Sivas Katliamı'nda hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

Güncelleme Tarihi:

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2017 11:28

2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybeden 33 aydın ve 2 otel görevlisi, katliamın 24’üncü yıl dönümünde anıldı. İlk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Valilik öncülüğündeki kuruluşların anma programının ardından, yurt içi ve dışından gelen on bin kişi eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdare Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne kadar yürüdü. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda müze oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü. Anma programında bir grup semah döndü. Yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Haberin Devamı

Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne gelerek, bina içerisinde, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı.

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

Daha sonra kısa bir açıklama yapan Vali Davut Gül, şöyle konuştu:

"Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerinin, milletimizin başı sağ olsun. Bu milletimizin, devletimizin, birliğine, bütünlüğüne kardeşliğine yapılmış bir olay. Bu olayın hedefi Türkiye Cumhuriyeti. Mağduru başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimiz. Allah, bu tür olayları tekrarlatmasın. Şer güçler geçmişte de şimdi de gelecekte de bu tür provakasyonlara girecektir, giriyorlar. Ben tekrardan ailelere başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah’tan rahmet diliyorum."

Haberin Devamı

"ARTIK KENETLENMELİYİZ"

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise, 24 yıl önceki insanlık ayıbını, katledilen canları anmak için buraya geldiklerini ifade ederken şöyle dedi:

"Yöneticilerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla buradayız. İsteriz ki bu olaylar bir daha yaşanmasın. Yalnız Sivasımız bu ayıbını temizlemeli. Sivaslılarla temizlemeli. Tüm Sivaslılarla bu acıya sahip çıkmamız gerekir. Acılar paylaşılarak azalır. Bu gerginlikten beslenenler olabilir. Siz güçlü olacak, dik duracaksınız ki o şer güçler ülkemizde bu katliamları artık gerçekleştirmesin, yapamaz hale gelsinler. Biz anma için buradayız. Canlarımızı tekrar saygıyla minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun diyoruz. Bu acılar bizlerin güzel dersler çıkarmamızı da beraberinde getiriyor. Artık kenetlenmeliyiz. Toplum acılarına da sevinçlerine de sahip çıkmalı, hep beraber. Sivas esnafıyla, yaşayanıyla, tüm gruplarıyla bu acıya sahip çıkacak ki, bu acılar azalsın."

Haberin Devamı

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

10 BİN KİŞİNİN KATILDIĞI İKİNCİ TÖREN

Valilik öncülüğündeki kuruluşların anma programının ardından, yurt içi ve dışından gelen binlerce kişi Seyrantepe Mahallesi’ndeki Hacı Bektaş-ı Veli binası önünde toplandı. Aralarında CHP, HDP gibi çeşitli siyasi parti, Alevi-Bektaşi dernekleri, sendikalar ve çeşitli sivil toplu kurulu temsilci ve üyelerinden oluşan yaklaşık 10 bin kişi, önde olayda yaşamını yitirenlerin aileleri olmak üzere yürüyüşe geçti. Ethembey parkı güzergahını kullanan kalabalık, Mevlana Caddesi, ve kent meydanı üzerinden Atatürk Caddesi’nden eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdare Bilim ve Kültür Merkezi önüne geldi.

Haberin Devamı

Binanın önüne barikat kuran polis ekipleri, sadece siyasiler ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının bina önüne kadar girmesine izin verdi. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda müze oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü.

Eski otel binası önünde CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Sezgin Tanrıkulu, Ali Akyıldız ile HDP SözcüsüÿOsman Baydemir aileler ile birlikte karanfil bıraktı. Otel önünde ellerinde çeşitli pankart ve dövizler taşıyan grup ’Madımak’ın hesabı sorulacak’ sloganları attı. Semah gösterisi yapıldı. Olayda yaşamını yitirenler için sayı duruşunda bulunuldu, ölenlerin isimleri de tek tek okundu.

'MADIMAK’TA ADALET İSTİYORUZ'

