Şener: Hiç kimse akaryakıt kaçakçılığı yapamayacak

Güncelleme Tarihi:

Şener: Hiç kimse akaryakıt kaçakçılığı yapamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 17:17

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “Petrol Piyasası Kanunu yürürlüğe girdikten sonra, Türkiye'de hiç kimse akaryakıt kaçakçılığı yapamayacaktır” dedi.

TBMM Genel Kurulunda, petrol kaçakçılığıyla ilgili gündemdışı konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik'e Hükümet adına yanıt veren Şener, Türkiye'de 1990'lı yıllardan itibaren araç sayısında artış olmasına rağmen, petrol tüketiminin gerekli oranda artmadığını belirtti.

Şener, 2006 yılındaki akaryakıt satışlarının 2005 yılına göre yüzde 6'lık fazlalık gösterdiğini, ulusal marker uygulaması da dikkate alındığında, bu yıl oranın yüzde 30 artmasının öngörüldüğünü bildirdi. Petrol kaçakçılığıyla mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Şener, “Çünkü kaçakçılıkla mücadele, namuslu vatandaşların hukukunu korumak için gerekli” dedi.

Türkiye'nin, değişik ülkelerden petrol ithali yaptığını, bu ülkelerle, petrol miktarlarına yönelik karşılıklı teyitlerin gerçekleştirildiğini ifade eden Şener, bu kapsamda 50'ye yakın ülkeye yazı yazıldığını, bunlardan 36'sının, Türkiye'ye petrol çıkışıyla ilgili veriler gönderdiğini bildirdi. Şener, bu sayede Türkiye'ye giriş yapan petrolün karşılaştırıldığını dile getirerek, şunları söyledi: “2.5 yıllık sürede, 36 ülkenin kayıtlarına göre, Türkiye'ye gönderilen petrol miktarı, değer itibariyle 28 milyar dolardır. Ülkemiz kayıtlarına göre ise giren petrolün değeri 9.3 milyar dolardır. Yani 2.5 yıllık dönemde 18.7 milyar dolarlık fark vardır. Bu süre içerisinde ortalama yıllık fark, 7.5 milyar dolardır. Bu da Türkiye'ye giriş yapan petrolün, tamamiyle yasal yoldan girmediğini gösteriyor. Bu teyitler yapılmıştır.”

“KİMSE KAÇAKÇILIK YAPAMAYACAK”

Şener, ulusal marker uygulamasıyla, kaçak petrolün tespitinde hiçbir zorluk kalmadığını ifade ederek, petrol kaçakçılığıyla ilgili geçen hafta TBMM'de kabul edilen kanunu getirdiklerini anlattı. Bu kanunla, petrol kaçakçılığının mümkün olmadığı bir sistem getirildiğini belirten Şener, “Sektörde faaliyet yapan herkesin şimdiden tedbir alması, bütün çalışmalarını bu yasal düzenlemeye göre ayarlaması ve bu yasaya intibak etmesi gereklidir. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra, Türkiye'de hiç kimse akaryakıt kaçakçılığı yapamayacaktır” diye konuştu.

Şener, hukuk düzenini zorlayanların, kayıtdışılığı artıranların, yasal yükümlülükler dışına çıkanların ve ülkeye kaçak petrol sokanların, bu sistem karşısında mağdur olacağını bildirdi. Tüm çabalarının, dürüst vatandaşların kazanması olduğunu dile getiren Şener, bu anlayış doğrultusunda düzenlemeler yapıldığını söyledi.

KERBELA OLAYI ANILDI

Bu arada, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, Aşure Günü ve Hazreti Hüseyin'in katledilişinin yıldönümü nedeniyle gündemdışı söz aldı.

Yılmazcan, tarih boyunca pek çok kişi ve grubun bu olayı kullandığını belirterek, “Mezheplerarası çatışma, İslam'a aykırıdır. Yezidi'nin attığı nifak tohumu, bugün etkisini Irak'ta gösteriyor. Saddam'ın Şiilerle ilgili bir davadan yargılanması ve Şiiler tarafından da idam edilmesi, Sünnileri kışkırtmaya yöneliktir. Kerbela olayı, Müslümanları birleştiren bir olay yapılabilir. Bunun yolu da Kerbela'yı iyi anlamaktan geçer” diye konuştu.
CHP'li Gülçiçek ise Kerbela olayını, “İslam tarihinin en kanlı katliamı” olarak nitelendirerek, bu olayın derin izler bıraktığını kaydetti. Türkiye'de kayıtlı 77 bin 300 cami bulunduğunu dile getiren Gülçiçek, 900 civarında da kültür merkezi olarak kabul edilen cemevi bulunduğuna dikkati çekti. Gülçiçek, Alevi-Bektaşi vatandaşların inançlarının yok sayılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Birleşimi yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil de Hazreti Hüseyin ile birlikte Kerbela şehitlerini rahmetle andıklarını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!