Silivri halkı: F tipi değil üniversite istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Silivri halkı: F tipi değil üniversite istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2001 00:00


Silivri Alipaşa Köyü sınırları içinde birinci sınıf tarım arazisi üzerine birden fazla F tipi cezaevi yapılması kararı, köylüler, muhtarlar ve bazı sivil toplum örgütlerinin katıldığı mitingle protesto edildi.

Silivri Atatürk Meydanı'nda düzenlenen 'Cezaevine Hayır, Üniversiteye Evet' mitinginde köylüler adına konuşan Alipaşa Köyü Muhtarı Metin Gürsü, F tipi cezaevi yapılması planlanan Tepemandıra ve Poyraztepe mevkilerinin tarıma en elverişli alan olduğunu söyledi.

Arazi çevresinde bir ilçe, iki belde, sekiz köyün yanı sıra fabrika, işyerleri ve turistik tesisler bulunduğunu anlatan Gürsu, denize bir kilometre mesafede bulunan cezaevi arsasının da dört trilyon liraya kamulaştırılmasını anlayamadıklarını bildirdi.

Bölgede birçok hazine arazisi olduğunu vurgulayan Gürsu, şunları savundu:

''Başbakan Ecevit'in eski Maliye Bakanı Ziya Müezzinoğlu'nun kardeşi Ali Hikmet Müezzinoğlu'nun varislerinin arsası, devlete peşkeş çekildi. Köyümüzde ve çevremizde, terör suçluları, mafya ve çete elemanları, silah kaçakçıları, uyuşturucu tacirleri ve beyaz kadın satıcılarının kalacağı deniz manzaralı F tipi cezaevi istemiyoruz.''

Silivri Lisesi öğrencisi Seçil Düvenci de, ''Cezaevi değil üniversite istiyoruz'' dedi.

Yerel Gündem 21 Sivil Toplum Girişimi adına konuşan Nursel Eren de, ''Birinci sınıf tarım arazisi üzerinde cezaevi istemiyoruz. Bin dönüm tarla bin ailenin ekmeği demektir. Silivri, cezaevi ile değil yoğurdu ve turizmiyle anılmalıdır'' şeklinde konuştu.

Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci de, kanunsuz şekilde kamulaştırma yapıldığını öne sürerek, ''Devletin paraya gereksinimi olduğu bugünlerde, bu arsa için 4 trilyon lira nereden bulunmuştur? Adalet Bakanı, cezaevini çok istiyorsa kendi memleketi Bafra'ya yapsın'' dedi.

Miting Tertip Komitesi adına konuşan CHP Silivri İlçe Başkanı Necmi Şimşek de, ilçe sakinlerini duyarlı olmaya ve tepki göstermeye çağırarak, konuyla ilgili toplanan dokuz bin imzalı dilekçeyi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e ilettiklerini bildirdi.

Jandarma ve polisin sıkı güvenlik önlemleri altında üç bin kişinin katıldığı miting, olaysız sona erdi.

İSTİMLAK İLANI...

Bu arada, Alipaşa Köyü Kahvesi'ne dün asılan Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Murat Veysel Sular imzalı ve 2001/5718 sayılı istimlak ilanında şöyle denildi:

''İstanbul İl İdare Kurulu'nun 25 Ekim 2000 tarih ve 720-338 sayılı Kamu Yararı Kararı ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün 9 Nisan 2001 tarih ve 020919 sayılı yazılarıyla, İstanbul ilinde yapımı kararlaştırılan birden fazla F tipi cezaevinin arsasının temini maksadıyla, Hüseyin Bülent Ülker'e ait Silivri Alipaşa Köyü'nde bulunan tapunun Tepemandıra mevkii 2295 parselinde kayıtlı 11 bin 920 metrekare, 2297 parselinde kayıtlı 32 bin 840 metrekare, 2298'de kayıtlı 70 bin 320 metrekare, 2296'da kayıtlı 28 bin 240 olmak üzere toplam 143 bin 320 metrekare ile Nare Piraye Müezzinoğlu ve Melike Esma Rabi Sungur adlarına 1/2 oranında hisseli Tepemandıra mevkiindeki 6464'te kayıtlı 102 bin 501 metrekare, Poyraztepe mevkiinde 2272'de kayıtlı 709 bin 870 metrekare ve toplam 812 bin 380 metrekarelik taşınmazın tamamı, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre takdir komisyonunca tespit edilen metrekaresi 4 milyon 200 bin lira bedelle toplam 4 trilyon 13 milyar 940 milyon lira karşılığında kamulaştırılmış ve kamulaştırma bedeli mal sahipleri adına TC Ziraat Bankası Silivri Şubesi'nde hesaplarına yatırılmıştır.'' (aa)

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!