Sezer'in onayına iptal

Güncelleme Tarihi:

Sezerin onayına iptal
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kritik konulardaki KHK'ları geri çeviren Cumhurbaşkanı’nın onayladığı Yetki Yasası, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Hükümet artık KHK yerine yasa çıkarmak zorunda.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Anayasa'ya uygundur diye Meclis'ten çıktığı şekliyle aynen imzalayıp yürürlüğe girmesini sağladığı, hükümete çok geniş alanda Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi veren Yasa'yı iptal etti. Anayasa Mahkemesi, Yetki Yasası'nı iptaline ‘‘Hükümete yetki devri Anayasa'ya aykırı’’ gerekçesini gösterdi.

Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki KHK krizinin yaşanmasına da neden olan Yetki Yasası'nın iptali, hükümette şok yarattı. Hükümet, Yetki Yasası'na dayanarak çıkardığı KHK'ları, TBMM'de yasa haline getirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı, Yetki Yasası'nı onaylarken buna dayalı KHK'lardan ikisini, ‘‘Anayasa'ya aykırı’’ gerekçesiyle iptal ederken, 20 kadar KHK'yı da imzalayıp yürürlüğe girmesini sağlamıştı.

ÜÇE KARŞI SEKİZ OY

İptalle, hükümetin 6 Ocak 2001'e kadar Yetki Yasası'yla elde ettiği KHK çıkarma yetkisi de son buldu.

İptal kararı ile daha önce çıkan KHK'lar geçerliliğini yitirmeyecek. Ancak yürürlüğe giren KHK'larla ilgili davaların açılması halinde, otomatik iptalleri gündeme gelecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, yurtdışında olduğu için dünkü toplantıya Başkanvekili Haşim Kılıç başkanlık yaptı. Bumin'in yerine ise en kıdemli yedek üye sıfatıyla Samia Akbulut girdi. İptal kararı üçe karşı sekiz oyla alındı.

İPTAL GEREKÇESİ

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını, daha önceki içtihatları ışığında, ‘‘KHK çıkarma yetkisinin kullanılması ve süreklilik kazandırılması, yasama yetkisinin devridir. Anayasa'ya aykırıdır’’ gerekçesine dayandırdığı belirlendi. Yüksek Mahkeme'nin, iptal gerekçesi, Sezer'in, KHK'ları iade gerekçelerinde çizdiği Anayasal çerçeve ile parelellik taşıyor.

Yürürlüğe giren KHK'ler geçerliliğini sürdürecek ancak bu kararlar, hukuki dayanaktan yoksun duruma gelecek. Bunlarla ilgili bir dava açılması halinde otomatik olarak iptal edilecekler.

İŞTE İPTAL KARARI

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, 4588 sayılı ‘‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat Görev ve Yetkilerine İlişkin Konularla Kamu Personeli arasındaki Ücret Dengesizliklerinin Giderilmesi ve Kamu Mali Yönetiminde Disiplinin Sağlanması İçin Yapılacak Düzenlemeler Hakkında Yetki Kanunu’’ dün 2.5 saat süren bir görüşmeden sonra iptal gerekçelerini de açıkladı. Haşim Kılıç, Yetki Yasası'nın ‘‘Amaç ve Kapsamı’’ düzenleyen 1. maddesi ile ‘‘İlkeler ve Yetki Süresini’’ düzenleyen 2. maddesinin iptal edildiğini söyledi. Kılıç, yasanın yürürlük ve yürütme maddelerinin de uygulama olanağı kalmadığı için iptal edildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!