Sınavlarda din kültürü mağduriyeti

Güncelleme Tarihi:

Sınavlarda din kültürü mağduriyeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 02:03

Mİllİ Eğitim Bakanlığı’nın 8’inci sınıflara 28-29 Kasım’da uygulayacağı Merkezi Ortak Sınavlara bir hafta kala öğrenciler din kültürü paniği içinde.

Haberin Devamı

Din kültürü dersi soruları kolay olursa, bu dersten muaf olan azınlık okulu öğrencilerinin mağdur olacağı savunuluyor. Fakat, sorular zor olursa da din kültürü sınavına giren öğrencilerin puanları düşeceği için mağdur olacağı iddia ediliyor. Bazı azınlık okulu velileri, çocukları mağdur olacağı gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

YABANCI DİL KATSAYISI YÜKSELTİLEBİLİR
Özel Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu Müdürü Karekin Barsamyan:
“Azınlık okulu öğrencilerinin yaklaşık 10 puan kadar kaybı olacak. Biz Bakanlıktan din kültürü dersinden öğrencilerin kendi aldıkları konuları kapsayan bir kitapçık hazırlamasını istedik. Okulda verdiğimiz müfredata göre soru sorulmasını önerdik. Ama bu şu anda teknik olarak imkansız çünkü sınav haftaya yapılacak. Onun yerine katsayının değişmesini önerdik. Din kültürünün katsayısı 2, biz yabancı dilin katsayısının 4 olmasını istedik. O zaman aşağı yukarı aynı sonuç çıkıyor.”

ADALETSİZLİK İHTİMALİ VAR
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan: “Eğer din kültürü ve ahlak bilgisi soruları çok kolay gelirse bu dersten muaf olan azınlık okulu öğrencileri zararlı çıkar. Ancak din kültürü soruları çok zor olursa veya ortalamadan zor olursa bu sefer de sınava girenler zararlı çıkacak. Sonuçta ortada bir adaletsizlik olma ihtimali var.”

MEB: MAĞDURİYET OLMAYACAK

Milli Eğitim Bakanlığı ise yaptığı açıklamada mağduriyet olmayacağını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Öğrencilerin hangi dersten ne kadar puan alacağı bilinmeden ihtimaller üzerinden hesaplamalar yapılarak bazı öğrencilerin puan kaybına uğrayacağını iddia etmek doğru değil. Ayrıca bu yıla kadar yapılan SBS sınavlarında yerleştirmeye esas olan öğrencilerin başarı puanları hesaplanırken 6, 7, ve 8. Yıl sonu başarı puanı ortalamaya yüzde 30 oranında etki etmekte idi. Yıl sonu başarı puanı hesaplanırken de azınlık vatandaşı olup Türk okullarında okuyanlar din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olduklarından bu not ortalamaya dahil edilmeden ortalamalar alınıyordu. O hesaplamalardaki mantık bu hesaplamada da aynen korunmaktadır.”

Haberin Devamı

Z KUŞAĞINA ÜNİVERSİTE

Haberin Devamı

MEF Eğitim Kurumları, önümüzdeki yıl üniversitesini açıyor. 40 yılı aşkın süredir 200 binden fazla öğrenci yetiştiren kurum, önümüzdeki yıl Z kuşağına yönelik MEF Üniversitesi’ni açıyor. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı İbrahim Arıkan, 500 öğrenci alacaklarını söyledi. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise, dijital dünyanın gençlerine, onların aşina olduğu bir sistemi sunduklarını belirterek, dünyada ilk kez bir üniversitenin uygulayacağı ‘Flipped Classroom’ adı verilen bu yeni eğitim-öğretim sistemini anlattı. Prof. Dr. Şahin, şu bilgileri verdi: “MEF Üniversitesi ile 900 yıllık yükseköğretimdeki eğitim-öğretim geleneğini, Y ve Z kuşağı gençlerin algılarına yanıt verecek şekilde değiştireceğiz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da ilk olacak aktif, etkileşimli ve yaratıcı bir sistem getiriyoruz. Dijital çağın gereklerine uygun bir sistemle öğrenciler nasıl, nerde ve ne zaman öğrenmek istiyorlarsa, o şekilde öğrenecekleri bir sistem kurguladık.”

Haberin Devamı

Müzik öğrencilerine

İSTANBUL Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda dersler veren Prof. Dr. Emel Çelebioğlu, ‘Armoni’ adlı kitap çıkardı. Çelebioğlu, Pan Yayınları tarafından basılan kitabın özellikle müzik eğitimi alan öğrenciler için anlaşılır bir dille hazırlandığını söyledi.

Prof. Dr. Serpil vefat etti

YEDİTEPE Üniversitesi’nin kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Serpil hayatını kaybetti. Serpil’in cenazesi bugün saat 09.15’de rektörlükte yapılacak törenden sonra Karacaahmet Şakirin Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek. Marmara Üniversitesi’nin ardından 1996’dan itibaren Yeditepe Üniversitesi’ne geçen Serpil, 69 yaşındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!