Sigortasız depremzedeye kalıcı konut yok

Güncelleme Tarihi:

Sigortasız depremzedeye kalıcı konut yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2002 01:52

Bakanlar Kurulu'nun kararına göre, Sultandağı Depremi'nde sigorta yaptırmamış olanlara ‘kalıcı konut’ desteği verilmeyecek. Devlet Bakanı Tunca Toskay, ‘‘Sosyal devlet anlayışı ile yardım yapılabilir, ama kalıcı konut yok’’ dedi.

Bakanlar Kurulu, Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının yerleşmesi için afet bölgesinde deprem sigortası yaptırmayana kalıcı konut desteği yapmama kararı aldı. Afet bölgesinde ayrıca, Nisan 2002'de ödenecek pancar bedelleri Çarşamba günü ödenmeye başlayacak.

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında 3 saatlik bir toplantı yapan Bakanlar Kurulu, 3 Şubat'ta merkezi Sultandağı olan 6.0 şiddetindeki depreme maruz kalan bölgenin son durumunu elealdı. Depremin bilançosu çıkarılırken, bölgeye ilişkin yeni kararlar alındı. Bölgeye giden bakanların verdiği bilgiye göre, 5 bin 156 binanın depremden hasar gördüğü saptaması yapıldı. Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Tunca Toskay, bölgeye 21 bin 140 çadır, 12 bin 500 katalatik soba, 76 bin 62 battaniyenin dağıtıldığını bildirdi. 800 milyar nakit para yardımı yapıldığını da belirten Toskay, her gün 15 bin kişiye sıcak yemek verildiğini ve bölgede elektrik-su probleminin kalmadığını duyurdu. Mevcut hastanelerin yanısıra, Sağlık Bakanlığı'nın 3 mobil hastanesinin de hizmette bulunduğunu ifade eden Toskay, ankesörlü telefonların da ücretsiz kullanıldığını belirtti.

Toskay, bir soru üzerine, bölgeye sosyal devlet anlayışı itibariyle yardımın sözkonusu olabileceğini belirtti, ancak Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmayanlara kalıcı konut desteği olmayacağını bildirdi.

PANCAR BEDELİ ÖDENİYOR

Toskay, Bolvadin, Çay ve Sultandağı'nda Nisan 2002'de ödenecek pancar bedellerinin Çarşamba günü ödenmeye başlanacağını söyledi. Toskay'ın verdiği bilgiye göre, toplam bedel 1 trilyon 366 milyar TL'yi buluyor.

DEPREM KOMİTESİ KURULDU

Toplantıda, Başbakan Ecevit'in talimatıyla deprem bölgesindeki çalışmaları izlemek, gerekli ihtiyaçları tesbit ve koordine etmek için bir komite kuruldu. Komitede, Devlet Bakanı Hasan Gemici, Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen bulunuyor.

Toskay bir soru üzerine de, İçişleri Bakanı Yücelen ve Devlet Bakanı Gemici'nin Sultandağı Kaymakamının görevden alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduklarını bildirdi. Görevden alınan kişinin kaymakam vekili olduğunu ifade eden Toskay, bakanların verdiği bilgiye göre, gerçeklerin basına yansıdığı gibi olmadığını söyledi.

Kararname afetine fren

Afet Kararnamesiyle ilgili tartışmalar dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da devam etti. DSP ve ANAP'lı bakanların itirazları doğrultusunda belediyelere yapılacak yardımı öngören kararnamenin yeniden düzenlenmesi için geri çekilmesine ve haksızlıkların giderilmesine karar verildi. Aynı kararname içinde yeralan il özel idarelerine yapılacak yardımı öngören düzenleme ise Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldı. Bu kapsamda, kararnameden belediyeler değil, afete uğrayan Hatay, İçel, Afyon gibi yerlerin il özel idareleri yararlanacak. Afet katsayısı oranlarında ise ayrıcalık olmayacak.

SSK emeklisine bayram öncesinde zamlı maaş

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) emekli, dul ve yetimlerinin gelir ve aylıkların, Ocak ayı tüketici fiyatları endeksindeki artış olan yüzde 5.3 oranında zam yapıldı. Zamlı maaşlar Kurban Bayramı’ndan önce ödenecek.

SSK Başkanı Gürol Banger yaptığı açıklamada, emekli, dul ve yetimlerinin şubat ayı gelir ve aylıklarının, ocak ayında tüketici fiyatları endeksinde meydana gelen artış doğrultusunda artırıldığını belirtti.

Buna göre, en düşük emekli aylığı 202 milyon 159.4 bin liradan 212 milyon 625.3 bin liraya, en yüksek emekli aylığı ise 388 milyon 724.5 bin liradan 409 milyon 78.3 bin liraya çıktı. Gelir ve aylıklarda yapılan yüzde 5.3'lük artışın toplam maliyetinin 38.9 trilyon lira olduğu bildirildi.

Gelir ve aylıklar artırılmış şekliyle tahsis numarasının son rakamı 5, 7 ve 9 olanlara 18 Şubat Pazartesi; 1 ve 3 olanlara 19 Şubat Salı; 0, 2, 4, 6 ve 8 olanlara ise 20 Şubat Çarşamba gününden itibaren ödenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!