Sezer'in genel af korkusu

Güncelleme Tarihi:

Sezerin genel af korkusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üç gündür incelediği af yasasıyla ilgili iki ana konuda karar vermekte zorlanıyor.

Sezer, af yasasının Anayasa Mahkemesi'nce verilen iptal kararı ışığında hazırlanan ve tüm düşünce suçlularını kapsayacak şekilde genişletilen ‘ceza ertelemesi’yle ilgili bölüme sıcak bakarken, ‘şartlı tahliyeyle’ ilgili bölüme ise ‘eşitsizlik yarattığı’ gerekçesiyle karşı çıkıyor. Ancak Anayasa'ya göre ‘kısmi veto’ hakkı bulunmayan Sezer, içine sinmeyen bir maddeyi, hatta bir fıkrayı bile veto etse, yasanın Meclis'te tümüyle ele alınması gerektiğinden, çok zor bir tercihle karşı karşıya kalacak.

Sezer'in, yasayla ilgili en büyük ikinci endişesinin, ‘ceza ertelemesi’ konusunda yeni bir düzenleme yapılmaması halinde; bunun 12 Ekim 2001'de üst sınırı 12 yıl olan bütün suçlar için bir genel affa dönüşmesi olasılığından kaynaklandığı belirtildi. Hükümet de önce bu konuda ayrı bir tasarı hazırlamış, ancak Meclis'te son anda süpriz bir şekilde, ‘şartlı tahliye’ tasarısı ile ‘ceza ertelemesi’ tasarısıni birleştirip tek bir af yasasına dönüştürmüştü.

Sezer sonuçta, ya ‘‘içine sinmediği halde ceza ertelemesinin hatırına şartlı tahliyeyi de kabul etmek’’, ya da ‘‘yine içine sinmediği halde şartlı tahliyeyi önlemek için ceza ertelemesini de veto etmek’’ gibi zor bir tercihle karşı karşıya kaldı.

Yakın çevresine, ‘‘Ciddi eşitsizlikler içeriyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararları ortada, onların altında benim de imzam var. Bu şekilde çıkarsa, yine iptal edilebilir’’ görüşünü dile getiren Sezer'in, böyle bir affın, ‘‘vicdanları rahatsız edeceği’’ görüşünde olduğu öğrenildi.

Sezer'in, veto eğiliminin ‘‘ağır bastığı’’ ve gerekçelerini ayrıntılı bir şekilde kamuoyuna açıklayacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!