Siber casusluk aleti

Güncelleme Tarihi:

Siber casusluk aleti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 01:42

NATO’da siber güvenlik elçisi olarak görev yapan Kenneth Geers, 2017’de siber savaşların hızlanacağını, sosyal medyada askeri anlamda psikolojik operasyon başlayacağını söyledi. Geers, ABD’de Nesnelerin İnterneti (IoT) üzerinden yapılan siber saldırılara da dikkat çekerek, “Tost makineleri ve mikrodalga fırınlar, yaygın kullanılan casusluk araçları olacak” dedi.

Haberin Devamı

İnternette sunduğu güvenlik çözümleriyle dikkat çeken Comodo’nun kıdemli araştırmacısı, Kenneth Geers, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada 2017’de siber güvenlik alanında yaşanması muhtemel gelişmeleri şöyle özetledi:

TRUMP YA TWITTER’I BIRAKACAK...: Nesnelerin interneti, uluslararası askeri bilgi ve istihbarat hacker’ları için patlama merkezi haline gelecek. Tost makineleri ve mikrodalga fırınlar, yaygın kullanılan casusluk araçları olacak. Robotlara ne gibi haklar tanıyacağız? Kanunlarımızca nasıl korunacaklar? Siber alanda neyi sansürleyebiliriz? Siber alanda milli egemenliği nasıl tanımlıyoruz? Bunu hukuki olarak nasıl uygulayacağız? Ulus-devlet hacker’lar için hangi kritik ulusal altyapılar, yasak bölge olacak (finans sektörü, elektrik)? Ya Beyaz Saray Başkan Trump’ı Twitter’dan çıkmaya zorlayacak ya da Başkan Trump, kontrol edemediği için Twitter’ı kapatmaya çalışacak.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYAYA ASKERİ OPERASYON: Psikolojik operasyonlar dönemi başlayacak. Askeri anlamda, özellikle sosyal medya platformlarına odaklanan yeni bir psikolojik operasyonlar (PSİKOP) dönemi başlayacak.

OTORİTER REJİMDE DEVRİM: Otoriter rejimle yönetilen bir ülkede, hatta belki Rusya, Çin, İran ya da Kuzey Kore’de, internetin getirdiği hızlı bir devrim yaşanacak. İnternet gergin vatandaşların eline çok büyük güç veriyor ve bu, dinamik, tahmin edilmesi güç bir siyasi ortamın oluşmasına yol açıyor. Bu durum otokratik rejimlerin internet üzerinde büyük bir baskı kurmalarına sebep olacak. Bu da en azından kısa vadede, tüm vatandaşlar için vahim sonuçlar doğuracak.

SEÇİMLER NASIL KORUNACAK: Gelecek seçimleri, e-devlet hizmetlerini ve dijital toplumu koruma yöntemleri 2017’de çok tartışılacak. Siber silah kontrolüne yönelik ilk gerçek girişimlere şahit olacağız. Dünya büyük bir hızla Sanal Gerçeklik (SG) dünyasına dönüşecek ve suçlar, casusluk, devrimler ve savaşlar, bu yeni dünyada var olmaya devam edecek.

SİBER ALANDA SAKLANMAK: Her yere sirayet eden, nesneleri birbirine bağlayan Nesnelerin İnterneti ve stratejik trafik analizi, siber alanda saklanmayı herkes için güç hale getirecek. Bu nedenle anonimlik, sıcak bir gündem maddesi olacak. Aynı sebepler demokrasiyi de olumsuz etkileyecek: Eğer sizinle ilgili her şey zaten biliniyorsa, verdiğiniz oyu nasıl gizli tutacaksınız?

Haberin Devamı

Siber silah kontrolüne tanık olacağız. Bilgisayar kodları seçimleri etkileyebilir mi? Kesinlikle, evet. Siyasi etki operasyonları, seçim sandıklarını hacklemekten daha kolaydır, ispatlanması da zordur.

TERÖRİST HACKER’LAR: Siber alandaki barış ortamı, internet üzerinde hâkimiyet kurma isteği yüzünden sürekli bir savaş ortamı şeklinde seyredecek ve NATO’nun ötesindeki ordular bunu keşfedecek. Bu durum, kritik ulusal altyapılardaki internet güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğuracak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!