Şimdi de tercih maratonu

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de tercih maratonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

ÖSS heyecanı gerilerde kaldı. Şimdilerde sınavdan çok daha şiddetli bir şekilde tercih stresi yaşanıyor. İlk kez bu yıl uygulanan sınavla ilgili belirsizlikler, adayların tercih yapmalarını güçleştiriyor.

Üniversite tercihini yapan adayların tercih formlarını okullara teslim etme süresi, bugün başlıyor.

ÖSS'de barajı aşan ve sınav sonuç belgeleri ellerine ulaşan adaylar, tercih formlarını doldurarak, bu formları 19 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında okul müdürlüklerine teslim edecekler.

ÖSS'de Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlıklı veya Dil puanlarının herhangi birinden 105 ve daha fazla puan alan adaylara, sınav sonuç belgelerinin yanı sıra ÖSYS Tercih Formu ve 1999 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu gönderiliyor.

ÖSYS Tercih Formu'nun arka yüzünde yurtlara başvurmak isteyen adaylar için YURTKUR Başvuru Formu da yer alıyor.

24 TERCİH YAPILABİLECEK

Kazanan adaylar, kılavuzdaki açıklamalar doğrultusunda tercihlerini yapacaklar. ÖSS'de Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlıklı veya Dil puan türlerinin en az birinden 120 ve üstünde puan alanlar, 24 tercih yapabilecekler.

ÖSS'de 105 ve 119.999 arasında puan alan adaylar ise yalnızca 2 yıllık ön lisans programları ile Açıköğretim programlarından, toplam 18 tercihte bulunabilecekler.

Tercih yapacak adayların kendilerine gönderilen kılavuzdaki açıklamaları dikkati okumaları ve üniversitelerle ilgili tabloları iyi incelemeleri, yanlışlık yapmamaları için önem taşıyor.

ALANA GÖRE PUAN

Adayların ÖSS puanlarına, Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) da eklenecek. ÖSYM, öğrencilerin diploma veya mezuniyet notlarını esas alarak, adayların OBP'lerini hesaplayacak.

Daha sonra her aday için okulun ÖSS'deki başarısının esas alındığı ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY ve ÖSS-EA ağırlıklı OBP'ler hesaplanacak. Okulun başarısına göre ağırlıklandırılmış olan bu OBP'ler, eğer aday ortaöğretimde okuduğu alanıyla ilgili bir bölümü tercih etmişse 0.5 ile, ortaöğretimdeki alanı dışında bir yükseköğretim programını tercih etmişse 0.2 ile çarpılacak. Bu hesaplama yöntemi sonucunda bulunan puanlar, adayın sınavda almış olduğu ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve eğer varsa ÖSS-DİL puanlarına katılacak.

SONUÇLAR 24 AĞUSTOS'TA

Ayrıca, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunları, alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarını tercih etmişlerse, ek puan hesaplanacak ve öteki puanlarına ilave edilecek.

Elde edilecek puanlar, adayların ‘Yerleştirme Puanı’ olacak. Adaylar, yerleştirme puanına göre üniversitelere yerleştirilecek.

Bu arada, yurtta kalmak isteyen adaylar, Tercih Formu'nun arka yüzündeki YURTKUR Başvuru Formu'nu dolduracaklar. Adaylar tercih formunu; kılavuz, tercih formu ve yerleştirme ücreti olan 3 milyon lirayı bankaya yatırdıklarını gösterir banka dekontuyla birlikte, lise veya dengi okul müdürlüklerinden birine ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine 300 bin lira ödeyerek teslim edecekler. Adayların hangi programa yerleştikleri 24 Ağustos'ta açıklanacak.

Puan kaybetmemek için dikkat

Kılavuzda yer alan açıklamalara göre, puan kaybına uğramamak için şu konularda dikkatli olunması gerekiyor:

ÖSYM'nin gönderdiği tercih kılavuzunda yer alan tabloların hangisinden kaç tercih yapabileceğinizi gözönünde tutun.

Tercih ettiğiniz programlara giriş için aranılan koşulları taşıyıp taşımadığınızı kontrol edin.

Programların kodlarını tercih formuna hatasız yazın. Tercih ettiğiniz programların sırasının gerçekten istediğiniz sıra olup olmadığını kontrol edin.

Tercih ettiğiniz programlar ile mezun olduğunuz alanın aynı olup olmadığını kontrol edin. Eğer farklı ise tercih sırasını doğru yapmaya özen gösterin.

Tercih formunun geçerli olabilmesi için bu formu mutlaka kendiniz doldurun ve imzalamayı unutmayın.

Tercih formları ÖSYM'ye ulaştıktan sonra değiştirme yapılamayacağından, yapılan işlemlerin birkaç kez kontrol edilmesinde yarar var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!