Sıfırdan yatırım çekme zamanı geldi VW’nin ilk üretimi ’ticari’ olabilir

Güncelleme Tarihi:

Sıfırdan yatırım çekme zamanı geldi VW’nin ilk üretimi ’ticari’ olabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2007 00:00

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Bugüne kadar özelleştirmelere, finans kesiminde satın almalara gelen yabancı sermayenin artık sıfırdan yatırımı düşünme zamanı da geldi" dedi.

Şahenk, Volkswagen’de Porsche’nin ağırlık kazanmasıyla değişecek stratejiyle Türkiye’ye yatırımın öne çıkabileceğini belirterek, "İlk adım ticari araç üretimi olabilir" diye konuştu.

DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye’nin "sıfırdan" yabancı yatırım çekme zamanının geldiğini belirterek, "Türkiye önemli reformlar yaptı. Önümüzdeki dönemde reformların süreceğine dönük işaretler var. Bugüne kadar özelleştirmeye, finans kesimine gelen yabancı sermaye artık greenfield (sıfırdan) yatırımı düşünmeye başlayacaktır" dedi. Şahenk, bir soru üzerine, "Porsche Ailesi’nin Volkswagen Grubu’nda ağırlık kazanmasıyla birlikte hem Türkiye’ye dönük, hem de dünya geneli için yeni stratejiler çizilecek. Türkiye’ye dönük stratejinin içinde yatırımın da yer alacağını düşünüyoruz. Volkswagen Türkiye’ye yatırımı gündemine aldığında öncelik ticari araç üretimi olur" diye konuştu.

AİLEYİ İYİ TANIYORUZ: Ferit Şahenk, Mısır’ın başkenti Kahire’de 3 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçen Doğuş Oto Mısır’ın açılışı sonrasında soruları yanıtladı. Şahenk, "Volkswagen’in yönetiminde köklü değişimin önü açıldı. Porsche, yönetimde ağırlık kazandı. Bu gelişme Volkswagen’in Türkiye’ye özlediğiniz yatırımını çekme fırsatı olabilir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Porsche Ailesi’ni çok iyi tanıyoruz. Volkswagen Grubu’nda önemli atılımlar başlatmalarını bekliyorum. Bu atılımlar sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da dönük olur. Türkiye, dünyadaki belli başlı markaların üretim yaptığı bir ülke. Artık otomotiv sanayinde bir merkez haline geldik. Türkiye’nin hem haritadaki yeri, yani stratejik konumu, pazarlara yakınlığı, kaliteli insan gücü ve bunu getirdiği kaliteli üretim, Volkswagen’in yeni yatırımlarına Türkiye’yi de dahil ettirir diye düşünüyorum."

BİNEK ARAÇ DA OLABİLİR: Volkwagen’in Çin ve Hindistan’da da yatırımlar yaptığını hatırlatan Ferit Şahenk, şunları dile getirdi: Volkswagen’in Türkiye’de üretimi gündeme almasıyla ticari araca öncelik vereceğini düşünüyorum. Ticari araçlar yeni şekiller alabilir. Türkiye bu alanda fırsatlar ülkesi olabilir. Ancak, binek araç üretimine dönük yatırım da öyle uzak bir olasılık değil."

SIFIRDAN YATIRIMLAR BİZE GELİR: AKP Hükümeti’nin birinci iktidar döneminde ekonomide önemli atılımlara imza attığını vurgulayan Şahenk, şöyle konuştu: "Yeni dönemde de Türkiye’nin yatırım ortamını daha iyileştirecek, çekici hale getirecek reformların süreceği konusunda işaretler var. Verilen mesajlar bu yönde. İstihdamın üzerindeki yüklerin biraz olsun azalmasından başlayarak diğer reformların kesintisiz sürmesi veya bunun dışarıdan görülebilmesi, birçok büyük yabancı şirketin yatırım için yönünü Türkiye’ye döndürür. Yani, Türkiye sadece otomotivde değil, diğer sektörlerde de fırsatlar ülkesi olur."

