Sessiz katil tansiyona dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sessiz katil tansiyona dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Klinik belirtileri az, silik veya hiç olmadığı için ‘‘sessiz katil’’ olarak adlandırılan tansiyonun, ancak yüzde 5'inin nedeninin belli olduğu bildirildi.

Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu ve Hipertansiyonla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Remzi Önder, hastalığın klinik belirtilerinin az olması nedeniyle genellikle bilinmediğine dikkati çekerek 20 yaşını geçen kişilerin yılda en az 4-5 kez tansiyonlarını ölçtürmeleri gerektiğini söyledi. Prof. Önder, yetişkinlerde tansiyonun büyük 140, küçük 90 ve üzerinde çıkması halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Prof. Önder, Türkiye'de tansiyonla ilgili geniş çaplı bir tarama olmadığını, Ege Bölgesi'nde yaptıkları taramalarda, yetişkinlerde yüzde 18-20 oranında tansiyona rastlanıldığını kaydetti. Tansiyonun kişi üzerindeki etkisinin farklı olduğunu belirten Prof. Önder, hastalığın öldürücü ve ciddi hasarlara yol açtığını, bu nedenle vatandaşların hastalık konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi. Prof. Remzi Önder, hastalığın en belirgin özelliğinin ensede tutukluk, baş ağrısı, baş dönmesi, burun kanaması, uykusuzluk ve sinirlilik olduğunu anlatarak tansiyonun kalp ve kroner hastalığını çabuklaştırdığını, felç ve böbreklerde bozukluk ile gözde körlüğe neden olabildiğini söyledi.

Önder, Türkiye'de en yaygın hastalıkların başında tansiyonun geldiğini, yaklaşık 10-12.5 milyon kişinin tansiyon hastası olduğunu bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!