aşılmış olduğu’’ kararı alınan toplantının sonuç bildirgesinde, ‘‘Bazen silahlı mücadele yolu bir zorunluluk olarak kullanılsa da, geride bıraktığımız yüzyıl gerçeğinde olduğu gibi ağırlıklı ve süreklilik gösteren özelliğini kaybetmiştir. Bunun yerine süreklilik ve ağırlık kazanan siyasal mücadele yöntemidir. Değişme yeteneğini gösteremeyen güçler anlamsızlaşacaktır’’ denildi. ABD önderliğinde şekillenen yeni dünya düzeninin her alan gibi, Ortadoğu'yu da etki alanı altına aldığı vurgulanan sonuç bildirgesinde, ‘‘Ortadoğu coğrafyasında bazı güçler bu sürece direnseler de, çok geçmeden aynı sürece tabi olmak zorunda kalacaklardır’’ ifadelerine yer verildi.

DEMOKRATİK CUMHURİYET

Açıklamanın son bölümünde, ‘‘Demokratik Cumhuriyet Projesi’’ olarak tanımlanan çözümün taktik açılımın ötesinde, stratejik kapsama sahip olduğu ileri sürüldü, ‘‘Bu temelde yürütülecek bir çalışma ardından uygun koşullarda gerçekleştirilecek olağanüstü parti (PKK) kongresinde partimizin yeni programı ve düzenlenişi karara bağlanacaktır’’ denildi. Açıklamada ayrıca, ‘Demokratik Cumhuriyet’ çözüm projesinin hayata geçirilmesi durumunda diyalog ve ortak müştereklerde birleşme yaklaşımının esas olarak siyasal mücadeleye dayalı demokratik dönüşümü sağlama esprisi içinde olacağı kaydedildi.

Apo'ya Hürriyet götürdü

Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın 4 avukatı dün İmralı'ya giderek, bölücübacı ile görüştü. Avukatlar Apo'ya Hürriyet başta olmak üzere, bazı günlük gazeteleri götürdüler. Saat 08.30'da özel otomobille Gemlik İlçesi'ne gelen avukatlar Mahmut Şakar, Ahmet Avşar, İrfan Dündar ve Aydın Oruç, Jandarma Bölük Komutanlığı'nda üst aramasından geçirildikten sonra Gemport Limanı'ndan İmralı'ya geçtiler. Dört avukat, ‘‘İmralı 9’’ motoru ile gittikleri adada Apo'yla silah bırakma çağrısından sonra ikinci görüşmeyi yaptılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!