Şeriat alarmı

Güncelleme Tarihi:

Şeriat alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aşırı dincilerin 6 Kasım'da eylem çağrısı, devleti harekete geçirdi. İçişleri Bakanlığı, eylemler ve olası provokasyonlar için valilikleri uyardı. YÖK de izin ve ildışı görevlerini iptal ederek 6 Kasım'da tüm rektörlerin görev başında olmasını istedi.

Aşırı dinci Akit Gazetesi'nin, YÖK'ün kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım'da, ‘Türban yasağını protesto’ adı altında eylem çağrısı yapması, YÖK, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları’nı harekete geçirdi. Üniversitelerle, başta imam-hatipler olmak üzere tüm lise ve dengi okullarda, ‘6 Kasım alarmı’ verildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan 80 ilin valisine, ‘korsan yürüyüş’ ve eylem uyarısı yapıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de, YÖK'ün 17'nci kuruluş yıldönümünde yapılacak protesto eylemleri ve provokasyonlar konusunda tüm rektörleri uyardı. Gürüz, rektörlerin izin ve ildışı görevlerinin iptal edildiğini de bildirdi. Üniversitelerin 1999 yılı bütçe görüşmeleri için 6 Kasım'da Ankara'da toplanmayı planlayan rektörlere, ‘‘Bütçe görüşmesine gelmeyin’’ diyen Gürüz, ‘‘Bütçe görüşmesine yardımcılarınızı gönderin. Sizler, 6 Kasım'da üniversitede ve görev başında bulunun’’ talimatı verdi.

EYLEMCİYE İHRAÇ

Gürüz, ayrıca, rektörlerden, tüm fakülte ve yüksekokullarda da gerekli önlemleri almalarını istedi. 6 Kasım'da, okula gelmeyenlerin yoklamalarla tespitinin önemli olduğunu belirten Gürüz, aynı gün yapılacak eylemlere de dikkat çekti. Gürüz, rektörlere, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ni anımsatarak, ‘‘Boykot ve eyleme katılan öğrencilerin yanı sıra öğretim üyesi ve personel için disiplin yönetmeliğini çalıştırın’’ dedi.

Yönetmelik, türban dahil siyasi eylemlere katılan öğrencileri, ‘disiplin suçu işlemiş’ sayıyor. Bu tür eylemlere sürekli katıldıkları belirlenen öğrenciler hakkında, ‘ihraç’ cezası da öngörülüyor.

LİSELERE DE UYARI

Üniversitelerin yanı sıra tüm lise ve kolej öğrencilerine de çağrı yapılan ‘türban yasağını protesto eylemi’ için Milli Eğitim Bakanlığı da illeri uyardı. 6 Kasım günü, eyleme katıldıkları için okula gelmeyen öğrenci, öğretmen ve personelin tespiti istendi. Öğrenciler hakkında Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'nin uygulanacağı bildirildi. Yönetmelik, protesto eylemine katılan öğrencilere, ‘örgün öğretimden çıkarma’ cezası verilmesi hükmünü taşıyor.

FP'den eyleme destek

Erciyes ve Malatya İnönü Üniversitesi'de türban gösterileri dün de sürdü. Erciyes Üniversitesi'nde yaklaşık 300 türbanlı öğrenci derslere girmedi. İnönü Üniversitesi'nde de türbanlı öğrenciler derslere girmiyor. FP Kayseri Kadın Kolları Başkanı Nevin Akyurt eylemcilere bir buket çiçek vererek destekte bulundu. İnönü Üniversitesi'nin kampusunda toplanan bir grup öğrenci, slogan atarak yürümek istedi, jandarma grubu dağıttı. Bazı öğrencilerin de derslere girmemeleri konusunda tehdit edildikleri öne sürüldü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!