Şener’ciler Yazıcıoğlu’nu gönderecek

Güncelleme Tarihi:

Şener’ciler Yazıcıoğlu’nu gönderecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 01:12

SİVAS’ta seçim iklimini iki isim dalgalandırıyor: Abdüllatif Şener ve Muhsin Yazıcıoğlu. Şener’in aday olmama kararı, Sivas seçmenini üzmekle kalmamış; ezberini de bozmuş. Emekli Niyazi Çelik, "Latif Bey’i kaçırmaları, sadece Sivas değil, memleket için kayıptır. Oyum AKP’nindi. Ama bu durumda Muhsin Bey’e" diyor.

Her seçim dönemi adayların ilk uğrak yerlerinden biri olan ’Çerkez’in Kahvesi’ndeyiz. Kuyumcu Mehmet Çilek, AKP’nin oyunu artıracağından çok emin: "Hangi cumhurbaşkanı için 367 arandı? Hukuk siyasete alet edildi. Muhsin Bey olmasaydı, AKP’ye 6 garantiydi."

Masada tansiyon biraz yükseliyor. Emekli Arif Seferoğlu heyecanla, "AKP’nin 3’ten fazla şansı yok! Çünkü Erdoğan bu memlekete tek gözüyle bakıyor" diyor. Uzun saçları, baştan aşağı siyah giysileriyle rock şarkıcısı gibi duran Tahsin Sırsaklar uğruyor masamıza. Mühendislik öğrenimi gören Tahsin, "Erdoğan, bu ülkede Türklüğü ve Müslümanlığı ayaklar altına aldı. Dürüst tek lider var, o da Devlet Bahçeli. Çuval olayını unutmadık" diyor.

ADAY LİSTESİNE ÖFKE ’Şener depremi’nin ardından kesinleşen listeler, hayal kırıklığını derinleştirmiş. AKP’li seçmen, Başbakan Erdoğan’a kızgın. İlk sıradaki Mustafa Açıkalın için, "İstanbul’da yaşar. Buraya gelip gitmez" diyorlar. Dahası, milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın ismi bile yeterli coşkuyu yaratamamış.

ONURLU DIŞ POLİTİKA
Bıçakçılar Çarşısı’nda Kadir Taşpınar’ın küçük atölyesindeyiz. Kadir Usta, yeni tamamladığı et bıçağını tornada bileylerken, "Enflasyon düştü, iyi hoş. Ama Amerika, Irak’ta ikinci İsrail yaratıyor. Türkiye’nin yüzünü yere baktırıyorlar" diyerek ekliyor: "Dışarı politikamız İran kadar bile seviyeli değil. Ben ekmeğimin yarısını vermeye hazırım. Yeter ki dışarıda güçlü, onurlu olalım."

ESNAF ENFLASYONU 30 bin esnafı temsil eden Esnaf Odaları Başkanı Beşir Köksal, hükümetin esnafa verdiği sözleri tutmadığını söylüyor. Sosyal Güvenlik Reformu’yla, Bağ-Kur emeklisinden kesilen primin yükseltilmesine kırgınlık var. Köksal’ın seçim tahmini ise şöyle: "Muhsin Bey’i çok severiz. 1 ona, 3 AKP’ye, 2 de CHP’ye gider."

ALEVİLER İŞARET BEKLİYOR Cem Vakfı Başkanı Ali Rıza Kaçan’la Cemevi açılışı öncesinde sohbet ediyoruz. Cemevi’nin yanı sıra sağlık, kültür amaçlı bir mini kompleks olan yapı 1.2 milyon YTL’ye mal olmuş. Kaçan, paranın tamamını vatandaştan makbuz karşılığı topladıklarını, yarısına yakınını da ’Sünni’lerin verdiğinin altını çiziyor. "Alevilerin oy deposu görüldüğü dönem geride kaldı" diyen Kaçan, seçim için işaret beklediklerini açık açık söylüyor.

Nabız yokladığımız gün, Sivas’ta DP İl Başkanlığı’nın kapalı olduğunu da not düşelim.

2002’de 6 milletvekili çıkaran AKP’nin, 5 milletvekilliğini alması mümkün görünmüyor. Bu sonucu en çok Şener’in yokluğu ile Yazıcıoğlu’nun bağımsız girmesi belirleyecek. Yazıcıoğlu, kuvvetle muhtemel seçilecek. Kalan 5 milletvekilliğini AKP ile CHP 3-2 ya da 4-1 paylaşabilir. MHP barajı aşsa bile Yazıcıoğlu nedeniyle pek şanslı değil. DP ise Sivas’a uzak.

Çerkez’in Kahvesi

SİVAS’ın ortasında eski bir taş yapıda hizmet veren Çerkez’in Kahvesi doğal siyaset arenası. Daha çok emeklilerin devam ettiği bu mekán, her seçim döneminde milletvekili adaylarının vazgeçilmez uğrak yerlerinden biri. Tavla ve káğıt oyunlarının girmediği bu mekánın iki önemli özelliği daha var: Kulpsuz fincanda sunulan benzersiz kahvesi ve dışarıda söylense esaslı bir kavgayı ateşleyecek sözleri, şakalaşmaya dönüştüren hoşgörü geleneği.

Eraydın AYTEKİN / DHA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!