Sinema ve tiyatro oyuncusu Nuran Oktar öldü

Güncelleme Tarihi:

Sinema ve tiyatro oyuncusu Nuran Oktar öldü
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 11:18

Tiyatro ve sinema oyuncusu Nuran Oktar, 17 Nisan Cumartesi günü kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.Oktar, bir süredir Haydarpaşa Siyami Ersek Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Oktar için, bugün (19 Nisan) saat 13:30’da Hadi Çaman Tiyatrosu’nda bir tören düzenleniyor. Sanatçı,Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikinci namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Oktar, oyun yazarı, tiyatro kuramcısı ve yönetmen Vasıf Öngören'in eşiydi.

Haberin Devamı

İzmir, Karşıyaka'da doğan Nuran Oktar, 1960 yılında, Atatürk Kız Lisesi'nden mezun oldu. Aynı  yıl,  Edebiyat Fakültesi'nin Psikoloji bölümüne girdi.

Çocukluğunda başlayan ve lise yıllarında, oyun tasarımları ve oyunculukla artan tiyatro isteği onu İstanbul Üniversitesi Tiyatro Birliği'ne bağlı Gençlik Tiyatrosu'na yöneltti. 1962 yılına dek bu grupla birlikte çalışan Oktar, 1962 yılında psikoloji öğrenimini yarıda bırakarak tiyatro öğrenimi görmek üzere Almanya'ya gitti.

Berlin Hür Üniversite'ye giren sanatçı ,1963 yılında kısa bir sömestre boşluğundan yararlanarak gittiği İngiltere'nin Bristol kentinde "Old Vic Tiyatro Okulu'nda, altı ay kadar konuk öğrenci olarak oyunculuk tekniğini geliştirdi.

1964 yılında Berlin'e dönerek oyun yazarı, yönetmen ve kuramcı Vasıf Öngören'le evlenen Nuran Oktar,  Batı Berlin'de bir yandan tiyatro çalışmaları yapıyor öte yandan da olanak buldukça Doğu Berlin'e geçip Bertolt Brecht'in kurduğu Berliner Ensemble'ın oyunlarını ve provalarını izliyordu.

Haberin Devamı

Almanya'da bu çalışmaları sürdürebilmek için tiyatro dışı çeşitli işlerde çalışarak yaşamını sürdürmek zorunda kalan sanatçı, o yıllarda Almanya'ya yeni göç etmiş Türkiyeli işçilere tercümanlık, kaldıkları yurtlarda yöneticilik gibi işlerde de çalıştı.

1966'da Türkiye'ye dönünce eşi Vasıf Öngören askerliğini köy öğretmeni olarak yapmak üzere Kayseri'nin Dereköy'üne tayin oldu. Oktar da onunla birlikte gitti. Orada hem oyunlar yazmaya, hem de çeviriler yapmaya başladı.

Daha sonra Ankara'ya giden Oktar, Halk Oyuncuları topluluğunda Yaşar Kemal'in Teneke adlı oyunuyla profesyonel tiyatro yaşamına başladı.

1969-1971 yılları arasında Vasıf Öngören ile birlikte Ankara Birliği Sahnesi'ni kurdu. Ankara Birliği Sahnesi dağıldıktan sonra kendi kurduğu Ankara A Tiyatrosu'nda Garson Kanin'nin Dünkü Çocuk adlı oyununu sergiledi.

1973 yılında İstanbul'a dönen sanatçı Ayla Algan ve Beklan Algan'ın kurduğu Grup Oyuncuları'nda Gogol'ün Müfettiş adlı oyununda rol aldı. 70'lerin ortasında Dostlar Tiyatrosu'nda görev alan Nuran Oktar , 1979 yılında geçirdiği kalp ameliyatından sonra Kayseri'ye gitti. Ahmet Evintan'ın yönettiği Kayseri Şehir Tiyatrosu'na girip 10 oyunda oyunculuk, üç oyunda da yönetmenlik yaptı.

Haberin Devamı

İstanbul'a dönünce Egemen Bostancı'nın Uluslararası Sanat Gösterileri Merkezi'nde oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı.

Feyzi Tuna'nın Seninle Son Defa ve Tutku, Ömer Kavur'un Göl ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği Asiye Nasıl Kurtulur ve Ah Belinda filmlerinde rol aldı.

1990 -91 sezonunda Gülriz Sururi Tiyatrosu'nda kendi yazdığı Tiyatrocu, 1993-94 sezonunda Gencay Gürün'ün yönettiÄŸi Tiyatro Ä°stanbul'da Barillet ve Gredy'nin Çetin Çeviz oyunlarında oynadı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!