Sır uçağın gizemi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Sır uçağın gizemi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 15:04

TRABZON'dan pazar sabahı İran'ın Tebriz kentine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra radardan kaybolan ve iki gün süren aramalar sonucu enkazı salı günü Soğanlı Dağları'ndaki ormanlık alanda bulunan 2 kişilik İngiliz uçağının düşüş nedeni henüz saptanamadı.

Haberin Devamı

Sır uçağın gizemi sürüyor


Düşen uçakta yaşamını yitiren İngiliz pilot Mihiael Newman ile Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerrif'in emir subayı ve pilotu emekli general Zakaullah Bhangoo’nun cenazeleri ise büyükelçiliklerle yapılan temaslan sonucu gönderilecek.

Trabzon'un Köprübaşı İlçesi'ne bağlı Arpalı Köyü yakınlarındaki ormanlık alana düşen ‘Sky Arrow 650T' tipi uçağın enkazında inceleme yapmak için gelen Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden görevlendirilen 3 kişilik Kaza Kırım Ekibi temaslara başladı. Bu sabah DHMİ Trabzon Müdürü Enver Önal ile görüşen heyet üyeleri, daha sonra kuleye çıkarak oradaki görevlilerden bilgi aldıktan sonra Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı ziyaret etti. Kaza Kırım Ekibi, ardından uçağın enkazında inceleme yapmak üzere Köprübaşı İlçesi'ne bağlı Sıcakoba Yaylası'na hareket etti.

Sır uçağın gizemi sürüyor
UÇAK DÜŞÜŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden gelen Kaza Kırım Ekibi uzmanları uçağın düşüş nedeniyle ilgili şu olasılıkları değerlendiriyor:

* KALİTESİZ YAKIT: Trabzon Havaalanı'nda piston motorlu pervaneli uçakların kullandıkları yüksek oktanlı yakıt bulunmuyor. İngiliz pilotun buradan temin ettiği yakıtın kalitesiz olması nedeniyle uçuş sırasında motorun boğulmuş, durmuş veya uçağı taşıyacak gücü sağlayamadığı ihtimali üzerinde duruluyor. Bu tür hafif uçaklar, aynı zamanda otomobillerde kullanılan benzinle sorunsuz çalışabiliyor. ‘Sky Arrow' tipi uçakta bulunan ‘Rotax 912S' tipi motor normal otomobil yakıtıyla yüzde 5 gibi çok az performans kaybı yaşayarak sorunsuzca uçabiliyor. Yakıtın kalitesi alınan numunenin incelenmesiyle saptanacak.

* ELVERİŞSİZ HAVA KOŞULLARI: Kaza nedeni olarak üzerinde durulun bir başka olasılık; elverişsiz hava koşulları. Uzmanlar, yoğun sis veya bulut tabakası içine giren pilotun önünü görememesi nedeniyle çakılmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruyor. Bu tür küçük uçaklar, havacılıkta VFR olarak adlandırılan görerek uçabiliyor. Ayrıca, bulut içinde uçabilmek için uçakta ‘IFR' olarak adlandırılan özel göstergeler ile buz kırıcılarının bulunması gerekiyor. Ancak, ‘Sky Arrow' tipi çok hafif sınıftaki bu uçakta böyle ekipman bulunmuyor.

* PİLOTUN KONTROL KAYBI: Uçağın vuruş pozisyonu itibari ile pilotların bulut içinde ‘vertigo' olarak adlandırılan kontrol kaybı yaşamış olabilecekleri ihtimaller arasında bulunuyor.

* BUZLANMA OLABİLİR: Küçük uçakların bulut içinde uçmaları çok tehlikeli. Uçağın kanatları hızla buzlanarak sürtünmenin artması nedeniyle bir süre sonra motor gövde ve kanatları taşıyamaz hale geliyor.

