Şehitlerimizi andık

Güncelleme Tarihi:

Şehitlerimizi andık
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2009 15:44

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde törenler düzenlendi. Vatandaşlar, şehit anneleri babaları yakınları yurdun dört bir yanındaki şehitliklere akın etti, gözyaşı döktü.

Haberin Devamı

KAHRAMANLARIN GÖZ YAŞARTAN ANILARI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/anma_gun_yurek.jpghttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/canakkale_1.jpg











Iğdır'da Zübeyde Hanım Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önünde Şehit Mehmet Çavuş Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı atışıyla devam etti.

Tören, Iğdır Valisi Saffet Karahisarlı, Garnizon Komutanı Muharebe Kurmay Albay Ahmet Can Çevik, Belediye Başkanı Nurettin Aras ve şehit yakınlarının, Şehit Türkler Anıt ve Müzesine karanfil bırakmasının ardından Kültür Sarayı Konferans Salonu'nda devam etti.

5. Hudut Alay Komutanlığı'nda Piyade Binbaşı Tacettin Tınaz, törende, Çanakkale Savaşı'nın Türk ve dünya tarihinde ender rastlanan bir savaş olduğunu söyledi.

Türk askerinin, devrin en güçlü donanmasını ve ordularını, her türlü imkansızlığa rağmen canını vererek mağlup ettiğini ve Çanakkale'nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya haykırdığını vurgulayan Binbaşı Tınaz, “Çanakkale milli mücadelenin başlangıcı için ilk kıvılcımın çakıldığı, direnişin başladığı, düşmana ilk kez 'dur' denilebildiği yer olması açısından önemlidir” dedi.

Törende, daha sonra lise öğrencileri tarafından Çanakkale Destanı'nın anlatıldığı oratoryo sahnelendi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün organize ettiği Zafer Kupası Halı Saha futbol Turnuvası'nda dereceğe giren takımlara kupalarının da verildiği tören, Kültür Sarayı Salonu'nda 81 ildeki şehitliklerin fotoğraflarından oluşan serginin açılışıyla sona erdi.

ARDAHAN

Ardahan Şehitliği'nde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, Ardahan Valisi Selim Cebiroğlu, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Akdeniz, AK Parti Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

25. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan İstihbaratçı Yüzbaşı Mehmet Özkan, törende, Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihinin dönüm noktası olduğunu söyledi.

Tören, daha sonra Halil Efendi Mahallesi'ndeki 1915'te 300 masum Türk'ün Rus ve Ermeni çetelerince yakılarak katledildiği Yanık Cami bölgesindeki Yanık Cami maketinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde de Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

TUNCELİ

Tunceli'de, Hükümet Konağı yanındaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

İl Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda devam eden törene, Vali Mustafa Yaman, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Mehmet Çörten, Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Zafer Önder, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Jandarma Kurmay Yüzbaşı Atilla Tamer, törende yaptığı konuşmada, Türk askerinin ve ulusunun Çanakkale'de destan yazdığını ve kazanılan başarının tüm dünyada bağımsızlık mücadelesi veren uluslara örnek olduğunu ifade etti.

Öğrencilerin de günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okuduğu törende, daha sonra “Çanakkale Destanı” oratoryosu sahnelendi.

Tören, Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı Bando Takımı'nın müzik dinletisiyle sona erdi.

SİNOP

Sinop'ta, Deniz Şehitliği'nde düzenlenen tören, çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şehitlik defterini imzalayan Vali M.Hakan Güvençer, deftere şunları yazdı:

“Vatan toprağına karışan ve her biri aziz şehitlerimiz. Göğüslerinizin zafer coşkusu ile gururla kabardığı yeni bir 18 Mart gününde minnet ve şükran duygularımızla yüksek huzurlarınızdayız. Daima yanı başımızda hissettiğimiz manevi ve dipdiri mevcudiyetiniz büyük Türk devletini daha aydın istikballere taşıma azim ve davamızdan bize hiçbir hesaba sığmaz kuvvet vermektedir. Ruhlarınız şad olsun. Vatan ve yüce Türk Milleti emin ellerdedir.”

Sinop Atatürk Lisesi Tarih Öğretmeni Ümit Dilşad Şahin'in, günün önemiyle ilgili anlatımda bulunmasının ardından öğrenciler şiir okudu.

Daha sonra Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlik ziyaret edilerek, müftülük görevlileri tarafından dua okundu, şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

İl Müftülüğünce de Seyyid Bilal Cami'nde şehitler anısına mevlit okutulacak.

BİTLİS

Bitlis'teki tören şehitliğe çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene katılanlar tarafından şehitliğe karanfil bırakıldı. Şehitlikteki programın ardından Bitlis Kültür Merkezi'ne geçildi.

Törene katılan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, “Bugün vatan toprakları üzerinde rahat ve huzurlu yaşıyor ve geleceğe ümitle bakıyorsak, bu aziz şehitlerimizin sayesindedir” dedi.

Türk ordusunun her zaman kendisinden kat kat daha büyük ordulara karşı zaferler kazandığını vurgulayan Yılmaz, “Çanakkale Zaferini konuşurken bazı şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü şanlı tarihi kahramanlıklarla dolu Türk milleti en ağır savaşı Çanakkale de yaşamıştır” diye konuştu.

Çanakkale Savaşı'nda Türk ordusun başında Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün bulunduğunu kaydeden Yılmaz, Türk ordusunun Atatürk'ün verdiği “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum” talimatını en iyi şekilde yerine getirdiğini söyledi.

Programda şiir ve kompozisyon dallarında dereceye girenlere ödüller verildi ve Hikmet Kiler Fen Lisesi öğrencilerince oratoryo gösterisi sunuldu.
Program, Atatürk ve Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitleri konulu sinevizyon gösterisiyle son buldu.

Haberin Devamı

YARBAY VE EŞİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Haberin Devamı

ÇORUM’da, ilköğretim okulu ve lise öğrencilerinin 18 Mart Çanakkale Şehitleri’ni Anma Günü nedeniyle sahneledikleri oratoryoyu izleyen Çorum Askerlik Dairesi’nde görevli Yarbay Kazım İmamoğlu ve eşi Demet İmamoğlu göz yaşlarına hakim olamadı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Çorum Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene Çorum Valisi Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Eyüp Bölük, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Malul ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Osman Özsoy ile çok sayıda protokol mensubu ve askeri erkan katıldı. Şehitlik Anıtı'na çelenk konulmasının ardından yapılan dualar sırasında hüzünlü anlar yaşandı. Geçen yıl haziran ayında Hakkari Çukurca’ya giderken askerleri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucunda şehit olan Şehit Başçavuş İhsan Kaya’nın oğlu altı yaşındaki İlter Kaan Kaya, törene dedesi Eşref Kaya ile birlikte geldi. Babasının mezarı başında dua eden protokol mensuplarını elleri ceplerinde izleyen İlter Kaan, tören sonunda Vali Mustafa Toprak’ın şehitlik anıtına diktiği çam fidanını suladı.

Haberin Devamı

BİRLİKTE AĞLADILAR

Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu ile Fatih Lisesi öğrencileri, Devlet Tiyatro Salonu’nda ‘Çanakkale Geçilmez’ adlı oratoryoyu sahneledi. Oratoryoyu Çorum Askerlik Dairesi’nde görevli Yarbay Kazım İmamoğlu ile eşi Demet İmamoğlu göz yaşlarına hakim olamadı. Öğrencilerin gösterisinden etkilenen Yarbay İmamoğlu ve eşinin gözyaşları, onları görenleri de duygulandırdı.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!