Sele, zehir de karıştı

Güncelleme Tarihi:

Sele, zehir de karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ayazağa'daki sanayi bölgesini harabeye çeviren sel suları, kimyasal hammaddelerin bulunduğu binlerce varili de çevreye taşıdı. Sağlık Müdürlüğü, atık ve kimyasal maddelerin yeraltı sularını zehirlemesi olasılığına karşı alarma geçti.

Ayazağa Cendere Yolu'ndaki sanayi bölgesine, Kemerburgaz yönünden önceki gün kabus gibi inen sel, fabrikaların bahçelerinde depolanan binlerce kimyasal hammadde varilini bölgeye sürükledi. Binlerce metrekarelik alana yayılan ve aralarında zehirli atıkların da bulunduğu ileri sürülen variller, bölgede selden sonra yeni bir tehlikenin alarmını vermeye başladılar. Yenitekstil Sanayii Fabrikası, Eczacıbaşı Serum Fabrikası, Restaş Reçine Fabrikası, Ar Kimya Fabrikası ve Organik Kimya Fabrikalarından, çok sayıda kimyevi madde bidonunun kayıp olduğu öğrenildi. Sel felaketinin ardından şalter kapatan fabrikalar, suların yavaş yavaş çekilmesine rağmen dün üretime başlayamadılar. Cendere yolunun tam açılamaması nedeniyle, işçi sevkıyatının yapılamadığı fabrikalarda bakım onarım ve temizlik çalışmaları da ağır aksak sürüyor. Milyarlarca liralık hasar meydana gelen fabrikalar, belediyenin ve itfaiyenin ilgisizliğinden yakındı.

ÇİFTÇİ DE PERİŞAN

Sel suları, fabrikalar ve evlerin yanı sıra tarlaları da vurdu. Mısır tarlalarında ekinler, aşırı yağış ve sel suları yüzünden yere yattı, yüzlerce dönüm sebze bahçesi perişan oldu. Bölgedeki üreticinin de milyarlarca liralık zarar gördüğü bildirildi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, dün Alibeyköy'e gelerek bölgeyle ilgili bilgi aldı. Sevigen, ‘‘Tayyip Erdoğan, afetin altyapı yetersizliğinden değil, çarpık yapılaşmadan meydana geldiğini söylüyor. Oysa burası 30 yıllık bir mahalle. Tayyip'e kalan Allah'a kaldı'' dedi. Alibeyköy Mahalle Muhtarı Hıfzı Kuş ise Eyüp Belediye Başkanı'nın ilgisizliğinden yakındı.

Kimyasal atık alarmı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Ayazağa'daki fabrikaların depolarından bölgeye yayılan kimyasal maddelerin yeraltı sularını zehirlemesi tehlikesine karşı alarma geçti. Tahlil için bölgeden su ve toprak numunelerinin alındığı, 15 gün boyunca taramanın sürdürüleceği belirtildi. Bu arada, su baskınlarının yaşandığı Kağıthane, Ayazağa, Alibeyköy'de, şehir şebeke ve kaynak sularından alınan örneklerde, enfeksiyon kaynağı olabilecek patolojik bulgulara rastlanmadığı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!