Şişli, borç batağinda

Güncelleme Tarihi:

Şişli, borç batağinda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

1994 Martı'nda Fatma Girik'ten 250 milyar lirayla belediyeyi devralan Gülay Aslıtürk'ün, 3.5 yıl içinde kredi olarak bankalara, devlete, çalışanlara ve müteahhitlere yaklaşık 5-6 trilyon borç bıraktığı ortaya çıkarıldı.

ŞİŞLİ Belediyesi'nin, kredi olarak bankalara, devlete, çalışanlara, müteahhitlere vs. olmak üzere en az 5-6 trilyon borcu olduğu ortaya çıktı. Belediye çalışanlarının, kasım ayı itibariyle inceleyerek basına yaptıkları açıklamada bugüne kadar saptayabildikleri borç listesi şöyle:

BANKALARA:

Şekerbank (Kadıköy) 650 milyar (faizi ile 1 trilyon 50 milyar)

Yapı Kredi (Şişli) 3.5 milyon dolar (faiz hariç)

Vakıfbank (Osmanbey) 50 milyar (faiz hariç)

Egebank (Elmadağ) 200 milyar (faiz hariç)

Garanti Bankası (Merkez) 195 milyar (faiz hariç)

Bank Kapital (Esentepe) 130 milyar (faiz hariç)

Sümerbank (Gayrettepe) 130 milyar (faiz hariç)

KAMUYA:

Vergi: 1 trilyon 100 milyar

SSK: 50 milyar

Emekli Sandığı: 20 milyar

ÇALIŞANLARA

Tasarruf Teşvik Fonu'ndan işçilere 50 milyar, memurlara 20 milyar, (faizleriyle toplam borç 210 milyarı buluyor.)

İkramiyeler ve emeklilere emekli ikramiyesi: 100 milyar (yaklaşık).

DİĞER BORÇLAR

Müteahhitlere: 1 trilyon (yaklaşık)

Göker Eczanesine: 4.5 milyar.

Belediye araçlarının benzin ve Telekom borçları henüz saptanamadı.

Gülay Aslıtürk'ün borçlarının, hesap edilemeyen banka faizleriyle birlikte toplam 6 trilyonu bulduğu bildirildi. Bazı banka kredileri belediye gelirleri karşılığı kullanıldı.

Bu arada, belediye kaynaklarından, ŞİPA şirketine 1997 itibariyle 300 milyar lira aktarıldığı da ortaya çıkarıldı. 1988 yılı için de teminat karşılığı olarak 150 milyar lira aktarılacağı belgelendi. Çalışanlar, Fatma Girik'in 1994 martında, çalışanların bazı alacakları olmak üzere 260 milyar borç bıraktığını hatırlattılar.

Yolsuzluklar yeni değil

ŞİŞLİ Belediyesi önünde bir açıklama yapan işçi ve memurlar, yolsuzlukların 3.5 yıl öncesine dayandığını söylediler. Tüm Bel-Sen 2 nolu Şube Başkanı Kenan Çelik, 1400 belediye çalışanı adına yaptığı açıklamada, ‘‘Şişli Belediyesi'nde ortaya çıkan skandaldan, Gülay Aslıtürk kadar mecliste üyesi bulunan tüm siyasi partiler ve üst düzey personel de sorumludur’’ dedi. Belediyede görev yapan üst düzey yöneticilerin mal varlıklarının anormal ölçüde arttığına dikkat çeken Kenan Çelik, ‘‘Usülsüz harcamalarla hangi belediye yöneticilerinin zengin edildiği ortaya çıkarılmalıdır’’ dedi. Bu arada, Aslıtürk'ün göreve getirdiği Gelirler Müdürü Nimet Bulut'un bir süre önce Bursa Orhangazi'de benzin istasyonu açtığı, Ayazağa Şube Müdürü Oğuz Öngen'in de 10 metrelik yat satın aldığı öğrenildi. Şişli Belediye Meclisi üyeleri, yarın toplanarak gizli oyla ve salt çoğunlukla 1999'daki seçimlere kadar görev yapacak yeni başkanı seçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!