Sinemanın erotizm evrimi

Güncelleme Tarihi:

Sinemanın erotizm evrimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Star sistemine dayanan Hollywood sineması baştan beri kozlarını onlar üzerine oynadı. Toplumsal libidonun en belirleyici temsilcileri oldular her dönem. İlerleyen yıllarla imajlar ve kavramlar değişti. Tabii insanların seks sembolü anlayışı da. 1900'lü yılların sonunda dönüp bir geriye baktığımızda bu değişim çizgisinin hangi yönde olduğunu görebilirsiniz. İşte geçmişten bugüne sinema tarihinin seks sembolleri, ya da erotik starları.

Elizabeth Berkeley

Sarışın yıldız, Paul Verhoeven'in 'Showgirls'ünde son derece rahat bir şekilde soyundu. Erotizmin baştan çıkarıcılığını sonuna kadar kullandı. Şimdi de, cazibesini 'Cross Country' filminde sergiliyor.

Alicia Silverstone

Aerosmith videolarının baştan çıkarıcı lolitası yavaş yavaş büyüyor. Onu Batman ve Robin'de izlediniz. Gelecek yıl Alicia 'Blast from the Past' adlı aksiyon filminde izleyeceğiz.

Antonio Banderas

‘‘Desperado’’daki kara ölüm meleğinin agresif erotizmi, Ekim ayında da ‘‘Zorro’’ olarak izlenebilecek.

Cameron Diaz

Güzel yıldız, ‘‘Maske’’ filminde hem Jim Carrey'i hem de izleyicileri baştan çıkardı. Gelecek filminde Christian Slater ile 'Very Bad Things' filminde izleyeceğiz onu.

David Arquette

'Çığlık'taki polis olarak vücuduyla kadınları baştan çıkardı. Şimdi korku filmi 'Ravenous' için kamera karşısında.

Elizabeth Hurley

Hugh Grant'ın sevgilisi, vücudunu mükemmel bir şekilde pazarlıyor. Austin Powers'ın devamı olan 'It's Shagging Time'da Mike Myers'la flört edecek.

Liv Tyler

Aerosmith'in solisti Steve Tyler'ın kızı, dolgun dudaklı minicik etekli bir lolita olarak karşımıza çıktı. Şimdi ise gangster filmi 'Plunkett and MacLeane' ile Butch Cassidy ve Sundance Kid'in izinde ilerliyor.

Gina Gershon

Vahşi Amazon, 'Bound'da, Jennifer Tilly ile hayli ateşli bir aşk oyunu sergiliyor. Şu sıralar Paul Auster'in yönettiği 'Lulu on the Bridge' için kamera karşısında bulunuyor.

Salma Hayek

Kırmızı biber gibi acı, bir kedi gibi vahşi. ‘‘From Dusk Till Dawn’’daki yılan dansı onu ölümsüz kıldı. Yılın sonuna doğru, disco filmi ‘‘54’’te erkek fantazilerini kamçılamak istiyor.

Lisa Marie

Tim Burton'un ‘‘Mars Attacks’’ filmindeki uzaylı güzeli, geçmişin mucizevi göğüslerine uzanmaya çalışıyor. Tabii biraz daha esprili, biraz daha orijinal.

60'lı yıllar

ABD'de Hays Code'un kaldırılması ve Avrupa'daki cinsel devrim, vücudu gizleyen son parçaların da atılmasına neden oluyor. Raquel Welch, Woodstock'cuların Pin-up kızı oluyor. Fransa'da ise Jean Paul Belmondo, Marlon Brando ile James Dean'in yerini dolduruyor.

70'li yıllar

Cinsel özgürlük yaşanırken, erotik sinema da toplum kültürü haline geliyor. Çocuk kadın Nastassja Kinski, ‘‘Tatort’’ isimli televizyon dizisinde olgunluğa ulaşıyor ve büyük bir doğallıkla beyaz perdede soyunuyor. Warren Beatty, hem kamera önü, hem de arkasında jigolo imajını korumaya çalışıyor. Çok geçmeden Richard Gere ortaya çıkıyor.

80'li yıllar

Bağımlılığı yansıtan erotik yapıtlar çoğalmaya başladı. Kim Basinger ‘‘9 1/2 Hafta’’da seks pratiklerini, bir erkeğin arzularına teslimiyetini gösterirken, Michael Douglas ‘‘Öldüren Cazibe’’de bir erkeğin çöküşünü yansıtıyor. Kadın erkek savaşları gitgide sertleşiyor.

90'lı yıllar

Yoğun erotizm bombardımanı, bizleri cennet kuşlarına ve hayallerimize itiyor. Pamela Anderson'ın pırıltısı çok yapay görünüyor. Brad Pitt ise erotik hayallerimizin tek motoru olan romantizmin dönüşünü simgeliyor.

seks sembolleri

20'li yıllar

Latin aşığı Rudolph Valentino, erkek erotizmin idealini yansıtıyordu. Theda Bara ise yarı çıplak ve daha çok takılara ağırlık vererek, ilk vamp olarak film tarihine geçti.

30'lu yıllar

Vahşi 20'li yılların ardından ahlak devriminin yaşandığı devreye girildi. Jean Harlow, düşen ancak sonra normal yaşantının yolunu bulan kadının tablosunu çiziyor. Doğal cinselliğin sadece ormanda gerçekleşmesine izin veriliyor. ‘‘Tarzan’’ Johnny Weissmuller'in kasıklarını kapatan örtüsü, hiçbir zaman bundan daha kısa olmadı.

40'lı yıllar

Dünya Savaşı'ndan sonra denetçiler kuralları biraz daha gevşek tuttular. Jane Russell, göğüs starlarının yolunu açtı ve en gözde Amerikalı Pin-up kızı oldu. Güçlü, koruyucu erkek, idealini Burt Lancaster'de buldu.

50'li yıllar

Erotik sinema, hiç ölmeyen, iki ilahı ortaya çıkardı. Marilyn Monroe, cinsel zevki en iyi şekilde yansıtırken, James Dean de gençlerin erotik arzularında örnek seçtiği bir isim oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!