Sınavlar öncesi beslenme uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Sınavlar öncesi beslenme uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 10:59

OKS ve ÖSS'ye girecek adayların, sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapmaları, sınav öncesinde de susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinleri tüketmemeleri gerekiyor.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü uzmanlarından alınan bilgiye göre, yoğun çalışma maratonu ve sınav, gençler üzerinde stres oluştururken, stres ve sınav heyecanı daha fazla enerji harcanmasına neden oluyor.

Sınav sırasında başarıyı etkileyen mucizevi bir besin olmadığına dikkati çeken uzmanlar, yanlış inanışlarla tek bir besine dayalı beslenmenin doğru olmadığını bildirdi.

Buna göre, yeterli ve dengeli beslenme fiziksel ve ruhsal sağlığını iyileştirmekle birlikte, okul başarısı üzerinde de önemli bir etkiye sahip.

Uzmanlar, bu nedenle gençlerin gereksinimleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su gibi besin öğelerini alabilmeleri için, her öğün 4 besin grubundaki süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyvelerle tahıllardan tüketmeleri gerektiğini belirtti.

Uzmanlara göre, ayrıca öğün atlanmamalı ve 3 ana öğünde beslenmeye özen gösterilmeli.

Sabah kahvaltısının önemli ana öğünlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, şunlara dikkati çekti:

“Vücut uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeğiyle sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı görülebilir. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve başarılarının daha iyi olduğunu göstermektedir.”

Uzmanların verdiği bilgiye göre, sağlıklı beslenmede, sabah kahvaltısı kadar içeriği de önem taşıyor. Uygun bir kahvaltıda süt, taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, yeşil biber, tahin-pekmez, reçel gibi dört besin grubundan yiyeceklerin bulunması gerekiyor.

SINAV GÜNÜ KAHVALTIYI UNUTMAYIN

Özellikle sınav sabahı öğrencilerin kahvaltılarını tam olarak yapmaları sınav sırasındaki başarılarında büyük önem taşıyor.

Sınav günü ve öncesinde adaylara beslenmeyle ilgili öneriler şöyle:

-Sınav öncesi ve sınav günü susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılmalı,
-Besin zehirlenmesi riski olabileceği için dışarıda ve açıkta satılan besinler tüketilmemeli,
-Sınav sırasında tüketilen şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığı inanışları doğru değil. Bu tür besinler uykuya meyili artırabilir. Sınav sırasında şeker ve çikolata yerine taze veya kuru meyveler tercih edilmeli,
-Havaların ısındığı göz önüne alınarak sınav öncesinde ve sırasında yeterli su ve meyve suyu alımına özen gösterilmeli,
-Kafein içeren içecekler uyarıcı etki yapabileceği için sınav öncesinde çay, kahve, neskafe ve kolalı içecekler yerine süt, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!