Sıcaklarda besin zehirlenmesi dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklarda besin zehirlenmesi dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yaz aylarında besinlerin yapısı daha çabuk bozulduğundan zehirlenmeler önemli bir sağlık sorunu haline geliyor.

İstanbul Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, besin zehirlenmesinin herkesin tükettiği bazı bozulabilir besinlerin, uygun olmayan ısı ortamlarında uzun süre kalmasından kaynaklandığını anlattı.

Dr. Soysal, ''Yaz dolayısıyla besinlerin yapısı sıcakta daha çabuk bozulduğundan, mikroorganizmalar bozulan bu yapı içinde hızla ürer. Bunedenle besin zehirlenmesi özellikle içinde bulunduğumuz bu aylarda önemli bir sağlık sorunu haline geliyor'' diye konuştu.

Bakterilerin sayısı belli bir miktarın üzerine çıktığında, vücutta hastalık yapabilecek yoğunluğa geldiklerini belirten Dr. Soysal, bununda mide ve bağırsaklarda hareket ve salgı artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Soysal, bu artışların da kendisini ishal, bulantı, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerle ortaya koyduğunu ifade etti.

Dr. Soysal, ''Zehirlenmeler özellikle tavuk, et ve yumurta gibi proteinli besinlerden yapılmış ürünlerin bozulmasından kaynaklanıyor. Çünkü bu ürünler uygun olmayan ısılarda tutulduklarında bozulabilen yağlı şeyler'' dedi.

Herşeyden evvel yenilen besinlerin doğru ısı koşullarında saklanıp saklanmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Dr. Soysal, ''Eğer dışarıda yemek zorunda kalıyorsanız tazeliğinden, kalitesinden emin olduğunuz besinleri yemeye çalışın. İçeriğinin en olduğunu bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz yerlerden, bunları almayın ve tüketmekten kaçının'' önerisinde bulundu.

'HAZIR KIYMA ALMAYIN'

Bunun dışında yeşil sebze ve meyvaların da iyi yıkanması gerektiğine işaret eden Dr. Soysal, ''Karın ağrısı, bulantı kusma, ishal, terleme, ürperme, ateş yükselmesi ve halsizlik besin zehirlenmesinin görülen en belli başlı belirtileridir. Bunlardan bir veya birkaçı ortaya çıktığında, bir besin zehirlenmesi ihtimalini akılda bulundurarak doktora başvurmakta fayda var'' diye konuştu.

Haseki Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Klinik Şefi Dr. Özcan Nazlıcan da, besin zehirlenmelerinin genelde 1-6saat sonra ortaya çıktığını belirterek, güvenilen, bildik yerlerden alışveriş yapılması önerisinde bulundu.

Dr. Nazlıcan, ''Özellikle konserve yerken hava yapıp yapmadığını kontrol edin. Yapıyorsa gaz oluşmuş demektir, yemeyin. Yine kasaplardabekletilmiş hazır kıyma almayın. Çektirerek alın'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!