Sigara bıraktırma hapı başarılı

Güncelleme Tarihi:

Sigara bıraktırma hapı başarılı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2001 00:00


ABD'de 1997 yılından bu yana kullanımına izin verilen nikotinsiz 'sigara bırakma hapı', tütün alışkanlığından kurtulmakta önemli başarı sağlıyor.

İngiliz tıp dergisi Lancet'te yayınlanan bir araştırmaya göre, GlaxoSmithKline firması tarafından 'Zyban' adıyla piyasaya sürülen hap, bronko-pnömani (bir çeşit kronik zatürree) hastası 'baca gibi sigara içen tiryakilerde' bile başarılı oldu.

ABD'nin Los Angeles kentindeki California Üniversitesi (UCLA) Tıp Fakültesi'nde Prof. Don Tashkin ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada, günde 15'ten fazla sigara içen 404 bronko-pnömani hastası denek olarak kullanıldı.

Yüzde 80'i tütün kullanımına bağlı olan ve dünyadaki hastalık ve ölümlerin başlıca sebeplerinden biri olan bu hastalığa yakalanan sigara tiryakisi deneklere düzenli olarak bu hap verildi. 4. ve 7. haftalar arasında Zyban (uluslararası adı Buprion) verilen hastaların yüzde 28'i perhize uyarken, ilaç yerine etkisiz ''placebo'' verilen hastalarda bu oran sadece yüzde 16'da kaldı.

Haftalar geçtikten sonra perhize bağlılık oranı mesine karşın, 4 ay kadar sonra ilaç alan hastaların perhize bağlılık oranı yüzde 16,''placebo'' alanların ise yüzde 9'da kaldı.

İlk başta depresyon ilacı olarak piyasaya çıkan Zyban'ın sigara bıraktırma özelliği daha sonra keşfedilmişti.

ABD'de ''sigara bırakma hapı'' olarak satılan hap, daha sonra Fransa ve Finlandiya hariç tüm Avrupa ülkelerinde de piyasa sürülmüştü.

SİGARA-İKTİDARSIZLIK

Öte yandan, yine ABD'de yapılan bir başka araştırmada, hipertansiyon hastası tiryakilerin, cinsel iktidarsızlığa yakalanma riskinin sigara içmeyenlere oranla 26 kez fazla olduğu ortaya çıktı.

Amerikan Hipertansiyon Derneği'nin San Fransisco'daki kongresinde sunulan araştırmanın sonuçlarına göre, sigara içen hipertansiyon hastası erkeklerin, içmeyenlere oranla 26 kat daha fazla ereksiyon sıkıntısı çektiklerini belirten Kuzey Carolina'nın Winston-Salem kentiWake Forest Üniversitesi'nden Prof John Spangler, ''Sigara alışkanlığı, hipertansiyon ve ereksiyon sorunları sık sık karşımıza çıkıyor ve tiryakileri iktidarsızlığın beklediğini açıklamak, sigarayı bırakmalarını sağlayabilir'' diye konuştu.

ABD'de cinsel iktidarsızlık ve ereksiyon sorunu çeken 30 milyon erkek bulunduğu belirtildi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!