Sinemalarda bayram şekerleri

Güncelleme Tarihi:

Sinemalarda bayram şekerleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kısa da olsa bir dinlenme dönemi başladı bugün. Öğrenciler, yarıyıl tatilinin, büyükler de şeker bayramının keyfini çıkarıyor. Kışın bu soğuk günlerinde, tatilini büyük kentlerde geçirenler için sinemalarda yepyeni filmler gösterime girdi. Hepsi birbirinden eğlenceli, üstelik de hem çocuklar hem de içindeki çocuğu hala koruyan büyükler için. İşte bayram filmlerinden seçmeler:

Disney'in rakibinden Anastasia

Walt Disney'in rakibi Fox'dan komedi, romantizm ve müziğin büyülü bir karışımı olan tadına doyulmaz bir çizgi film Anastasia.

Film, Romanov ailesinin sağ kalan son üyesinin, kimliğini bulabilmek için yaptığı inanılmaz yolculuğu anlatıyor. Filmin kahramanı olan öksüz Rus kızı Anya, kaybettiği ailesini bulmaya çalışır film boyunca.

Fox'un, bu 100 milyon dolarlık son yapımı Hollywood ve Broadway yıldızlarını da biraraya getiriyor. Orijinal seslendirmelerinde Meg Ryan ve John Cusack gibi sinema dünyasının sevilen isimlerine yer veren Anastasia'yı Gary Goldman yönetiyor.

‘‘Bu hikaye bir esrar perdesinin aralanmasıdır’’ diyor yönetmen Gary Goldman. ‘‘Bu kız da dahil olmak üzere hiç kimse 1918'de ailesini kaybettiğini ispatlayamaz.’’

Gerçek bir olaydan yola çıkan Anastasia için ‘‘Ama sakın yanılmayın bu bir çizgi- belgesel değil’’ diye ekliyor Goldman. ‘‘Öyküyü bir peri masalı gibi düşünüp, ona uygun şekilde kurguladık.’’

Uluslararası alanda isim yapmış 300 çizim ekibinin çalıştığı Anastasia Fox Animasyon Stüdyolarında hazırlandı.

Rusya tarihinin önemli bir ailesinin, Romanoflar'ın hayatta kalan tek üyesinin üzerine kurulan bu yarı gerçek, fantastik hikaye sinema teknolojisinin tüm renkleriyle beyazperdeye aktarıldı.

Herkül'ü bu kez kaçırmayın!

Mitoloji kahramanı Herkül'ün maceralarını sinemaya taşıyan çizgi film devam ediyor. Eğer bugüne kadar göremediyseniz Walt Disney'in bu yeni harika çizgi filmini bu kez kaçırmayın. Bir yandan mitolojinin büyülü dünyasında yolculuk yapacak, bir yadan da ailece bir tatil keyfi yaşayacaksınız.

Herkül'de yapımcı, yönetmen ve senarist olarak John Musker ile Ron Clements'ın imzası var. Bu ikili daha önce de Küçük Denizkızı, Alaaddin gibi çizgi filmlerde birlikte çalışmıştı.

Herkül filminin 1994 yılına kadar uzanan bir serüveni var. Yönetmenler Musker ve Clement, çizimler için araştırma gezisine çıktıklarında Yunanistan'ın yanısıra Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarına da uğramışlar. Bir yıl sonra da 700 kişilik bir ekip çizim çalışmalarına başlamış. Herkül'ün tüm çalışmaları ise 1996'da tamamlanmış.

Filmin Türkçe seslendirmeyle gösterildiği sinemalarda Herkül'ü Tarkan, sevgilisi Meg'i de Meltem Cumbul konuşuyor. Eğer isterseniz, filmi bazı salonlarda İngilizce orijinaliyle Türkçe altyazılı olarak da izleyebilirsiniz.

Herkül'ün Alan Menkin imzalı müzikleri de dikkat çekici.

Bu aile çok güldürecek

İşte, son derece eğlenceli bir bayram filmi daha: The Borrowers. Film, ülkemizde çok fazla tanınmayan ama dünyanın 48 ülkesinde en çok okunan çocuk klasikleri arasında yeralan aynı adlı eserin uyarlaması. Mary Norton'ın eserini sinemaya Peter Hewitt uyarladı.

Filmin kahramanları, bir evin döşemeleri altında yaşayan ve hepsinin boyu sadece onar santim olan Borrowers ailesi. Bütün ihtiyaçlarını da 'üst katlarında' oturan Fasülye Sırığı Ailesi'nden sağlıyorlar. Günün birinde Borrowerslar'dan Arrietty bir macareya atılmaya karar verir. Ama Fasülye Sırığı Ailesi'nden Pete'e yakalanınca bütün planları alt üst olur. Bu arada kötü kalpli avukat Ociaus da hem Fasülye Sırığı hem de Borrowers ailelerinin yaşadığı evi yıkmaya çalışmaktadır. Olaylar heyecanlı bir biçimde gelişir. Onyedi haftalık bir çalışma sonucu çekilen The Borrowers'ın konusu kadar görsel efektleri de etkileyici.

Filmde, Jim Broadment, Celia Imrie, Tom Felton, Flora Newbigin, John Goodman, Bradley Pierce'den oluşan kalabalık bir kadro rol alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!