Serebral Palsi Günü ne zaman? Serebral Palsi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Serebral Palsi Günü ne zaman Serebral Palsi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2019 12:16

Serebral Palsi Günü her yıl olduğu gibi bu yıl da unutulmadı. Bu yıl Dünya Serebral Palsi Günü kapsamındaki etkinlik ile İstanbul’un sembol eserlerinden olan tarihi Galata Kulesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü yeşil renkte aydınlatılacak. Peki, Serebral Palsi (SP) nedir? Serebral Palsi Günü ne zaman?

Haberin Devamı

Serebral palsi (SP) beynin bir grup nörolojik bozukluklarını içeren geniş bir terimdir. eyin felci olarak da bilinen Serebral Palsi, çocuklarda özellikle bebeklik döneminde beyin ve vücudun irtibatını bozan bir hastalık olarak biliniyor. Hayat boyu süren bir durumdur ki beyin ve kaslar arasındaki iletişimi etkileyerek vücudun hareket ve duruşunda kalıcı bir eşgüdüm bozukluğuna yol açar. SP, beyinde oksijen açığına yol açan bir olayın sonucu olabilir. 

Yaşam boyu sürüyor, yaşlılıkta artıyor

Yaşam boyu devam eden bu hastalık sürecinde disabilitenin yaşlanma ile arttığı bilinmektedir. Bunun en önemli nedeni beyindeki hasara bağlı kas tonusu değişiklikleri, denge sorunları, güç kaybı ve seçici hareket yetersizliği gibi birincil sorunların neden olduğu kontraktürler ve kemik deformiteler gibi ikincil sorunlardır. Ayrıca epileptik nöbetler, yutma sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan beslenme bozuklukları, görme ve işitme sorunları da hem başlangıçta ve hem de ilerleyen süreçte artmış disabilitenin önemli nedenleridir.

Haberin Devamı

Serebral Palsiye Neler Yol Açar?

Birçok SP vakasının nedeni bilinememektedir. Ne zaman ki motor işlevleri düzenleyen beyin alanlarının gelişiminde bir anormallik veya hasar gelişir, o zaman bu bozukluk meydana gelir. Yaklaşık her 1000 canlı doğumun 2 – 3’ünde meydana gelir. Risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

Prematürite.
Çok düşük doğum ağırlığı (Özellikle 1000 gramın altındaki bebekler).
Virüsler.
Hamilelik sırasında ilaç veya madde bağımlılığı.
Enfeksiyon.
Beyin kanaması.
Travma.
Travma veya doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar.

Serebral Palsi Günü ne zaman?

Dünyanın 50 farklı ülkesinde her yıl ekim ayının 6’sında anılan Serebral Palsi Günü’nde çeşitli farkındalık çalışmaları yapılıyor. Filizlenme, büyüme ve yaşamın yenilenmesi anlamına gelen; aynı zamanda Serebral Palsi’nin rengi olan “yeşil” ile bilinirliği artırmak için 6 Ekim’de yeşil giyinebilir, çevrenizi yeşil ışık ile aydınlatalabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!