Sinagog saldırılarında hayatını kaybedenler anıldı

Güncelleme Tarihi:

Sinagog saldırılarında hayatını kaybedenler anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 14:16

Neve Şalom ve Beth İsrael sinagoglarına 8 yıl önce yapılan bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 23 kişi anıldı.

Haberin Devamı

Neve Şalom’un bulunduğu Şişhane’deki Barış Anıtı’ndaki anmaya, aralarında Hahambaşı İsak Haleva, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ömer Kardaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın ve patlamada hayatını kaybeden Murat Şahin’in dernek başkanı olduğu Divriği Yağbasan Köylüleri’nin de aralarında olduğu topluluk katıldı.

SİNAGOG SALDIRILARINDA HAYATINI KAYBEDENLER BÖYLE ANILDI / Foto Galeri

HALEVA: YÜREKLERE DÜŞEN KOR KÜLLENMEDİ

Patlamanın meydana geldiği saat 09.20’de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra İstiklal Marşı okundu. Anma töreninde konuşan Hahambaşı İsak Haleva, şunları söyledi:

"Hepimizin yüreğini yakan acımasız saldırıların yıldönümünde bu saldırıya kurban verdiğimiz canları anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. 23 insanımız canından edildi. Onlarca insanımız, çeşitli derecelerde yaralandı. Kimileri yaşam boyu sakat kaldı. Ocaklar söndü, aileler perişan oldu. O günden bugüne yüreklere düşen kor küllenmedi, küllenemedi. Kolay mı? Kaybettiklerimiz, bizlerden bir parçaydı. Etimiz, kemiğimiz ruhlarımızın ikizi, canlarımızdan candı. Canları cennet olsun, ruhları şad olsun. Bu sözleri 23 insanımızın ardından ağıt yakan, duygu seline kapılmış bir insan gibi, iki sinagogu da tahrip olmuş, kullanılamaz hale gelen cemaatin hahambaşı gibi, ya da bu saldırılarda 6 dindaşını kara toprağa veren din adamı gibi, hatta sinagog içinde dua ederken patlamayı oracıkta bizzat yaşayan bir kişi gibi, dahası evladını o anda yaralı olarak hastaneye gönderen bir baba gibi de söylüyor değilim. Beni asıl üzen, yüreğimi yakan, asıl ciğerimi delen, asıl kahreden şey şu: Yüce Tanrının kendine özgü erdemleri bağışlayarak var kıldığı ve meleklerden de üstün tuttuğu insanoğlu nasıl oluyor da bir hiç uğruna hem de ötesine berisine bakmadan hemcinsini yok etmekte beis görmüyor?
Yüce Tanrının insanoğluna üflediği o kutsal, o tertemiz yaşam ruhu nasıl oluyor da katil ruhlar, cani ruhlar haline dönüşebiliyor da kan dökmekten, can almaktan ocak söndürmekten geri durmuyorlar? Yüce tanrının biz insanları var kılmaktaki maksadı bu muydu ki? Ya da biz insanlar, biz insanoğulları. Nerede yanlış yaptık, nerelerde yanlışlar yapıyoruz, nasıl ve ne zaman döneriz, yok olmamıza sebep olacak bu yok olası yanlışlarımızdan? Bu sorulara cevap bulmadıkça yüreğimizin ateşi kolay sönecek gibi değil. Duam ve niyazım yüce tanrının hepimize gösterdiği doğru yolda yürüme iradesi ve cesareti vermesidir."

KARDAŞ: TERÖR EN BÜYÜK GÜNAH

Anma törenine katılan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ömer Kardaş da şöyle konuştu:

"Teröre tekrar sebebiyet vermemek, aramızdaki birliği beraberliği güçlendirmek, 'terör mağduru olmaması için nerede hata yapıyoruz, neleri yapmamız gerekir de yapamıyoruz' duygusundan hareketle, hem kendimizi sorgulamak, hem de kaybettiğimiz insanlara, ailelerine yanlarında olduğumuzu hissettirmek açısından böyle bir toplantıyı tertip ettik. Dinimiz İslam, hayatı veren Allah, ölümü de yapacak olan Allah. Allah’ın haricinde başka bir varlığın diğer bir insanı öldürmesi en büyük günahlardan biri. Dolayısı ile bizim karşımızdaki insanın hayatına son verme hakkımız yoktur. En büyük günah olan bu terörden, onun ortaya çıkış sebeplerinden gerekli dersleri alıp, inşallah bir daha olmayacak şekilde bir takım tedbirleri almakla beraber, bize düşenin, yaradılışta eş, dinde kardeş olduğumuzu unutmadan, bu tipte hadiselerin bir daha olmaması için yüce mevladan dua eder, din adına birlik, beraberlik, kardeşlik duyguların yücelmesi için herkesin elinden geleni yapması duygu ve düşüncesi ile hepinizi saygıyla selamlıyorum."

BÜTÜN DİNLER ÖLDÜRMEYİ YASAKLIYOR

Haberin Devamı

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da "Tevrat, öldürmeyeceksin diyor. İncil: İnsanları öldürerek şeytanlaşmayın diyor. İslam dini ise; tek bir insanı öldürmenin bütün bir insanlığı öldürmek kadar büyük bir cürüm olduğunu ilan ediyor. Bütün dinler, bütün kutsal kitaplar, bütün erdemli öğretiler, öldürmeyi yasaklıyor, lanetliyor. Buna rağmen kan dökücüler, bozgunculuk yaparak dünyayı ifsat edenler eksik olmuyor. Eksik de olmayacak. Ama daima şunun farkında olmalıyız. Yeryüzünün gerçek varisleri gerçek sahipleri iyilerdir, salihlerdir. İnsanı yaşatanlar, insanlığın kurtuluşu için çalışanlardır.Barış için, kardeşlik için, huzur için çalışıyoruz" diye konuştu.

TERÖR AMACINA ULAŞAMAYACAK

Şişli Belediye Başkan yardımcısı Vasken Barın, "8 sene, hatta 80 ve deha çok sene geçtiği halde, bu terör, bu kahrolası olayı beraber kınayabiliyorsak, bu terörün asla amacına ulaşamayacağının ispatıdır" dedi.

MURAT ŞAHİN: YAVRUM ÖLMEDİ, YAŞIYOR

Patlamada hayatını kaybeden çevre esnafından Murat Şahin’in bir dönem başkanlık yaptığı Divriği Yağbasan Köylüleri ve Murat Şahin’in babası Ali Şahin de anma törenine katıldı. Baba Ali Şahin, "Terörü bir defa daha lanetliyoruz. Tüm dostlarla birlikte olduğumuz sürece terör bizi yıkmayacak. Yavrum ölmedi, yaşıyor" dedi.

Daha sonra patlamanın meydana geldiği Neve Şalom Sinagogu’nun önüne karanfiller konuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!