Şimdilik kurtuldular

Güncelleme Tarihi:

Şimdilik kurtuldular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması, Anayasa ve Adalet Komisyonu'nda 21'e karşı 18 oyla reddedildi. Oylamaya ANAP ve DSP'den 3'er üye katılmadı. CHP'li Sağlar, partideki üst düzey bir yöneticinin isteği üzerine DSP'li vekillerin toplantıya girmediklerini iddia etti.

Susurluk skandalıyla ilgili yargı sürecini hızlandıracağı sözünü veren hükümet, ANAP ve DSP'li üyelerin katılmaması nedeniyle komisyondaki ilk önemli sınavında başarısız oldu. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, dokunulmazlık dosyalarını görüşmek üzere dün sabah saat 10.00'da basına kapalı olarak toplandı. Ancak ANAP ve DSP'li üyelerin toplantıya katılmaması nedeniyle, DYP milletvekilleri Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması 21'e karşı 18 oyla dönem sonuna ertelendi. Oylamada ANAP Milletvekili Ekrem Pakdemirli de çekimser oy kullanarak ret veren RP ve DYP'lilerle birlikte hareket etti. Toplantıya ANAP'tan İlhan Aküzüm, Metin Emiroğlu, Ali Talip Özdemir, DSP'den Ali Günay, Ayhan Gürel, Emin Karaa, DYP'den ise Turhan Güven ve Ali Rıza Gönül katılmadı.

Susurluk olayının ortaya çıkmasından bu yana sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini savunan DSP, üyelerinin komisyon toplantısına katılmamasından dolayı zora düştü. DSP Grup Başkanvekili Ali Ilıksoy, üye arkadaşlarının Genel Kurul'daki yoklama nedeniyle komisyona geç kaldıklarını belirterek, ‘‘Ben alt komisyon başkanıydım. Erteleme kararının altında muhalefet şerhim var. Konuyu Genel Kurul'a getireceğiz ve dokunulmazlıkların kaldırılmasını talep edeceğiz.'' ANAP Milletvekili Mehmet Keçeciler de, ‘‘Biz bu karara ANAP olarak itiraz edeceğiz ve dokunulmazlık dosyalarının Genel Kurul'a indirilmesini isteyeceğiz'' dedi. CHP Milletvekili Atilla Sav ise ‘‘DTP'nin komisyona üye bildirmemesi bu konuyu olumsuz etkiledi. Karara itiraz edeceğiz'' dedi.

CHP Milletvekili Fikri Sağlar ise DSP'li komisyon üyelerinin, üst düzey bir parti yöneticisinin isteği üzerine bu toplantıya katılmadıklarını iddia etti. Sağlar, ‘‘DSP'li milletvekillerinin toplantıya üst düzey bir parti yöneticisi tarafından gönderilmemiş olduğu iddiaları daha da vahimdir. Hemen aklımıza Mehmet Ağar ile Hüsamettin Özkan'ın hükümet kurulmasından önceki gazetelere yansıyan görüşmeleri gelmektedir'' dedi.

Karma Komisyonu Başkanı DYP'li Ahmet İyimaya ise Ağar ve Bucak'la ilgili kararın kesin karar olmadığını belirterek, ‘‘Karara 10 gün içinde itiraz edilmesi halinde, dosyalar Genel Kurul'da müzakere edilebilir. Bunun için de Genel Kurul'da 276 oy gerekir'' dedi.

Bu arada toplantıya katılmayan DSP'nin karma komisyon üyesi 3 milletvekili, TBMM Başkanlığı'na başvurarak, görüşmenin iptal edilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!