Sinir harbi

Güncelleme Tarihi:

Sinir harbi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2011 00:00

Suriye ordusunun sınıra iyice yaklaşmasıyla 1500’ü aşkın Suriyeli daha Türkiye’ye gelince sığınmacı sayısı 12 bine yaklaştı.

İngiliz Daily Telegraph Gazetesi, “Suriyeli ve Türk askerler ilk kez göz temasında. Suriye’nin mevcut ültimatoma rağmen Türkiye sınırına daha da yaklaşma kararı, Esad’ın Başbakan Erdoğan’la bir sinir harbine girişmeye kararlı olduğuna işaret ediyor” diye yazdı.

Sinir harbi
SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir yönetimindeki 4’üncü Tümen ve Cumhurbaşkanlığı Muhafızları’nın Türkiye sınırına 500 metre uzaklıktaki Harapcöz Köyü’ne girmeleri, mülteci krizini tırmandırdı. 30 tankla desteklenen ve çevreye rastgele ateş açtığı öne sürülen Suriye ordusundan kaçan 1500’ü aşkın sığınmacı daha önceki gece Türkiye’ye geçti. Sığınmacı sayısı 10 bin 224’den, bir gün içinde 11 bin 739’a çıktı. İngiliz Daily Telegraph Gazetesi ise “Suriye’nin mevcut ültimatoma rağmen Türkiye sınırına daha da yaklaşma kararı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’la bir sinir harbine girişmeye kararlı olduğuna işaret ediyor” ifadelerini kullandı. “Türk askerlerinin birkaç yüz metre içeri çekilmesiyle sınırda çatışmanın önlendiğini” iddia eden gazete, “Türk ve Suriyeli askerler ilk kez göz teması kurdu. Esad’ın cüreti Türklere geri adım attıracak gibi görünmüyor” dedi. Gazete, sınırlarının güçlü bir savunucusu olan Türkiye’nin geçmişte yaptığı sınırötesi Irak harekâtlarını hatırlattı.

Askerler de sığındı

Suriye ordusundan kaçan ve aralarında yüksek rütbeli askerlerin de bulunduğu 16 kişinin de Türkiye’ye geçtiği anlaşıldı. Türk askerlerine teslim olan Suriye ordusunda görevli, 2 albay, 1 yarbay, 1 yüzbaşı, 1 teğmen, 1 başçavuş ve 10 erin, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ndeki çadırkente yerleştirildiği bildirildi.

Suriye’de gösteri günü

Suriye’de isyan 100’üncü gününü doldururken, geleneksel hale gelen cuma namazı protestoları dün de sürdü. Özellikle Amuda ve Kamışlı’da dün binlerce kişi sokaktaydı. Ordu yoğun güvenlik önlemleri aldı. Şam’daki protestocuların, Esad’ın son halka hitabında kendilerine yönelik sözlerine atıfta bulunarak “Dünyanın bütün mikropları, birleşin” yazılı bir pankart taşıdıkları gözlendi. Ülkede internet her cuma olduğu gibi dün de kesildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi adlı kuruluş yaptığı açıklamada, dün düzenlenen gösterilerde toplam 15 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Türkler Halep’e gitmiyor

New York Times’ın haberine göre ise Suriye’nin giderek bozulan ekonomisi Esad için en büyük tehdit. Yabancı turist sayısındaki azalma, özellikle de geçmişte Halep’e akın eden Türkler’in artık gelmemesi Şam’ı düşündürüyor. Esad’a destek veren Sünni işadamları da “Acilen bir çözüm bulunmalı” demeye başladılar.

AB’den Suriye’ye sert kınama

AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’deki zirvede Suriye rejiminin şiddet politikasını sert şekilde kınadı ve bu ülkenin Türkiye sınırına asker sevkinden derin endişe duyduklarını bildirdi. Ayrıca AB Suriye’ye yönelik yaptırımları İran Devrim Muhafızları’nı da kapsayacak şekilde genişletti. AB resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe giren ilave yaptırımlar kapsamında Devrim Muhafızları Başkomutanı Muhammed Ali Caferi, Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Ordusu’nun komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ve Devrim Muhafızları’nın istihbarat başkanı Hüseyin Taib’in mal varlıkları dondurularak, AB’ye seyahat etmeleri yasaklandı. Yaptırımlara gerekçe olarak Devrim Muhafızları’nın, protesto gösterilerinin bastırılması için Suriye rejimine “ekipman ve destek sağlaması” gösterildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!