Sigarayla savaş

Güncelleme Tarihi:

Sigarayla savaş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sigarayla Savaşanlar Vakfı ile kardeş kuruluşu Sigarayla Savaşanlar Derneği, ‘sigara’ya karşı açtıkları savaşı, ulusal ve uluslararası arenalarda sürdürüyorlar.

Savaşlarının arkasında ‘hayat kurtarma’ amacının bulunduğunu belirten Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, çalışmalarını çocuk ve gençlerin sigaraya başlamasını önlemede yoğunlaştırdıklarını söyledi. Korbey, bunun için geliştirdikleri bir projeyi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunduklarını belirterek, ‘‘Sezer, genel sekreterliği aracılığla projeyi sunduktan 1.5 gün sonra bizi aradı. İlgi duyduklarını ileterek ve projenin netleştirilmesini istedi’’ dedi.

Çocuklar ve gençlerin sigaraya başlamaması için hazırladıkları projenin bu alanda dünyanın en kapsamlı çalışmalarından olduğunu belirten Korbey, ‘‘Hedefimiz ilköğretimdeki çocukların ve gençlerin sigaraya karşı bilinçlenmiş olarak liseye başlamaları. Bunun için ilkokul birinci sınıftan itibaren yazılı, görsel materyallerle desteklenen ve ilk etapta 10 ilde başlayacak bir kampanya düşündük. Öğrenciler, öğretmenler ve velilere dağıtılmak üzere toplam 24 bin kitapçık basılacak. Tiyatro ve konferanslar düzenlenecek. Bu projeyle liselerde sigara içen gencin kalmayacağını vaadediyoruz’’ dedi. Türkiye'de hergün 3 bin 11-18 yaş arası çocuğun sigaraya başladığını söyleyen Korbey, sigaraya erken yaşta başlayanların daha genç öldüğünü de belirtti.

Sigara yerine puro

Korbey, sigara içmeyenleri, içenlerin dumanından korumak için de çalıştıklarını anlattı. Sigarayla Savaşanlar Derneği Başkanı Selçuk Alagöz de pasif içicilerin, aktif içiciler gibi sigara dumanı içindeki tüm zehirleyici maddeleri aldıklarını belirtti. Alagöz, ‘‘Sigara yerine puro, pipo içiliyor. Bu da yanlış. Zayıflamak için ekmek yerine pide yemek gibi birşey’’ dedi.

ABD'de geçtiğimiz Ağustos ayında, 3 yılda bir yapılan ‘Sigara veya Sağlık’ konulu konferansta Türkiye'nin ‘Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’ nedeniyle alkışlandığını anlatan Korbey, ‘‘Konferansa 4 bin 500 delege katıldı. Geçen yüzyıl sigara nedeniyle 100 milyon insanın hayatını kaybettiği vurgulanan konferansta, mücadelede başarılı olmazsak bu yüzyıl 1 milyar insanın kaybedileceği vurgulandı’’ dedi. Korbey'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de her yıl 102- 103 bin kişi sigaraya bağlı olarak ölüyor. Bunların 10 bini de pasif içici, yani sigara içmedikleri halde mesai arkadaşları veya eşlerinin sigaraları nedeniyle zehirleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!