Sıcaklar Kızılırmak'ı kuruttu

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklar Kızılırmakı kuruttu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 14:25

Bunaltıcı sıcaklar sağlığı tehdit ederken, Nevşehir'in Avanos ilçesinde ise kuraklık nedeniyle Kızılırmak kurumaya başladı. Kuruyan bölümler futbol sahasına dönüştü.

Haberin Devamı

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık ve nem bunaltıcı bir havaya dönüştü. Yurdun bir çok bölümünde insanlar serinlemek için kendilerini deniz ve ırmaklara atıyor. Ancak Nevşehir'in Avanos ilçesinde ise durum tersine işledi. İlçeden geçen Kızılırmak Havzası kurumaya başlarken, kuruyan bölümler piknik alanı, top sahası ve çocukların oyun alanına dönüştü.

KLİMA HASTALIĞINA DİKKAT
Uzmanlar halk arasında klima hastalığı olarak bilinen Lejyonella hastalığına karşı uyarıda bulundu. Sadece klimalarda değil, sıcak su tank musluklarında, duş başlıklarında, termal kaplıcalarda da bulunan, özellikle su tesisatlarının ölü boşlukları, suyun durgun olduğu ortamlarda çoğalan bakterinin solunum yoluyla alınmasıyla hastalığın görüldüğünü belirten uzmanlar Lejyonella'nın özellikle 50 yaş üzerinde sigara, alkol kullanan erkekleri tehdit ettiği belirtiliyor.

BELİRTİLERİ

Hastalık 38.5 dereceden yüksek ateş, balgam, ishal, başağrısı, öksürük, göğüs ağrısı gibi belirtiler gösteriyor. 50 yaşından büyük erkekler, kronik akciğer (astım, anfizem, bronşit gibi) rahatsızlıkları olan, sigara, alkol kullanan, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler risk grubunu oluşturuyor. Hastalık, kan, balgam ve idrar tetkikleriyle tanımlanıyor ve antibiyotikle tedavi edilebiliyor.

Türkiye'nin en büyük ırmaklarından olan ve ortasından geçerek ikiye, köprüleri ile dörde böldüğü Nevşehir'in Avanos ilçesinden geçen Kızılırmak'ın suyunun büyük bölümü, hatalı kullanım, aşırı sıcaklık ve buharlaşma sonucu azaldı. Bu azalma ile bugüne kadar onlarca can alan Kızılırmak'ın büyük bölümünde önce su çekildi. Daha sonra bu bölümler kurudu. Kuruyan bölümlerde önce insanlar piknik yaptı. Piknik yapanları gören bazı tesis sahipleri ise, "Burası bana ait" deyip, Kızılırmak'ın kuruduğu bölümleri sahiplendi. Bu arada çocuklar ve gençler takımlar kurup top oynamaya başladı.

Avanos Belediye Başkanı Seyhan Duru, Kızılırmak üzerine kurulan Yamula Barajı ve çevresinde yaptıkları incelemeye dikkat çekerek "Bu bölgede halk  suyu yanlış, bilinçsiz ve sulamada kullanıyor. Sonuçta Kızılırmak'ın büyük bölümü kuruyor. Bu tehlikeli durum. Suyun yanlış ve bilinçsiz kullanımına karşı  önlem alınmalı" dedi.

Belediye Başkanı Duru, hava sıcaklığının gölgede 37 dereceye  ulaştığı ilçede, gençlerle birlikte Kızılırmak’da futbol oynadı.

AŞIRI SICAK 11 MAHKUMU HASTANELİK ETTİ

Eskişehir’de aşırı sıcak, Yarı Açık Cezaevi’nde kalan mahkumları da etkiledi. Yarı Açık Cezaevi’nde kalan  mahkumlardan, Ramazan Keskin, Halil Gerim, Köksal Akgün, Tamer Akalın, İbrahim Altun, İsa Küçükölçek, Halil Bölükbaşı, Edip Baysal, Asım  Topaloğlu, Murat Bilecan ve Nasuh Çelik adlı mahkumlar aşırı sıcak nedeniyle rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı.

SERİNLEMEK İÇİN DENİZE GİREN 18 KİŞİ BOĞULDU

Haftasonu ve bugün toplam 12 kişi serinlemek için girdikleri suda boğuldu ve bir kişi kayboldu.

Antalya’da, aşırı derecede alkol aldıktan sonra denize giren Yüksel Şahin, İstanbul Şile sahillerinde Nurettin  Odabaşı (25), Sahilköy’de Ozan Bıçak (14) ve Sofular Köyü’nde de Osman Yıldız (45), Rize’nin İyidere ve Derepazarı ilçelerinde, Mahmut Engin (72) ve Emrah Sivrikaya (14), İstanbul Fatih Yenikapı’da Süleyman Topuz (23), İzmir’in Çeşme İlçesi’nde Nazimiye Gülpınar (76), Aydın’ın Germencik İlçesi’ne bağlı Hıdırbeyli  Beldesi’nde, Salih Özsavran (15), Tekirdağ’ın Yeniçiftlik beldesinde Onur Demirkol (17), Tamer Zurnacı (18) ve Özcan Gül (18), Malatya’nın Yazıhan İlçesi’nde Nurgül Bulut (8), Zonguldak’ın Devrek İlçesi’ne bağlı Pelitli  köyünde, Emre Aldıbaş (3), Edirne’nin Enez İlçesi’ne bağlı Vakıfköy’de Kemal Tuncalı (23), Sivas’ın Koyulhisar İlçesi’nde Nuri Demir (19), Giresun’un Piraziz İlçesinde Erdem Bayrak ve Sakarya’nın Kocaali İlçesi’nde, Aydın Uyar (34) serinlemek amacıyla girdikleri deniz, göl ve gölette can verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!