Haberin Devamı

Bina önüne karanfil bıraktıktan sonra açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, "Adalet bir türlü tecelli etmiyor onun için biz Aleviler Madımak’ta adalet istiyoruz. Biz Aleviler dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiç kimsenin yakılmasını, katledilmesini istemiyoruz. Bu devlet, bu ayıbıyla yüzleşmelidir. Adalet her zaman lazımdır bizlere, adalet bugün ceberut anlayışa da lazımdır yarın onlara da lazım olacaktır" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise, 24 yıldır adalet arayışı içerisinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Mahkemelerde her yolu denemeye çalıştık adalet sağlansın, katiller bulunsun, arkalarındaki örgütler ele geçirilsin diye elimizden gelen bütün olanakları kullandık ama ne yazık ki yargıdan aldığımız sonuç 15 bin kişinin bu olayın faili olduğunun polis kayıtlarında bilinmesine karşın sadece 180 kişi yargı önüne geldi ve sonuç olarak bir avuç insana ceza verildi. Oysa o örgütlerin kimlikleri, o örgütlerin bu olaydaki katkıları saptanmış olsaydı belki Türkiye bugün bu antilaik ve antidemokratik ortamdan uzaklaşmış olacaktı. Biz burada Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri olarak adalet için yürüyen Genel Başkan sıfatı ile değil yurttaş Kılıçdaroğlu sıfatı ile yürüyen arkadaşlarımızın adalet anlayışlarıyla Sivas katliamındaki adalet arayışımızı buluşturuyor, büyütüyor ve büyüklüğü bütün Türkiye’ye yaymak istiyoruz."

Haberin Devamı

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, "2 Temmuz 1993’te sadece Madımak Oteli yanmadı, insanlar yanmadı. Türkiye’nin kendisi yandı ve insanlık yandı ve yanmaya devam ediyor. Onun için adalet diyoruz, adalet için yürüyoruz ve bugün de Sivas’ta Madımak’ta adalet sağlanana kadar da Türkiye’de adalet sağlanmaz diyoruz. Biz bu canlarımızın acısıyla yanıyoruz ama başka insanlar yanmasın diye yollardayız" dedi.

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir de, bundan 24 yıl önce aydınlıktan, ışıktan korkanların bu ülkenin gencecik pırıl pırıl aydınlık yüzlerine kıydıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Diri diri canları yaktılar ama hesaba katmadıkları bir şey vardı o yangın, o ateş, o bilinçle buluştu ve bütün Ortadoğu coğrafyasına bir mücadele azmini miras olarak bıraktı. Bugün buraya 3 tane karanfil bıraktım. HDP milletvekilleri, HDP merkez yürütme kurulu ve HDP’nin tüm bileşenleri ve HDP’ye gönül vermiş milyonlarca insan adına, milyonlarca can adına 3 karanfil bıraktık. Bunlardan bir tanesi Şeyh Said’in torunları adına bırakılan bir karanfildir. Bir tanesi Seyit Rıza’nın torunları adına bırakılmış bir karanfildir, bir diğeri de Hacı Bektaşi Veli ve Pir Sultan’ın torunları adına bırakılmış karanfildir. Çok iyi biliyoruz ki canlar bir olduğumuzda mazlumlar bir olduğumuzda karanlığı yeneceğiz, aydınlığı bu coğrafyaya hakim kılacağız."

"33 CANIMIZ İÇİN ADALET İSTİYORUZ’

Daha sonra bina önünde toplanan kalabalığa yönelik etkinliğe katılan kuruluş temsilcileri kısa konuşmalar yaptı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Gani Kaplan içinde adaletin olmadığı devasa adalet sarayları yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bizler Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması için buralardayız. Biliyorsunuz bir adalet yürüyüşü var. Ankara’dan İstanbul’a yürüyen başta Genel Başkan Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm yoldaşlarını Sivas’tan sizlerin huzurunda saygıyla selamlıyorum. Bizler Madımak Oteli’nde katledilen 33 canımız için adalet istiyoruz. Bizler Berkin Elvan için, Ali İsmail Korkmaz için adalet istiyoruz. Bizler Çorum için adalet istiyoruz. Bizler herkes için adalet istiyoruz."

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş ise, "Madımak ’utanç müzesi’ olana kadar, bizler eşit yurttaşlar olana kadar, yeryüzünde adalet sağlanana kadar buradan İstanbul’a başlatılan adalet yürüyüşünü de selamlıyorum" dedi.

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

İSİM TEPKİSİ

Olayda hayatını kaybedenlerden Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa da aileler adına konuştu. Karababa, olayda öldürülen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in de bina içindeki anı köşesinde isimlerinin ver olmasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından kalabalık grup, geldikleri güzergahı kullanarak etkinliği sonlandırdı.

BİR GRUP SEMAH DÖNDÜ 

Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden de takviye polis ekipleri Sivas'a geldi. Yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla, kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

Eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektörler ve köpeklerle arama yapıldı.
Anma programında bir grup semah döndü.

Sivas Katliamında hayatlarını kaybedenler 24’üncü yılında anıldı

Hayatını kaybedenlerin aileleri, Madımak Oteli "utanç müzesine" dönüştürülmediği için anı köşesine karanfil bırakmadı. Aileler, eski Madımak Oteli girişi kapısı önüne karanfil bıraktı.

Anma programında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajı okundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!