Yüksek faizi kimse istemez, yatırımcı enflasyona bakar

FERİT Şahenk, "Türkiye’de faizlerin fazla yüksek olduğu yönünde yaygın bir kanı var. Bu konuda Merkez Bankası çok eleştiriliyor. Siz bu tartışmanın hangi tarafındasınız?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Yüksek faizi kimse istemez. Ancak, Türkiye’nin başarıya ulaşması için enflasyonla mücadele de çok önem taşıyor. Yerlisi-yabancısı yatırımcıların hepsi enflasyonun düzeyine de bakar. Bu yüzden enflasyon-faiz dengesini iyi tutturmak lazım. Bu konuda henüz tam doğruyu bulmuş değiliz. Türkiye’nin faiz konusunda dünyayla aynı şeyleri konuşmaya başlaması önemli bir gelişme. Enflasyonla mücadele ve faizlerin düzeyi konusunda hükümetin, Merkez Bankası’nın adımlarını beklemek lazım. Tüm bunları tartışırken Türkiye’nin her yıl ortalama yüzde 7 düzeyinde büyümeye ihtiyacı olduğunu da dikkate almalıyız."

Yatırıma gelmiş otomotiv devleri Türkiye’yi övüyor

BAŞTA Japon Toyota olmak üzere, Türkiye’de yatırımı bulunan dünya otomotiv devlerinin Türkiye’yi övdüklerine dikkat çeken Ferit Şahenk, şunları söyledi: "Demek ki Türkiye’de onları memnun eden birşeyler var. Üretimdeki insan kalitemiz bunların başında geliyor. Dünyada işgücü bakımından Türkiye’den daha ucuz ülkeler var. Önemli olan o işgücünün kaliteli üretim yapıp yapamadığıdır. Türkiye’de işgücü eskisi kadar ucuz olmayabilir. Ama kaliteli üretimle öne geçme şansımız var. Mevcut otomotiv tesisleri de bunu ortaya koyuyor."

GE’yle ortaklık çok iyi gidiyor, Balkanlar’a yoğunlaşıyoruz

ABD’li finans devi General Electric’le (GE) Garanti Bankası’nda gerçekleştirdikleri yarı yarıya ortaklıktan çok memnun olduklarını belirten Ferit Şahenk, şunları söyledi: "Onların da Türkiye’ye gelmekten, Garanti’de ortak olmaktan memnunluk duyduklarını görüyoruz. Şimdi başta Romanya ve Ukrayna olmak üzere Garanti’yi Balkan ülkelerinde geliştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Bunlar yakında ortaya çıkmaya başlar."

Kuzey Irak konusunda hükümet ve TSK en doğru kararı verir

FERİT Şahenk, "Terörle ilgili son gelişmeler ve Kuzey Irak’a dönük operasyon olasılığı sizi tedirgin ediyor mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Dünyanın birçok bölgesinde sorunlar var. Bu konuda fotoğrafın tamamına bakmak lazım. Türkiye’nin konumu hem dünya ekonomisi hem de dünya barışı için çok önemli. Türkiye güçlü bir ülke. Devletimizin ilgili kademeleri, hükümetimiz ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu konuda en doğru kararı verecektir."

Krone Türkiye’ye yatırım yapmayı kendisi istedi

DOĞUŞ
Grubu olarak son günlerde yabancı ortaklarla Türkiye’de yatırım yapmak üzere iki önemli imza attığını hatırlatan Ferit Şahenk, şöyle konuştu: "Örneğin Krone ile İzmir Tire’de 25 milyon dolarlık yatırıma başlıyoruz. İnanır mısınız, Krone Türkiye’ye yatırım kararını bizim zorlamamızla değil, kendiliğinden verdi. Krone ekibi bir gün, İstanbul’a gelmek istediğini söyledi. Kendileriyle yemek yerken, ’Artık konuya gelelim’ diyerek, kendileri yatırım isteklerini bize iletti. Çok duygulandık. Sonra hazırlıklar yaptık, anlaşmalar imzaladık. Türkiye, Krone için ihracata dönük önemli bir üretim üssü olacak."

Türkiye artık konuşuluyor daha fazla konuşulmalı

DOĞUŞ
Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, dünyada geçen yıl mayıs-haziranda yaşanan dalgalanma ve yaşanan iki seçim sonrasında ekonominin istikrarı koruduğuna dönük algılamanın yabancılar nezdinde daha fazla olduğunu vurguladı. Şahenk, şöyle konuştu: "Artık dünyada Türkiye konuşuluyor. Türkiye’yi ne kadar imrenilecek hale getirebilirsek, ne kadar çok ’fırsatlar ülkesi’ diye konuşursak o kadar iyi sonuçlar alırız. Hükümetiyle, bürokratıyla, işadamıyla hepimiz Türkiye’nin iyiliğini, başarısını istiyoruz. Öyleyse bu yönde daha sıkı çalışmalıyız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!