* ARAZİYİ BİLMİYORLARDI: Pilotların araziyi ve coğrafi yapıyı bilmedikleri için bölgede giderek kötüleşen hava koşullarından kaçınamadığı ve Sıcakoba Yaylası'ndaki ormanlık alana çakılmış olabileceği oılasılığı da dikkate alınıyor.
Trabzon'da düşen uçakta yaşamını yitiren iki kişiden birinin Pkistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in emir subayı emekli general Zakaullah Bhangoo'nun olması, ortaya bazı iddiaların atılmasına neden oldu.

Ankara’dan Trabzon’a gelen ve buradan da İran’ın Tebriz kentine gitmeyi planlayan Bhangoo’nun, bu uzun ve dağların üzerinden geçilmesi gereken tehlikeli yolculuk için neden tarifeli seferi değil de sıradan, küçük bir uçağı seçtiği sorusuna yanıt aranıyor.

10 Mayıs’ta Trabzon’a inen uçaktaki pilot ile yolcunun, mahalle arasında ve ucuz bir otelde kalması da kendilerini kamufle etmeye çalıştıkları izlenimi yaratıyor. Olayın perde arkasını merak edenler, “Küçük bir uçakla geldiler, küçük bir otelde kaldılar. Önemli bir işleri vardı ama farkedilmek istenmiyorlardı” yorumunu yapıyor.
Bir başka iddia olarak da, Bhangoo’nun, nükleer teknoloji sahibi olan Pakistan’ dan, ABD ve AB ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen nükleer teknolojisini geliştirme çabasında olan İran’a nükleer bomba yapımıyla ilgili sırları götürdüğü de ileri sürülüyor. Uçakta nükleer sırların bulunduğu çipler ile atom bombası yapımında kullanılabilecek özel parçaları getirdiği iddia ediliyor.

MİT VE POLİS TAKİPTEYDİ

Haberin Devamı

Uçağın pilot ve yolcularının kaldığı Nur Otel’in işletmecisi Oktay Sağır’ın, kaza sonrası yaptığı açıklamada, polis ve MİT görevlilerinin, sık sık otele gelerek, İngiliz pilot ile Pakistanlı Bhangoo hakkında bilgi aldıklarını söylemesi, bu kişilerin izlendiğini ortaya koydu. MİT ve CIA'in, İran'a nükleek teknoloji transferi konusunda işbirliği yaptığı, bu nedenle de sözkonosu kişilerin izlemeye alındığı ileri sürüldü.

VALİ OKUTAN: BİZDE BİLGİ YOK

Haberin Devamı

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Trabzon Valisi Nuri Okutan, Pakistanlı Bhangoo’nun emekli general olması ve İran’a nükleer teknoloji bilgilere taşıdığı konularındaki soruları yanıtlarken, “Bize intikal etmiş böyle bir konu yok” dedi.
Vali Okutan, Adli Tıp Kurumu’nda bulunan cesetlerin otopsi işlemlerinin tamamlandığını ve konsolosluklarla irtibar halinde bulunduklarını belirterek, “Kısa zaman içinde yapacağımız görüşmeler sonrasında cesetlerin nasıl gönderileceğine karar verilecek” dedi.

EMEKLİ GENERALİN CENAZESİ İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

Trabzon'un Köprübaşı İlçesi Arpalı Köyü yakınlarında ormanlık alana düşen uçakta ölen Pakistanlı emekli General Bhangoo'nun cesedi, Merkez Komutanlığı askerlerince Trabzon Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. Sivil bir astsubayın teslim aldığı cenaze, Trabzon Belediyesi'ne ait araçla Trabzon Havaalanı'na götürüldü. Cenazenin getirileceğine dair daha önceden havaalanına bilgi verilmediği için araç ve askerler, burada bir süre bekletildi. Araç, sürücü ve cenaze aracındaki sivil astsubay, polislerce arandıktan sonra aprona girmelerine izin verildi. Cenaze, ‘Atlas Jet' firmasına ait uçakla saat 14.40 sıralarında İstanbul'a hareket etti.

Haberin Devamı

Trabzon Adli Tıp Kurumu morgunda bekletilen İngiliz pilot Michael Newman'ın cesedinin ne zaman gönderileceği henüz belli olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!