SGK'yi 10 milyon TL dolandıran çete çökertildi

Güncelleme Tarihi:

SGKyi 10 milyon TL dolandıran çete çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2009 15:03

TÜRKİYE genelindeki 9 ilde, ölü, alkol bağımlıları ve kimsesizler üzerine kurdukları paravan şirketler aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) 10 milyon TL dolandıran çete çökertildi, operasyonda 38 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, yaptıkları uzun süreli istihbarat çalışmaları sonucunda, kurulan paravan firmalar üzerinden vatandaşların usulsüz şekilde sigortalı gösterilip sağlık hizmetlerinden faydalandırıldıklarını, bu şekilde SGK'nın dolandırılarak devletin zarara uğratıldığını tespit etti. Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatları doğrultusunda geçen cuma günü, Ankara başta olmak üzere Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Konya, Manisa, Mersin ve Muğla'da ‘Köşe’ adı verilen eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi.

Operasyonlarda 38 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerin ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda farklı miktarlarda çek, senet, mevduat hesabı defterleri, tanzim edilmiş ve edilmemiş para makbuzları, 16 masaüstü bilgisayar, 4 dizüstü bilgisayar, 4 flash bellek, 43 değişik firma ve şahıslara ait kaşe, fatura koçanları, kesilmiş fatura ile irsaliyeli faturalar ve değişik firmalara ait şirket evrakları ele geçirildi.

ÇAYCIYI ŞİRKET YETKİLİSİ GÖSTERDİLER

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen zanlılar sorgulamalarında, ölüler, alkol bağımlıları ya da kimsesizler adına paravan şirket kurdukları, bu şirketlerin hiçbir şekilde vergi ve SGK primlerini ödemedikleri, sık sık adres ve şirket ortağı değiştirdikleri ifade ettiler. Bu arada çete tarafından kurulan paravan şirketlerin yetkilileri ise aralarında çaycıların da bulunduğu genelde eğitim ve gelir düzeyi düşük kişiler olduğu öğrenildi. Şirketler üzerinden SGK haklarından faydalanmak isteyen 1800 kişinin para karşılığında usulsüz olarak SGK'lı yapıldığı, bulardan yaklaşık 1300'ünün sağlık karnesi alarak sağlık hizmetlerinden 610 bin 937 TL’lik faydalanmalarının sağlandığı, paravan firmalardan sigortalandırılan kişilere ölüm parası, yetim aylığı ve iş göremezlik için SGK'dan 859 bin 274 TL 97 kuruş ödenek alındığı kaydedildi. Bu kişilerin, ayrıca paravan firmaların 6 milyon 120 bin 310 TL 61 kuruş vergi borcu, 2 milyon 432 bin 275 TL 77 kuruş SGK pirim borcu olmak üzere devleti yaklaşık 10 milyon TL zarara uğrattıkları öğrenildi.

Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan 38 zanlıdan 14'ü Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla Emniyet'ten serbest bırakılırken, aralarında 5 muhasebecinin de bulunduğu 24 kişi, ‘SGK'yi dolandırarak devleti zarara uğratıkları’ suçlamalarıyla Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

17’Sİ TUTUKLAMA İSTEMİYLE MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Adliye'ye sevk edilen 24 zanlı, Adalet Sarayı'nda Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından sorgulamaları tamamlanan 24 kişiden 17'si tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilirken, 7'si ise serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!