Sigaraya elveda demenin zamanı

Güncelleme Tarihi:

Sigaraya elveda demenin zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bugün 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Her geçen gün, hayatımızı biraz daha kısaltan bu eski alışkanlığa elveda demenin tam zamanı. Birçok kez deneyip yine de vazgeçemediyseniz, bugün 20'nci yüzyılın son Sigarayı Bırakma Günü'nde bir daha deneyin. Kesinlikle başaracaksınız.

Şu anda içinizde gizli bir sevinç var ve kendi kendinize gizli bir sevinç duyarak içinizden ‘‘Daha zamanım var’’ diyorsunuz. Aslında hiç zamanınız yok. Bir doktor size her an şu cümleyi söyleyebilir: ‘‘Ya sigara, ya hayatın...’’

Çünkü bu sahte dost, insan ömründen çalarak varoluyor. İnsanları, korkunç acılar veren hastalıklar içine düşürdükten sonra da terk ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı ‘‘Leave the Pack Behind’’ (Paketi Geride Bırak'' adlı kitapçıkta Kate Kaplan ve Martin Jarvis, tüm tiryakileri, sigarayı bırakmaya davet ettikten sonra şunları yazıyorlar:

Sigara dünyada her yıl 3.5 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Yani her gün ortalama 10 bin kişi sigaradan ölüyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise yılda 1 milyon kişi, sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor.

2020 yılında sigaraya bağlı ölüm sayısı 2 milyonu Çin'de olmak üzere 10 milyona yükselecek.

Sigara, kalp atımını hızlandırıyor, kanda karbonmonoksit düzeyini yükseltiyor, nefesi olumsuz etkiliyor, astım nöbetleri, iktidarsızlık ve kısırlığa yol açıyor.

Kalp krizi, inme, kanser başta olmak üzere 25 hastalığa neden oluyor.

BUGÜN BIRAKIRSANIZ

35 yaşın altında olanlar, yaşam sürelerini, hiç içmeyenlerle eşitleyebilirler.

Sigara nedeniyle oluşan hastalıkların riski azalır.

Sigarayı bıraktıktan sonra 15 yıl içinde hiç içmeyenlerle içenler arasında hastalıklar için risk farkı kalmaz.

Tat ve koku duyusu gelişir, stres azalır.

Sigaraya ve bu nedenle yakalanabileceğiniz hastalıkların tedavisine ödeyeceğiniz parayla, birçok yeni şey satın alabilirsiniz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!