'Sel felaketinin nedeni ihmal'

Güncelleme Tarihi:

Sel felaketinin nedeni ihmal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2001 00:00


Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, şiddetli yağışlarla birlikte pek çok ili vuran sel felaketinin 30 yıllık ihmalin sonucu olduğunu belirterek, ''Devlet gereken her şeyi yapacak'' dedi.

Bakan Gökalp, sel felaketinden zarar gören Osmaniye'nin Kadirli ve
Hatay'ın İskenderun ilçesini ziyaret etti.

Bakan Gökalp, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Kaymakam Günhan Sarıkaya'yı ziyaret ederek, afetle ilgili bilgi aldı. Kaymakam Sarıkaya, sel felaketi nedeniyle Arsuz beldesinde ve 9 köyde yoğun hasar olduğunu, 3 köprü ve bir menfezin çöktüğünü, halen 8 köy ile ulaşımın sağlanamadığını söyledi.

Şu an sadece 15 kişinin mahsur durumda bulunduğunu, bunlarla da telefon irtibatı kurduklarını kaydeden Kaymakam Sarıkaya, İskenderunlu balıkçıların Arsuz Çayı'nı barınak olarak kullandıklarını, sel sonucu buradaki 50 teknenin kaybolduğunu, 20 teknede ise hasar bulunduğunu söyledi.

HATAY'A AFET PROGRAMI

Sarıkaya, kurtarma ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, selden zarar gören aileler için ilk aşamada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan 75'er milyon liralık fon çıkarıldığını belirtti.

Bakan Gökalp ise en büyük tesellilerinin şu ana kadar can kaybı olmaması olduğunu belirterek, tüm Hataylılara ''geçmiş olsun'' dileğinde bulundu.

Tarım il müdürlüklerinin hasar tespit çalışmalarına başladıklarını, ancak suların çekilmesi ile sonuçların alınabileceğini belirten Bakan Gökalp, şunları söyledi:

''Hatay'da 227 bin dekar ekili alanda tahribat ve trilyonların üzerinde zarar var. Buralara hububat, narenciye, sebze ve tütün ekilmiş. Ancak, sel sonucu tamamen yok olmuş. Ayrıca, 30 büyükbaş hayvanın telef olduğu tespit edildi. Hatay Afet Etkinlik Programına alındı. Böylece zarar ziyanların tespiti ve karşılanması daha kolay olacak.''

DEVLET GEREKENİ YAPACAK

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde tahrip olan tarım alanlarını da gezen Gökalp, buğday ekili alanlara mısır ekilmesi konusunda öneride bulunarak bunun için gerekli tohum yardımının yapılacağını söyledi. Gökalp, sele ihmalin neden olduğunu belirterek şunları söyledi:

''Kadirli ve çevresindeki dağlık bölgede gerekli altyapı çalışmaları gerçekleştirilip direnaj kanalları yapılmamış. Felaket 30 yıllık ihmalin sonucu. Bunlar zamanında yapılsaydı, her su baskınında trilyonluk zararlar olmazdı. Bu kanalları en kısa zamanda açacağız ve bu felaketlerin bir daha yaşanmasını önleyeceğiz. Devlet gereken her şeyi yapacak.''

Gökalp, köylülerin içinde bulunduğu sıkıntıların yapılacak yardımlarla aşılacağını, ilk aşamada Osmaniye Valiliği emrine 100 milyar liralık kaynak aktarıldığını bildirdi.

Sel faturası 10 trilyon



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!