Şirketler 'Feng shui' ile vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Şirketler Feng shui ile vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2002 15:01

Japonya ve Hong Kong'ta şirketler 'feng shui' yöntemini kullanarak rakiplerini zor durumda bırakıyorlar. Rakiplerini alt etmek için 'feng shui' danışmanları istihdam ediyorlar. Financial Times Gazetesi, Feng Shui cemiyetinin lideri Raymond Catchpole'dan feng shui yöntemini Bill Gates üzerinde denemesini istedi.Catchpole'un çalışmasına göre Gates'in feng shui saldırılarından korunabilmesi için yeşil giymesi gerekiyor.

Feng shui, insanın yaşadığı ortam ve çevresiyle ilişkilerini, doğayla arasındaki uyumu sağlayan binlerce yıllık bir Çin öğretisi. Feng rüzgar, shui ise su anlamına geliyor. Feng shui, günümüzde bütün dünyada ilgi görüyor. İnsanlara hayatlarını nasıl daha uyumlu bir hale getirip huzurlu ve keyifli yaşayabileceklerini, negatif etkenlerden en az nasıl etkilenilebileceklerinin yollarını gösteriyor.

Bu öğretiye göre 'enerji her şey' ve değişik sesler, renkler ve şekiller halinde var oluyor. Feng shui var olan enerjiyi hayatta en faydalı olacak şekilde kullanmayı, enerjinin sıkışma ve yoğunlaşmasını engellemeyi öğretiyor. Ateş, toprak, metal, su ve ağaç olmak üzere beş elemente dayanıyor. Çinliler evrendeki her şeyin bu beş elementten birine ait olduğuna ve birbirlerini etkileme biçimine göre yaşamlarını yönlendirdiğine inanıyorlar.

İŞ DÜNYASINDA KULLANIMI
Feng shui Çin, Hong Kong gibi ülkelerde bazı şirketler taraftından rakipleri yıpratmak için kullanılıyor. Financial Times'ta yer alan habere göre Japonya ve Hong Kong'ta feng shui uygulamalarından biri olan 9 Ki'yi kullanarak rakip firmalar zor durumda bırakılıyor. Hong Kong'ta birçok şirket bünyelerinde özel feng shui danışmanları çalıştırıyor.

Feng Shui Cemiyeti'nin lideri Raymond Catchpole, feng shui'nin iş dünyasında nasıl kullanıldığını şöyle açıklıyor: ‘‘Önce rakiplerin doğum tarihleri alınıyor. Beş feng shui elementinden rakiplerin karakterini yöneten üç tanesi seçiliyor. Elementler arasında karşılıklı etkileşmeye dayanan kişilik profili yaratılıyor. Örneğin 'su ağacı besler fakat ateşi söndürür' gibi. Bu şekilde düşmanların güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkarılıyor. Her 9 Ki unsuru bir renkle eşleştiriliyor. Ateş kırmızı, su mavi gibi... Bu bilgiler ışığında rakiplerinin gücünü tüketmek ve zor durumda bırakmak için çalışıyorlar.‘‘

Catchpole, Uzakdoğu'da iş yapacak olan şirketlere feng shui saldırılarından nasıl kurtulabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor. ‘Size toprakla saldırana ağaçla karşılık verin’ diyor. Catchpole 9 Ki profilinin doğruluğunu test etmek için, ünlü birinin Feng Bio'sunu yapmaya karar vermiş. Microsoft'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Gates'i seçmiş. Profile göre Gates'e hakim olan element ateş. Gün ortasında ve yaz ortasında daha aktif. Gates ilham verici bir lider ama çok az yakın arkadaşı var, finansal yetenekleri ise vasat. Catchpole'e göre Gates'i etkisiz hale getirmek için su elementinin kullanılması gerekiyor. Su, mavi rengini kullanarak ateşi söndüyor.

Bill Gates hakkında akla şöyle bir soru geliyor: '9 Ki profilinin ortaya koyduğu gibi parasız bir adam mı olacak?' Catchpole, bunun çok olası olmadığını söylüyor: ‘‘Ateş elementi olarak Bill Gates, ağaçtan güç kazanabilir. Böylece Feng ataklarını engelleyebilir. Ağaç rengi olan yeşil gibi bir renk giyebilir. Bu rengin görünür olması gerekmiyor. Bir iç çamaşırı bile olabilir.‘‘

İmaj Danışmanı Pat Henshaw, 9 Ki'ye şüpheyle bakıyor ama renklerin davranışları etkilediği fikrine katılıyor. Kırmızının iddiacı ve enerji verici, mavinin sakinleştirici, morun ise yeni fikirlerle ilgili olduğunu kaydediyor. McDonald's'ın insanları daha hızlı yemeğe yönlendirmek için kırmızı rengi kullandığını, Tony Blair'in önemli konuşmalarında mor kravat taktığını söylüyor.

Feng shui nedir?


Feng shui, sözlükte rüzgar ve su anlamına geliyor. Bu iki karşıt güç arasında uyum sağlama çabasına dayanıyor. Yin ile Yang arasındaki uyum sağlandığında denge, bereket, sağlık ve mutluluk doğuyor. Doğanın güçlerini ve enerjisini yönlendirme sanatı olan feng shui, Çin'de üç bin yıldır uygulanıyor. Yüzyıllar boyunca Çin İmparatorluğu’nun üst düzey insanları tarafından kullanılmış. Uyumlu yaşama sanatı olan Feng shui'nin ilk uygulayıcısı olan Çinliler, bu sanatın prensiplerini sır gibi saklamışlar. Bu nedenle feng shui ile dünya binlerce yıl sonra tanışmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!