Serinletici giysi üretildi

Güncelleme Tarihi:

Serinletici giysi üretildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Avustralyalı bilimadamları, kavurucu, yakıcı ve bunaltıcı sıcak ortamlarda görev yapmak zorunda olan askerler ve acil yardım ekipleri görevlilerini serin tutacak giysi geliştirdi.

İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Sanayi Araştırma Teşkilatı'ndaki (CSIRO) araştırmacılar tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü serinletici giysi, bir tür giyilebilir buzdolabı işlevi görecek.

Vücudun terleme yoluyla serinlemesini önleyen nükleer, biyolojik ya da kimyasal silahlara karşı koruyucu üniformaların altına giyilebilecek şekilde tasarlanmış serinletici ve hafif giysi, kullanıcının 35 santigrad derecenin üzerindeki sıcak ortamlarda dört misli daha uzun süre çalışabilmesine imkan verecek.

CSIRO Termal ve Akışkan Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Pratish Bandopadhayay'ın verdiği bilgiye göre, serinletici giysi, vücut ısısını buhar dolu delikler kanalıyla toplayıp, ince bir boruyla, buharlaştırıcı serinletici ısı değiştirici yardımıyla atmosfere aktarıyor.

Avustralya Savunma Bilimi ve Teknolojisi Örgütü'nün (DSTO) yardımıyla geliştirilen serinletici giysinin, sıcak, tehlikeli ortamlarda çalışan askerler, itfaiye erleri, madenciler ve tehlikeli kimyasal atık ve döküntüleri temizlemekte görevlendirilenler tarafından kullanılması bekleniyor. (a.a)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!