Şiir olsa aşk şiiri olurdu

Güncelleme Tarihi:

Şiir olsa aşk şiiri olurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2012 00:00

Milletvekili Öznur Çalık, gazeteci Vahap Munyar ve Kenan Işık ile Malatya’yı konuştuğumuz Aynur Tartan’la ‘Burada Hayat Var’; bugün saat 16.00’da, CNN Türk’te

Haberin Devamı

Doğulu olmaktan büyük haz duyuyorum
OYUNCU KENAN IŞIK

Çocuk yaşta Malatya’dan ayrıldınız… Malatya’ya dair neler kaldı aklınızda?
- Freud’un dediğine göre 2-7 yaş arasında insan kendi kimliğini oluştururmuş. Benim de bütün hayatım Malatya’da şekillendi. Kimliğimin ve kişiliğimin oluşmasında Malatya’da geçirdiğim 11 yılın etkisi büyük. Yani halen kendimi Doğulu hissederim. Doğulu olmaktan da nedense büyük bir haz ve keyif duyarım. Herhalde çocukluktan, doğduğum topraklardan, ilişkilerimden, Malatya’nın suyundan, yemişinden kalan bir şey...
Sanatla arası nasıldır Malatya’nın?
- Sanata yatkındır Malatya. Mesela Vahap Munyar; Hürriyet’in Ekonomi sayfasında yazar. Ama ben onu hemşerisi ya da onu seven biri olarak değil de hakikatten içinde mizah barındıran, zaman zaman sanatsal özellikler taşıyan yazıları için okurum. Benim tanıdığım birçok Malatyalı sanattan kopuk değildir. Ve Malatyalıların sanatsal bir tarafı vardır.
Nasıl bir şiir olurdu Malatya? En çok hangi şiire yakışırdı?
- Aşk şiiri olurdu. Ayrımcılık yapmak istemem ama ben çok severim memleketimi. Güneşi biliyorum, yani tenim güneşi tanıyor fakat Malatya’ya gittiğimde o güneş öyle bir vuruyor ki koluma sanki çocukluğumdaki güneşmiş gibi anımsıyor tenim. Yani tenim o güneşi özlemiş.

Haberin Devamı

Kemal Sunal’ın memleketi çok güzeldir
MİLLETVEKİLİ ÖZNUR ÇALIK

Malatya’da tarihi, turistik ve gezilecek yerler çoktur. Suyun çıktığı yer, Gündüzbey çok güzeldir. Kemal Sunal’ın memleketi olan Pütürge’nin çok güzel yaylaları, ovaları, dağları vardır. Aslantepe Höyüğü, Darende ve Nemrut Dağı mutlaka görülmelidir. Analı kızlı içli köfte çok lezzetlidir. Hikâyesi de çoktur. Malatya’yı Avrupa’da birinci yapan çok güzel bir yemeğimiz vardır. ıçli köfteyle ıspanaklı bulgur köftesi çok güzeldir. 70 çeşit köftemiz vardır. Ama kayısı bambaşka bir hikâyedir…

Muziplik olsun diye Şeytandere deriz
GAZETECİ VAHAP MUNYAR

Resmi adı Yeşilyurt olan bir ilçemiz var. Genelde Çarmıklı olarak bilinir. Ama biraz muziplik olsun diye ‘şeytandere’ de denilir. şeytandere denmesinin sebebi ticarete çok yatkın olmalarıdır. Hatta Malatya’da tekstilin başladığı yerdir. Birçok işadamı oralarda büyümüştür. Ayrıca Darendere de sanayiye ve ticarete damgasını vurmuş bir ilçemiz.

Haberin Devamı

YAPMADAN DÖNMEYİN
* Eski Malatya, Aslantepe ve Arkeoloji Müzesini gezmeden
* Sultansuyu ve Nemrut Dağı’nı görmeden
* Analı-kızlı içli köfte, kâğıt kebabı, balık köfte ve tereyağlı kayısı tatlısı yemeden
* Sürgü Takas’ta, muhteşem doğa manzarası eşliğinde alabalığın tadına bakmadan
* Kayısı ve daha pek çok yöresel ürünün satıldığı şire pazarında alışveriş yapamadan
* Bakır mutfak eşyalarından, el emeği yazmalardan, sofra bezlerinden, yazmalardan, ahşaptan yapılan ve ‘güm güm’ denilen yayık, çarık ve kaşıklardan almadan

MİŞMİŞ’İN (KAYISININ) FAYDALARI
* Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
* Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.
* Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve 12 parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırır.
* Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!