Sınırın ötesinde korku ve açlık var

Güncelleme Tarihi:

Sınırın ötesinde korku ve açlık var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2011 00:00

Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 5 bine yaklaşırken Hürriyet muhabiri, Suriyeli çocuklarla patika yolları aşarak sınırın öte yakasına geçti. Sınır boyunca kamyonet, çadır ve açık alanlarda barınan Suriyeliler, açlık ve hastalıkla mücadele ediyor. 10 bin Suriyeli, sınırı geçmeyi bekliyor.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Harabjoz Köyü’nden sınırı aşarak, Hatay’ın Yayladağ İlçesi Güveççi Köyü’ne ekmek ve yiyecek almaya gelen 12-18 yaş arası Suriyeli çocuklar, erzak temin ettikten sonra, tekrar sınırı aşmak için yola çıkınca, aralarına katıldık. Patika yollardan bir süre yürüdükten sonra, Suriye topraklarına vardık. Konuk olduğumuz ilk evde, Hama Kasabası’nda askerlik yaparken 10 gün önce firar eden ve adını açıklamayan Suriyeli’nin “Muhaliflere nasıl katılabilirim” sorusu bizi şaşırttı. Askere, göstericilerin silahlı ve tehlikeli olduğunun anlatıldığını belirten firari asker, şunları söyledi:
“Bir gösteri sırasında, göstericiler yerine havaya ateş açtım. Kaos ortamından yararlanarak, 10 askerle birlikte firar ettim. Sünni olan askerler daha çok ön saflara sürülüyor. Bize anlatıldığı gibi göstericilerin silahlı olmadığını görünce vicdanen rahatsız oldum ve kaçtım. Artık muhaliflerin yanında savaşacağım.”

Haberin Devamı

SINIRDA YAŞANAN İNSANLIK DRAMI / WEB TV

6 oğlundan 2’si öldü
Sınır boyunca kamyonet, çadır ve açık alanlarda barınan yaşlı, kadın ve çocukların ağırlıklı olduğu Suriyeliler, yaşam savaşı veriyor. Savaş nedeniyle fırınlar kapalı olduğu için sığınmacılar açlıkla karşı karşıya. Az miktarda erzak, kaçak yollarla Türkiye’den getiriliyor. Sınıra yığılan Suriyeliler, bir taraftan açlık bir taraftan da hastalıkla mücadele ediyorlar. En fazla çocuk bezi, süt ve yiyeceğe ihtiyaçları olduğunu söylediler. 6 çocuklu Mediha Yusuf, 2 oğlunun öldürüldüğünü belirterek, “Askerlerden korktuk, sınıra dayandık. Suriye’de durum düzelene kadar geri dönmeyeceğiz. Aksi takdirde Türkiye’ye geçeceğiz. Orada ölmektense dağda aç yaşamak zorundayız” dedi. Sınırdaki Suriye karakollarının boşaltıldığı ve devletin tamamen çekildiği görülürken, Suriyeliler her an sınıra yapılacak bir operasyon endişesini taşıyor.

Mülteci sayısı 5 bine dayandı

SURİYE ORDUSU CİSR EŞ ŞUĞUR'A İLERLİYOR / Foto Galeri

Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısı 4 bin 300’ü aşarken, Kızılay’ın kurduğu çadırkent sayısı da üçe çıktı. Ayrıca Hatay’ın Yayladağı ilçesinde oluşturulan çadır kentte Sağlık Bakanlığı tarafından 4 adet çadır hastane kuruldu. 8 kişilik Dışişleri heyeti dün çadırkentlerde ve sınırın sıfır bölgelerinde incelemelerde bulundu. Dışişleri Sözcüsü Selçuk Ünal, “Türkiye’ye toplu geçiş yapma durumunda jandarmamız anında devreye girecek, tüm tertibatı almış durumda” dedi. Reuters’e konuşan bir muhalife göre sınırın Suriye tarafına yığılmış 10 bin mülteci var. Sınıra yakın bölgede yol alan Türk TIR’larına saldırı yapıldığı da ortaya çıktı. / Uğur ERGAN

Haberin Devamı

Seçimden sonra çok farklı görüşeceğiz

Giderek artan ölü sayısına ve yoğunlaşan mülteci akınına rağmen Şam’ın vurdumduymaz tutumu, özellikle Türkiye ve ABD’yi kızdırıyor. Suriye hükümetinin muhaliflere karşı şiddet kullanmasını kınayan ABD, “Suriye hükümeti, Suriye’yi tehlikeli bir yola yönlendiriyor” açıklamasını yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise son olarak şunları söyledi:
“Seçimleri hayırlısıyla bir atlatalım, tabloyu görelim, ondan sonra kendileriyle bu konuları çok daha farklı bir şekilde görüşeceğiz. Şu anda konu BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine de geliyor. Burada Rusya’nın, Çin’in pozisyonu ne olacak? Bunlar da gündemimizde. Silahlı Kuvvetler, Dışişleri yakın takipte.”

Haberin Devamı

Kocalarının önünde kadınlara tecavüz

Suriyeli  firari askerlerden dördü AFP’ye konuştu. Tahal el Luş adlı asker şunları söyledi:
“Humus’taki Er Rastan’a silahlı isyancılarla savaşmaya gittik ama sadece siviller vardı. Onları vurmamız emredildi. Evlere girip genç-yaşlı herkese ateş açtık. Kadınlar, kocalarının ve çocuklarının önünde tecavüze uğradı. Bir asker gözümün önünde bıçağını çekip yok yere bir sivilin kafasına batırdı. İnsanları vurmaya başladıklarında kaçtım. Ateş açmayan askeri de vuruyorlardı. Sadece orada 700 kadar kişi öldü.”

Aradığınız Esad’a şu an ulaşılamıyor

Operasyon sürüyor: Suriye ordusu, Türkiye sınırına 20 km. mesafedeki Cisr Eş Şuğur’a yönelik operasyonun önceki gün başlatılmasının ardından dün kasabanın girişlerini tanklarla kapatırken, ev ev aramalara başladı. Kriz, hafta başında 120 polisin öldürülmesiyle patlak vermişti.

Haberin Devamı

Esad telefona çıkmadı: Şam’a kapanan Esad ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un telefonlarına dahi çıkmıyor. BM sözcüsü Martin Nesirky, Kuveyt ajansı KUNA’nın, “Genel Sekreter’in, Esad’ı aradığı, ancak ‘devlet başkanının müsait olmadığının’ söylendiği” yönündeki haberi doğruladı.

Akraba ziyareti: İskoç asıllı aktris Isla Fisher’e benzetilen Suriye Enformasyon Bakanlığı Sözcüsü, devlet televizyonu direktörü Reem Haddad, BBC’ye verdiği demeçte Suriyelileri can güvenliği nedeniyle Türkiye’ye sığınmasını “akraba ziyareti” olarak değerlendirdi.

SURİYE SINIRINDAN GELEN EN SON FOTOĞRAFLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!