Sivas katliamı kurbanları anılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sivas katliamı kurbanları anılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2004 09:39

2 Temmuz 1993’de, Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri için Sivas’ta bulunan yazar, aydın ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 37 kişinin hayatını kaybettiği katliamın 11’inci yılı geride kalırken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, "2 Temmuzun 11. Yılında Bir Daha Olmasın Diye" başlıklı bir bildiri yayımladı.

Haberin Devamı

Derneğin hazırladığı bildiride, 11 yıl önce yaşanan olaylarda, "demokrasi, barış ve insan haklarının" hedef alındığı belirtilirken, "Bundan 11 yıl önce, Sivas’ta gerici, şeriatçı ve faşist bir ayaklanmanın provası yapıldı. Yazılmış olan senaryo sekiz saat boyunca, devletin ve güvenlik güçlerinin seyirci olduğu bir tiyatroda sahnelendi" denildi.

  

Katliam sanıklarını koruyan ve savunanların milletvekili ve bakan oldukları anımsatılan bildiride, "Ama demokrasi güçleri de demokrasi mücadelesini el ele tutuşarak dirençle sürdürmeye devam etmişler ve etmektedirler" görüşüne yer verildi.

 

Haberin Devamı

"BOP ORTADOĞU’YA HÜKÜMRANLIK İSTEĞİ"

 

Bildiride ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile Ortadoğu’da hükümranlık kurmak istediği belirtilirken, proje kapsamında Türk askerlerinin kullandırılmak istendiği iddia edildi. Bildiride, "BOP kapsamında Ortadoğu’ya yerleşen ABD, bu kirli savaşa ülkemizi de ortak ederek, kendi askeri yerine ülkemizin gençlerini kullanmak istemektedir" denildi.

 

"KATLİAM AYDINLATILSIN"

 

Sivas katliamının ardındaki gerçeğin tamamen aydınlatılmadan, katliamın gerçek planlayıcıları ve elebaşları, dönemin sorumlu yetkilileri tespit edilerek yargı önüne çıkarılıp yargılanmadan, Sivas’ın üstünden katliam gölgesinin kalkmayacağı savunulan bildiriye şöyle devam edildi:

  

"Bütün bu gelişmeler ışığında 2 Temmuz’u anmak daha da önem kazanmaktadır. 11’inci yılında özgür ve demokratik bir ülke yaratmak için, Sivas’ta bedenleri ile ateşte semaha duran canlarımızın direnci, bilinci ve inançları mücadelemize ışık olacaktır."

 

ANMA ETKİNLİKLERİ

 

Haberin Devamı

2 Temmuz Anma Etkinlikleri kapsamında, paneller, anma konserleri, miting, tiyatro gösterisi, belgesel gösterimi ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Etkinlikler 6 Temmuz’a kadar devam edecek.

 

2 Temmuz Cuma günü Sivas Madımak Oteli’nde düzenlenecek anma törenin ardından Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından yaptırılacak olan "Pir Sultan Abdal Cemevi"nin temeli atılacak. Cemevinin 2005’in 2 Temmuz’unda tamamlanması öngörülüyor.

 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Sivas olaylarının üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen, yetkililerin halen olaylarda hayatını kaybedenlerden ve Alevilerden özür dilemediğini söyledi.


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, “Din sömürüsü yoluyla siyaset yaparak yurttaşları birbirine düşürenleri şiddetle kınıyoruz” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!