Sincanlı mesaj

Güncelleme Tarihi:

Sincanlı mesaj
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tecavüze hayır, eşitlik, barış ve özgürlük sloganlarıyla kadınlar ve destekçileri erkekler yollardaydı dün... Bir grup kadının Sincan'da yaptıkları yürüyüşün teması ise ‘‘aydınlanma’’ oldu...

İRTİCAİ faliyetlerin odağı olduğu gerekçesiyle sokaklarında tankların yürüdüğü Sincan'da, bu kez kadınlar yürüdü. ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle Ankara Kadınlar Birliği ile Sincan Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Eşitlik, Aydınlama ve Barış için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Yürüyüşü’ne yüzlerce kadın katıldı. Ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen şölene katılan Devlet Bakanı Hasan Gemici, asıl eşitliğin kafalarda gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Kızılay'da düzenlenen yürüyüşte ise bir grup ‘Başkana özgürlük’ sloganı attı. Siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu platform üyesi kadınlar, ellerinde ‘Kadın, demokrasinin ve barışın teminatıdır’, ‘Anayız barıştan yanayız’ dövizleri ile Kızılay'da toplandılar.

İstanbul'da ‘Yoksulluğa Savaşa Irkçılığa Şiddet ve Tecavüze Karşı Miting’ adıyla dün düzenlenen yürüyüş ise HADEP Kadınlar Kolu'nun geniş katılımıyla bir anda Kürt gösterisine dönüştü. 2 bini aşkın kadının zılgıtlı yürüyüşünde Apo’ya özgürlük' sloganları atıldı. Polis yürüyüşe katılanlara hiçbir müdahalede bulunmadı.

Erkeklerden etekli destek

ÇANAKKALE'DE 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilginç eylemlerle kutlandı. Belediye İdare Amiri Hüseyin Erdoğan da etek giyip, kadınlara yapılan baskıyı protesto etti. Türbanlı kadınlar da ‘‘Cinsel tacize son’’, ‘‘Kadın emeğine saygı’’, ‘‘Şiddete son’’, ‘‘Çifte sömürü ve ezilmeye son’’ pankartları taşıdı. Çanakkale Belediyesi İdare Amiri, Tüm Bel-Sen Üyesi 46 yaşındaki Hüseyin Erdoğan ise etek giyerek kadınlara destek verdi. İzmir Alsancak TÖMER'deki kutlamada da erkek öğrenciler kız arkadaşlarına sürpriz yaptı. Etek giyerek piste çıkan erkekler göbek atıp, gerdan kırarak hünerlerini sergilerken, kız öğrencileri kahkahaya boğdu.

Ürgüp'te dünya kadınları el ele

ÜRGÜP Belediyesi Bayanlar Meclisi'nin organizasyonuyla ‘Dünya Kadınları El Ele’ toplantısı 14 ülkenin büyükelçi ve bakan eşleri ile Ankara Üniversitesi'nden 16 profesörün katılımı ile Ürgüp'te yapıldı.

Toplantıda, ABD, Hindistan, Azerbaycan ve Meksika büyükelçilerinin eşleri konuşma yaptı. Konuşmalarda, tüm dünya kadınlarının hak ve özgürlüklerinin artırılması istekleri dile getirildi.

Lider mesajları Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:

Son yüzyıla gelinceye kadar tüm toplumlarda, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel tüm yapılarda ve ilişkilerde erkekler egemen olmuş, kadınlar toplumsal yaşamda hakları olan yeri alamamışlardır.

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut:

Türk kadını, elde ettiği hakları sonuna kadar korumalı ve daha da geliştirmelidir.

Devlet Bakanı Hasan Gemici:

Türk kadını laik, demokratik cumhuriyetimizin en yılmaz savunucusu olmuştur. Türk kadını ve Türkiye'yi çağın gerisine çekme çabaları, başarılı olamayacaktır.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller:

Biz DYP olarak ilk kadın başbakanı çıkarmış olmanın Türkiye'de hem sevincini hem de onurunu paylaşıyoruz.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras:

Kadınlarla ilgili yasalar tozlu raflara kaldırılıyor. Kadınlar oy deposu ya da diğer kadınların oylarını getirecek güçler olarak görülüyor.

CHP MYK üyesi İbrahim Tez:

76 yıldır ülkemiz çağdaşlaşma, zenginleşme çabası veriyorsa kadınlarımızın toplumun her alanında üretken bireyler olarak yeralmasının payı büyüktür.

HADEP Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Öncü:

Kadınların sömürülmediği bir dünyada yaşam dilegiyle genelde tüm kadınların, özelde ise Kürt kadınlarının 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyoruz.

DBP Kadın Komisyonu:

Savaş baskıları bitmediği sürece, Kürt kadınlarının ve Türkiye'de yaşayan diğer etnik kökenden gelen kadınların sorunları da bitmeyecektir.

Sağlık-İş Başkanı Mustafa Başoğlu:

Başta Çeçenistan olmak üzere diğer haksızlığa uğrayan kadınların çığlık seslerini duyarak insani açıdan olanlara yardımcı olmaya çağırıyorum.

Antalya'da kadınlara hediye prezervatif

DÜNYA Kadınlar Günü nedeniyle Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende ilginç görüntüler yaşandı. Birçok kuruluş törene katılan kadınlara kırmızı karanfil dağıtırken, en ilginç hediye ise Türkiye Aile Planlaması Derneği'nden geldi. Yerel Gündem 21 Kent Konseyi'nin desteği ile Cumhuriyet Meydanı'na bir karavan koyan dernek üyeleri, törene katılan veya yoldan gelen kadınlara kırmızı karanfil ile birer prezervatif hediye etti. Karanfilleri gülümseyerek alan Antalyalı kadınlar, çiçeğin sapına iliştirilmiş prezarvatifi görünce utandılar. Türkiye Aile Planlaması Derneği'nin karavanında görevli üyeleri, amaçlarının hem kadınların gününü kutlayıp, hem de aile planlaması konusunda bilinçlenmelerini sağlamak olduğunu söylediler. Dernek üyeleri, bir günde yaklaşık bin adet prezarvatif dağıtıldığını bildirdiler.

Ecevit karanfille kutladı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, laikliğin kadın-erkek eşitliğinin güvencesi olduğunu belirterek, ‘‘Kadınlarımızın büyük çoğunluğu bunun bilincindedir. Kadın-erkek eşitliğiyle Türk toplumunun gücü hem maddi bakımdan hem manevi bakımdan en az ikiye katlanmıştır’’ dedi. Ecevit, dün DSP TBMM grup konuşmasına başlarken ‘‘Bugün çok kısa konuşacağım, çünkü bugün söz kadınlarda’’ dedi. Kadın-erkek eşitliğinin uygulamada tam olarak sağlanmasının, eğitimin kızlar arasında daha çok yaygınlaşmasına bağlı olduğunu belirten Ecevit, ‘‘Başlattığımız eğitim reformu, kız çocuklar arasında eğitim düzeyinin yükselmesini şimdiden sağlamaya başlamıştır’’ dedi. DSP'nin kadın milletvekillerini kürsüye davet eden Ecevit kendilerine kırmızı karanfil verdi. DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen de toplantıyı izleyen kadın gazetecilere çiçek gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!