Sınavsız geçiÅŸ baÅŸvuruları baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

Sınavsız geçiş başvuruları başladı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 10:20

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programlarına Sınavsız Geçiş (2002-MSG) için başvuru süresi başladı.

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş için şu koşulları taşıyan adaylar başvurabilecek:

- 2001-2002 öğretim yılında mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olabilecek durumdaki öğrenciler,
- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli olanlar,
- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavına girenler,Â
- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar.

Bu koşulları taşıyan KKTC uyruklu adaylar da sınavsız geçiş için başvurabilecekler. Belirlenen koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, yerleştirilmiş olsalar bile bu durumdan doğabilecek hiçbir haktan yararlandırılmayacaklar.
   Â
BAÅžVURU BELGESÄ° NEREDEN ALINACAK?
   Â
2001-2002 öğretim yılında mezun olabilecek durumdaki adaylar kendiokul müdürlüklerinden, mezun durumdakiler de herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden kılavuz, başvuru formu ve ``aday anketi``nden oluşan evrakı 2.5 milyonlira karşılığında alabilecekler.
  Â
ÖSYM NUMARASINA DİKKAT
   Â
MSG`ye başvurularda da üniversiteye girişte verilen ÖSYM numaraları esas alınacak. 1983 ve daha sonraki sınav dönemlerinde ÖSYMnumarası almayan adaylar, aday bilgi formunun sol üst kısmında bilgisayarca yazılmış olan ve 22 ile başlayan 10 basamaklı belge numarasını, bu alan için ayrılan kutucuklara kodlayacaklar.

Herhangi bir yılda ÖSYM sınav numarası alan adaylar ise ÖSYM numarasını kodlayacaklar. ÖSYM numarasını unutan adaylar, ÖSYM`nin ``0-312-2988050`` numaralı telefonundan veya ``www.osym.gov.tr`` internet adresinden öğrenebilecekler. ÖSYM numarası olduğu halde bunu kullanmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak.
   Â
TÜRBANLI FOTOĞRAFLA BAŞVURU GEÇERSİZ
   Â
Adaylar, başvuru formundaki MSG kayıt kartını dolmakalem veya tükenmezkalem ile kendileri yazarak dolduracaklar. Bu konudaki kurallar, ÖSS`deki kurallarla aynı olacak.

Adaylar kayıt kartı üzerine fotoğraflarını yapıştıracaklar. Fotoğrafın, ``Cepheden ve son 6 ay içinde, başı açık, adayı kolaylıklatanıtabilecek şekilde çekilmiş ve net`` olması gerekiyor. Ayrıca, numaralı bile olsa camları renkli gözlükle çekilmiş fotoğraflar kesinlikle kullanılmayacak. Adayın gözlük camı renkli ise gözlüksüz çekilmiş bir fotoğrafını kullanacak.

Kayıt kartına başı örtülü ve belirtilen niteliklere uymayan fotoğraf yapıştıran adayların başvurusu kabul edilmeyecek.
   Â
ADAY ANKETÄ°
   Â
Adaylara, başvurma belgesiyle birlikte ``aday anketi`` de verilecek. Anket formu ÖSS`ye başvuracak adaylar için hazırlandığından, MSG`ye başvuracak adaylar formdaki 13, 14, 15, 16 ve18. soruları yanıtlamayacaklar. Ankette toplanan bilgiler, sınavla ilgili uygulamaların ``daha iyi hale getirilmesi`` amacıyla kullanılacak.
Anket, adayın yerleştirme işlemini hiçbir şekilde etkilemeyecek.
   Â
25 OCAK SON GÃœN
   Â
Adaylar, kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak dolduracakları formu ve aday anketini, 25 Ocak 2002 tarihinde mesai saati bitimine kadar, son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun durumdakiler de evrakı aldıkları yere onaylatarak teslim edecekler. Postayla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Adaylar, başvurma belgelerinin ÖSYM`ye gönderilip gönderilmediğini, belgeleri teslim ettikleri okullarda 26 Ocak-1 Şubatgünleri arasında asılacak listelerden kontrol edebilecekler.
           Â
TERCÄ°H YAPACAKLAR

Başvurusu kabul edilen adaylara, 2002 Haziran ayı içinde 2002-ÖSYSYükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve tercih formu gönderilecek. Kılavuzda, adayların sınavsız geçiş yapabilecekleri meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programları yer alacak. Adaylar, sınavsız geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim ön lisans programlarını, istek sıralarına göre tercih formuna yazıp kodlayacaklar.
Tercih formunun arkasında, yurt için baÅŸvuru formu da yer alacak. Â

YERLEÅžTÄ°RME NASIL YAPILACAK?
   Â
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları, kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları programlarına, kontenjanlar, mezunoldukları okulların bulunduğu Mesleki Teknik Eğitim Bölgesi, mezun oldukları okulların türleri, mezuniyet yılları, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının meslek yüksekokulları için hesaplanacak ortaöğretim başarı puanları ve tercihleri göz önünde tutularak yerleştirilecek.

YerleÅŸtirme yapılırken öncelik, Anadolu teknik lisesi ile Anadolu meslek lisesi son sınıf öğrencilerine verilecek. Daha sonra yine son sınıflardaki meslek lisesi öğrencileri yerleÅŸtirilecek.Â

Bu öğrenciler yerleştirildikten sonra en son mezunlardan başlanarak ve yine aynı sıra izlenerek yerleştirme yapılacak.
   Â
YERLEŞTİRME SONUÇLARI
   Â
YerleÅŸtirme sonuçları adayların adreslerine sonuç belgesiyle bildirilecek. YerleÅŸtirilen adayların kayıt hakları, yalnız 2002-2003 öğretim yılı için geçerli olacak. YerleÅŸenlerin kayıtları bütün üniversitelerde 12-18 Eylül 2002 tarihleri arasında yapılacak.Â
Kayıt yaptıracak öğrenciler, kılık-kıyafetle ilgili kurallara uyacaklar.

MSG`de genel yerleÅŸtirme sonrasında boÅŸ kalacak kontenjanlar için ek yerleÅŸtirme de yapılacak.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!